Sport
24 januari 09:26

Svenskarna rider om viktiga finalpoäng – så ligger de till just nu

VärldscupenSlutspurten i världscupen pågår som bäst och det rids om eftertraktade finalpoäng på olika håll. Flera svenskar ligger bra till i tabellerna när några av sluttampens kvalomgångar ska avgöras.

Svenskarna rider om viktiga finalpoäng – så ligger de till just nu
Henrik von Eckermann och Tinne Vilhelmson SIlfvén är två av svenskarna som har siktet inställt på Göteborg. Arkivbilder: Roland Thunholm

I dressyrens västeuropeiska liga rids det sjunde av tio världscupkval kommande helg. På plats i Amsterdam finns Patrik Kittel med Delaunay Old och Antonia Ramel med Brother de Jeu. De rider Grand Prix på fredag klockan 11.00 och tävlar om världscuppoängen i küren på lördag klockan 12:30.

Samma dagar startar Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello i Florida, där küren med världscuppoäng på spel går på lördagskvällen svensk tid. Tinne gör sin andra start i den ligan och får tillgodoräkna sig halva poängsumman.

Mycket tyskt

De nio främsta ryttarna i den västeuropeiska ligan får rida världscupfinalen i Göteborg. Max tre ryttare, inklusive direktkvalade titelförsvararen Isabell Werth, från samma nation får dock delta i finalen.

Just nu är det fem tyskar på topp-nio, Werth inte inräknad. Tabellen toppas av dubbelt tyskt: Benjamin Werndl och Dorothee Schneider på 65 poäng. Hans Peter Minderhoud ligger trea på 59 poäng.

Med färska poäng från Florida är Tinne Vilhelmson Silfvén bästa svensk som åtta på 42 poäng, medan Patrik Kittel är tia på 37 poäng. Med 29 poäng är Charlotte Haid Bondergaard tolva i tabellen. Antonia Ramel, som likt Patrik Kittel rider i Amsterdam den här veckan, ligger på 14:e plats på 28 poäng.

Tre kval återstår, inklusive Amsterdam. En seger ger som bekant 20 poäng och därmed kan en hel del fortfarande hända i dressyrligan innan det är klart vilka som får rida finalen i Göteborg.

Hett i hoppningen

Bara två kvalomgångar återstår i hoppningens västeuropeiska liga innan Göteborgsbiljetterna delas ut: Amsterdam den här helgen och Bordeaux två veckor senare.  De 18 främsta från ligan får slutligen hoppa finalen i Göteborg. Australienska Edwina Tops-Alexander (nia på listan) räknas dock inte med bland dem.

Tabellen fick senaste helgen en ny ledare i Christian Ahlmann på 72 poäng.  Steve Guerdat är tvåa på 65 poäng, medan Daniel Deusser och Pieter Devos har 64 poäng.

Ett par svenskar ligger bra till, men om det räcker till final är ännu inte helt säkert. Peder Fredricson är bästa svensk på 13:e plats med 40 poäng och Irma Karlsson, näst bästa svensk, är nummer 15 på 38 poäng.

Tre svenskar har chans till poäng i Amsterdam: Henrik von Eckermann, Stephanie Holmén och Malin Baryard Johnsson. Som vanligt delas det ut 20 viktiga poäng till vinnaren och sedan poäng i fallande skala ner till 16:e plats. Henrik von Eckermann, som har gjort två två kanonfinaler i världscupen de senaste åren, har i dagsläget 30 poäng och ligger på plats 19. Stephanie Holmén ligger som nummer 38 på 17 poäng. Malin Baryard Johnsson har nio poäng från Olympia och ligger på plats 51.

Världscuphoppningen i Amsterdam startar klockan 15.15 på söndag och när den omgången är klar återstår bara kvalet Bordeaux innan det är klart vilka svenska ryttare hemmapubliken får heja fram i finalen i Göteborg.

Start- och resultatlistor hoppning och dressyr Amsterdam
Tabell världscupen dressyr
Tabell världscupen hoppning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-