Dressyr
2 maj 2018 09:49
Ridsportplus

Svenskägd frieserhingst på väg mot GP-start

UniktLinda Annell i Sundsvall köpte friesern Elias som ridhäst till sig själv för fyra år sedan, men inget blev egentligen som Linda hade tänkt. Idag har Elias både blivit internationellt godkänd hingst, rikskändis i Holland, finalist vid unghäst-VM och nu även kvalad till Grand Prix i dressyr.

Svenskägd frieserhingst på väg mot GP-start
Svenska Linda Annell gör en ägarresa utan dess like med frieserhingsten Elias 494. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Historien om Elias 494 (friserhingst f-06 e Jorn u Maaike Brechtsje e Maiko, uppf Demro Stables) är som tagen ur en flickbok, men är alldeles sann. Linda Annell från Sundsvall beskriver sig själv som en amatörryttare som tränar dressyr och fastnade för friserhästen för 20 år sedan när hon läste om dem i en tidning.
    – Jag hade aldrig sett en frieser innan men de såg så vackra ut och det stod så fint om dem i tidningen, berättar Linda för Ridsport.
    Efter att hon förälskat sig i rasen kontaktade Linda den svenska frieserhästföreningen för att få hjälp att köpa sig en egen häst av rasen.
    – Jag hade samlat in pengar till en häst och fick hjälp att ta in ett fint stoföl, det var det pengarna räckte till.

    Stoet hette Tienke fan de Slachtedyk, och med henne började Lindas resa med frieserhästen. Tillsammans med sin sambo Kristoffer Johansson har Linda under namnet Stall Frieser i mindre skala bedrivit avel och träning med friserhästar hemma på gården, vilket bland annat resulterat i den godkända hingsten Takida (f-06 e Melle-Sjerk). Den fina beskrivningen av rasen som stod i tidningen stämde till fullo för Linda.
    – Jag är väldigt förtjust i dem, det är vackra och väldigt snälla hästar med ett klokt och fint psyke.
    Även om Linda inte själv är aktiv på tävlingsbanan, låter hon andra ryttare tävla sina hästar. Hon beskriver friserhästen som en bra dressyrhäst – framförallt den nyare sporthästmodellen av rasen.
    – När jag började med frieser kunde de ha problem med galoppen, men idag är det stor skillnad och dagens frieser har en riktigt fin galopp, förklarar Linda.

    Den bästa frieser som kunde hittas

    För fyra år sedan kom Elias in i Lindas liv. Lindas dåvarande ridhäst hade drabbats av kronisk tarminflammation och rekommenderades att tas bort, och Linda var helt förkrossad av sorg.
    – Kristoffer ringde då till vår hästförmedlare i Holland och bad henne leta efter den bästa friser hon kunde hitta till mig.
    Hästen som hittades var Elias, som då gick under namnet Djorn vad Demro Stables. Han var fem år gammal och stod sedan ett år tillbaka på utbildning hos Marc Peter Spahn i Nederländerna. Han var visad som hingst, men hade inte räckt hela vägen fram utan föll den gången bort i sista momentet.

    Linda fastnade för Elias och slog till, men lät hästen stå kvar i hos Marc Peter Spahn för fortsatt tillridning.
    – Jag trodde att det var en vanlig ridhäst och tanken var bara att Peter skulle tävla honom lite och lära honom byten.
    Men Elias hade andra planer än att bli en vanlig. Han har vunnit tävling efter tävling och stadigt klättrat uppåt i klasserna.
    – När Elias började vinna fick jag ta mig en funderare – vad skulle jag med en sådan bra häst till? Samtidigt ville inte Peter lämna ifrån sig honom. Vi bestämde att Peter fick ha kvar Elias och försöka få honom godkänd som avelshingst och dessutom göra honom till en Grand Prix-häst.

    Vid unghäst-VM 2016 fick Elias delta efter att ha fått dispens, och han tog sig hela vägen till final. I december 2016 kom meddelandet att han blivit internationellt godkänd som avelshingst på sina egna prestationer, vilket är mycket stort – totalt finns bara 80 godkända frieserhingstar i hela världen. Förra året seminerades 87 ston med sperma från Elias, och Lidna berättar att han har en mycket hög dräktighet.
    – Nästan alla blev dräktiga på första försöket.

    Kvalificerad till Grand Prix

    Inför denna säsong har Elias fått stå i karantän och blivit samlad på sperma för att kunna verka på fryst. Dessutom har tävlingsframgångarna fortsatt och sista veckan i april 2018 uppnåddes ett av delmålen – efter att ha ridit ihop till seger med 70 procent i Intermediaire II och mer än 67 procent i Prix S:t Georges är nu Elias och Marc Peter Spahn kvalificerade till Grand Prix. När själva GP-starten blir är dock inte helt klart i dagsläget.
    – Eftersom han även används som hingst beror det lite på hur trött han blir av betäckningarna, säger Linda.
    – Men allt är klart, jag har sett när Peter ridit GP-rörelserna med Elias och han gör såväl femton byten i varje och sex galoppsprång i piruetterna, men troligen kommer han inte att starta Grand Prix förrän till hösten.

    En dröm för både Linda och Peter är att Elias ska komma och tävla i Friends Arena. I Holland är Elias en rikskänd showhäst som är med och visar upp sig vid många större evenemang, och Linda berättar att de fått förfrågningar om att visa upp honom i Sverige också.
    – men det är en lång och riskfylld resa och Peter har sagt att om han ska komma till Friends med Elias så ska han göra det för att tävla, så vi hoppas att de tas ut till det holländska landslaget.

    Inte hjärta att sälja hobnom

    Att följa sin hästs framgångar vid sidan av är en overklig känsla, förklarar Linda, som ibland inte riktigt kan förstå att det är hennes häst. Hon besöker honom ungefär tre gånger per år och har även provat att rida honom några gånger.
    – Han är vekligen ”the king” och är väldigt hög i rang, samtidigt som han har ett fint temperament och är otroligt snäll – dessutom är han den vackraste häst jag sett.
    Tanken är att han även fortsättningsvis ska stå kvar hos Marc Peter Spahn och fortsätta utbildas med sikte på tävlande på högsta nivå. Även om Elias under den här tiden har hunnit bli en mycket värdefull häst och han troligen aldrig blir den där ridhästen till Linda som det var tänkt, har hon inga planer på att sälja honom.
    – Det skulle jag inte ha hjärta till, han är Peters allt och han tillbringar två timmar extra i stallet varje dag för att få mertid med Elias, han har honom nästan som ett barn.

    180501_svenskagdfrieserhingstmotgpstart4
    Elias-dottern Issadora helt nyfödd. Foto: Privat

    Även om Elias själv inte kommit hem till Linda, så har det nu fötts en dotter till honom hemma på gården i Sundsvall. I början på april kom Issadora till världen, och mamma Indy van de Demro Stables ska semineras om med Elias även i år. Linda är mycket nöjd med sitt fina stoföl.
    – Man ser direkt att det kommer bli en dressyrhäst av henne, säger Linda stolt.

    180501_svenskagdfrieserhingstmotgpstart3
    Den blivande dressyrhästen Issadora med mamma Indy van de Demro Stables. Foto: Privat

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden