Avelsnyheter
3 december 2013 20:48

Bill Gates handlar SWB

(Detta är en artikel från 2013) Svenskuppfödda Cadence har sålts till Bill Gates dotter Jennifer. Uppfödaren Marina Björkman blev både glad och överraskad när hon fick höra nyheten. "Det är jättehäftigt att en av världens rikaste män har köpt just min uppfödning", säger hon.

Bill Gates handlar SWB
Peter Eriksson red Cadence som unghäst, här 2007.

Cadence (f-01 e Cardento u Main Mirco (1) ue Irco Marco-Crown Point xx) var framgångsrik redan som unghäst under Peter Eriksson, och senare med Henrik Ankarcrona. Uppfödaren Marina Björkman sålde dock sitt stjärnskott 2009 till USA och Megan Wexler.

– Hon har varit väldigt glad i hästen och han har bara gått bättre och bättre. 2010 red Michelle Spadone honom i världscupen i Geneve, och när Megan Wexler inte kunde rida längre på grund av sin graviditet så lånade hon ut honom till sin vän McLain Ward, säger Marina till Ridsport.

För ett tag sedan fick hon veta att Megan hade sålt vidare Cadence.
– Jag fick veta att han sålts till någon som hette Jen Gates, men jag trodde aldrig att det skulle vara dottern till Bill Gates. Istället tänkte jag ”vad tråkigt” när jag såg att hon bara var 15, 16 år och att Cadence sålts till en junior när han verkligen var på väg upp.

När Marina började googla insåg hon, efter att ha fått fram ett foto på hela familjen Gates, att Jennifer var dotter till självaste Bill Gates.
– Det är jättehäftigt att Cadence finns hos en av världens rikaste män och att han köpt just min uppfödning, när han hade kunnat köpa vilken häst som helst. Bättre reklam än så här kan man inte få som uppfödare, säger hon.

Jennifer Gates och Cadence har hunnit starta några klasser upp till 1,40 redan, men utan placering. Vad Cadence såldes för vågar Marina inte spekulera i.
– Efter flera mellanhänder fick jag 1,2 miljoner för Cadence som 8-åring, men summan Megan Wexler köpte honom för var större. Vad Bill Gates betalat vet jag inte.
– Visst är det tråkigt att så många bra svenska hästar försvinner utomlands – det är svårt att sälja inom landet – samtidigt är det pengarna som styr i slutändan. Det är svårt som det är att livnära sig som uppfödare, säger Marina som dock inte verkar alltför ledsen över sin uppfödnings nya ägare.
– Det går inte att föreställa sig att någon som Bill Gates köper ens häst. Det här öppnar helt andra möjligheter för framtiden.

Cadence har sedan han började tävla i USA hoppat in 196 000 dollar, varav 38 000 i GP-klasser bara i år.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden