Avelsnyheter
3 mars 2018 06:50

Svensktätt på årets bruksprov

AvelsvärderingUnder fredagen träffade SWB:s avelsvärderingsnämnd hingstägare i kvartssamtal och höll presskonferens om årets bruksprov. AVN:s ordförande Christina Ohlsson fick lista trenderna på årets upplaga av bruksprovet.

Svensktätt på årets bruksprov
AVN samlade för bedömning, på bilden är det Crown Z som får omdömen. Foto: Kim C Lundin

Medlemmarna i AVN samlades för ett historiskt första möte med pressen, dock utan möjlighet att kommentera pågående prov sett till de hingstar som startar. Ordförande Christina Ohlsson, avgående gångartsdomare Frenk Jespers, sportdomare hoppning Pieter Kerstan, hoppdomare Mikael Nolin, sportdomare gångarter Bo Jenå, avelsledare Emma Thorén Hellsten och veterinära ledamoten Malena Behring fanns på plats för att ge sin syn på årets prov.

Christina Ohlsson berättade allmänt om årets bruksprov.
– Vi ser ett sjunkande antal deltagare, mest på grund av mindre årskullar. De svenskfödda hingstarna har internationella stammar och det är ett större antal svenskfödda. De håller en högre kvalité eftersom hingstägarna själva sorterar bort och selekterar vad de visar.

Gångartsdomare Frenk Jespers tyckte sig se en positiv utveckling, han började 2011 och gör sitt sista år i AVN.
– Det var inte så många dressyrhingstar de första åren jag var med och det var till en början svårt att hitta riktigt bra men varje år har vi funnit  några som är användbara. I år är det lättare att hitta verkligt bra hingstar.
– Det finns en hel del som är av varierande storlek, det är viktigt för uppfödarna som har ston i alla storlekar. Det är viktigt med ridbarhet och att välja temperament som är användbart för uppfödarna. Att avla för hästar som alla kan rida inte bara Grand Prix -ämnen. Vi har sett väldigt många hingstar i år med bra temperament, det känns positivt.

Hoppdomare Pieter Kersten talade om vikten av att hitta kompletta individer.
– En hingst måste vara komplett och nivån på kraven är hög. Det är väldigt viktigt att ha en komplett och bra mödernelinje, att den har rätt hoppteknik, en sund exteriör och ett användbart temperament. Den kvalitén är inte säkert att vi alltid har bland dem vi väljer. Vi behöver välja ärliga hingstar, modiga och med bra temperament som inte lämnar sina ryttare i sticket även om ryttaren inte är ett proffs. Det ska finnas mycket sport i både möderne och fäderne-linjen, det ger en säkerhet i hoppförärvningen.

Mikael Nolin kommenterade rådgivande bedömning efter en fråga om varför Batman och Carolus, som rekommenderats vidare från rådgivande, inte kom med till Fas 2.
– Bara för att vi skickar dem till rådgivande är det inte givet att de blir godkända hingstar, det förstår alla , men det är inte enkelt att förbereda hingstarna för bruksprov. Det är inte alltid att ägarna, trots att vi har ganska ärliga samtal med dem när vi rekommenderar, klarar att förbättra hingstarna på de punkter vi önskar.
– Jag tycker rådgivande är väldigt bra för det är för den vanlige uppfödaren. Vi ger dem ett ärligt råd om vad de ska göra. De professionella hingsthållarna behöver inte det men den vanlige uppfödaren behöver hjälp och där fyller rådgivande en bra funktion.

Malena Behring är AVN:s veterinära ledamot och ser en positiv utveckling även där.
– Efter 15 år som veterinär ledamot i AVN, kan jag konstatera att det blir allt färre dåliga röntgenplåtar. Det går framåt sett till hälsostatusen. De olika avelsförbunden i Europa  har olika tolkningar av röntgenbilder och annorlunda sätt att utvärdera bilder. Vi gör på vårt sätt.

Christina Ohlsson fick lista trenderna på årets bruksprov:

  • Fler svenskfödda hingstar
  • Färre men bättre individer, förselekterade av uppfödarna och hingsthållarna
  • Fler 3-åriga med utländsk bakgrund

Bruksprovet start och resultatlistor
Allt om Bruksprovshingstarna

Web-tv från bruksprovet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från årets bruksprov (28)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden