Avelsnyheter
15 augusti 2020 14:16

Svenskfött lipizzanersto elitpremierad: ”Mycket speciell ras”

LipizzanerLipizzanerstoet 181 Favory Titania elitpremierades nyligen vid avelsvärderingen i Eskilstuna. "Lipizzanerhästen är speciell när det kommer till kommunikationen mellan häst och människa", säger Maria Toxen-Worm, vice ordförande i Svenska Lipizzanerföreningen, som arbetar för att bevara rasen i Sverige.

Svenskfött lipizzanersto elitpremierad: ”Mycket speciell ras”
23-åriga 181 Favory Titania travar upp på avelsvärderingen. Foto: Christoffer Lindström
Sluttitania_elit_ridsport
181 Favory Titania i solskenet i Eskilstuna. Foto: Hanna Blomkvist

Sverige har fått en ny lipizzanerdrottning. I samband med avelsvärderingen för lipizzanerhästar som hölls i Eskilstuna den 8 augusti elitpremierades svenskfödda 181 Favory Titania (f-97 e 5 Favory XXIII-10 u Cinkos, uppf Kristina Thorstensson, äg Christer Thorstensson). Stoet har elva avkommor varav tre meriterats med 40 poäng eller mer, vilket gör henne till en förstklassig representant för svensk lipizzaneravel. Hon har även en godkänd son, 34 Pluto Timon (f-11 e 17 Pluto Ramon).

Avelsvärderingen hölls av Svenska Lipizzanerföreningen, SLF, i samarbete med ASHR, Avelsföreningen för specialhästraser, och hela 15 anmälda lipizzanerhästar visades upp. Domare var Elisabeth Ljungstorp som trots rekordvärmen var glad över att få döma så många förstklassiga hästar.

Stoet Rita (f-12 e 21 Siglavy Capriola Convoj u 178 Rosana, uppf Lis Landeman, äg Hanna Blomkvist), som även blev den högst bedömda hästen för dagen med hela 41 poäng, tilldelades ett AB, tätt följd av 756 Rama II (f-10 e 37 Maestoso Neretva XVI u 604 Rama XL, upp Cirila Zupanc, Slovenien, äg Hanna Blomkvist) och Maestoso Bellami (f-09 e Maestoso Belladona-56 u 181 Favory Titania, uppf/äg Christer Thorstensson) som bägge fick 40 poäng och tilldelades AB. För att uppnå avelsvärdeklass AB, som baseras på individens egna meriter, behöver stoet ha uppnått minimikraven för avelsvärdeklass B och erhållit lägst 40 poäng vid avelsvärdering vid lägst fyra års ålder. Detta enligt SLF.

Vad är tjusningen med lipizzanerhästar?
– Jag fastnade som fyraårig gammal tjej för de vita majestätiska hingstarna som spanska ridskolan visade upp för 30 år sedan på Scandinavium. Det var där min dröm började, sedan skaffade jag en egen lipizzaner långt efter det. Men min beundran för rasen har funnits där hela tiden, framför allt för att den har en så hög ridbarhet, kapacitet och samarbetsvilja. Den tränas ju först och främst för de högre skolorna, berättar Maria Toxen-Worm, vice ordförande i Svenska Lipizzanerföreningen, till Ridsport.

– Lipizzanerhästen är speciell när det kommer till kommunikationen mellan häst och människa, man har en väldigt speciell relation med sin lippizaner och det tror jag alla som har en lipizzaner kan skriva under på. De är väldigt nyfikna och vänliga, och de vill gärna komma till sin matte och fråga ”vad ska vi göra idag”, berättar Maria Toxen-Worm.

Första stamboken på 20 år

Hon har själv sex lipizzanerhästar med inriktning dressyr, vilket de är särskilt lämpade för. Men Maria Toxen-Worm berättar också att det finns en rad westernryttare och kuskar i Sverige som har stor glädje av sina lipizzanerhästar.

Ängvaktartorps Gård och Stuteri Nådhammar är de två större lipizzaneruppfödarna i Sverige, och Svenska Lipizzanerföreningen arbetar passionerat för att bevara och lyfta fram rasen i landet. I höstas gav föreningen ut en ny stambok för lipizzaneraveln – den första på 20 år. Arbetet med stamboken har pågått i flera år under ledning av ASHR:s registrator för lipizzaner, Lis Landeman.

”Stamboken omfattar alla nu i Sverige verksamma hingstlinjer och stofamiljer. Det har länge varit en dröm för SLF att få sammanfatta den svenska lipizzaneravelns senaste decennier i en stambok. Det är således en milstolpe som genomförts. Boken kommer vara eftertraktad bland lipizzanerfans och ett välkommet tillskott för få avelsinformation och kunna planera sin framtida lipizzaneravel.” Det skriver Svenska Lippizanerföreningen på sin hemsida.

Den sammanlagda svenska avelsbasen uppgick förra året till omkring 280 renrasiga lipizzaner.

Lipizzanerhästens ursprung

De första lipizzanerhästarna härstammar från Lipica i dagens Slovenien, där ärkehertig Karl II av Österrike grundade ett stuteri redan 1580. Aveln startade med inhemska karsthästar som bas och import av 9 hingstar och 24 ston från Spanien. Syftet var att få fram vagns- och ridhästar till det habsburgska hovet samt leverera hästar till Spanska ridskolan i Wien, som grundades 1572.

Till lipizzanerhästens förfäder räknas vid sidan av karsthästen även andalusier, neapolitaner, araber och äldre spanska hästraser. Genom dessa har raser som ligger ännu längre tillbaka i tiden haft inflytande på lipizzanern.

Avseende urval, tradition och kultur är lipizzanern en av Europas äldsta hästraser. De egenskaper som framavlats hos lipizzanern har gjort den lämplig för allmän användning med en beprövad och särskild fallenhet för klassisk ridkonst (högre skolan) och för körning. Den traditionella skimmelfärgen är dominant men alla färger accepteras.
Källa: Svensk Stambok för Lipizzanerhästar – band I och band II

Här kan du läsa mer om lipizzanerhästen. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden