Avelsnyheter
29 juni 2019 17:25
Ridsportplus

Sverige begär att Spanien ser över diskriminering av svenska PRE-ägare

Orättvisa villkor/uppdateradKlagomål kring stambokstjänsterna för svenska PRE-hästar har lett till att Jordbruksverket för första gången använder ett nytt vapen. Jordbruksverket har skrivit till det spanska jordbruksdepartementet och begärt en utredning.

Sverige begär att Spanien ser över diskriminering av svenska PRE-ägare
Många ägare och uppfödare till PRE-hästar i Sverige har haft problem med att registrera sina hästar. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ett antal ägare till PRE-hästar har de senaste åren fått betala dyrt för stambokstjänster, som dessutom blivit undermåligt utförda i vissa fall, eller inte utförda alls.
    − Det finns en godtycklighet som inte är acceptabel. Samma regler gäller inte för alla.
    Det säger Åsa Saletros, som försökt få sin hingst registrerad via de svenska personer som har uppdraget att sköta de svenska PRE-registreringarna.
    − Först mailade jag utan att få svar. Jag mailade igen och då fick jag svaret att de inte hade tid med det. Efter det har jag inte fått något svar alls när jag kontaktat dem.

    Var inte ensam

    Åsa Saletros trodde hon var ensam om att bli särbehandlad, men när hon hörde sig för var det inte alls på det viset.
    − En kvinna betalade i förskott och skickade alla originalhandlingar med rekommenderat brev. Brevet hämtades ut av mottagarna men något pass kom aldrig. Andra har fått vänta ett halvår på att få ett ägarbyte registrerat.

    Andra har fått vänta ett halvår på att få ett ägarbyte registrerat.

    I Sverige är Jordbruksverket den myndighet som är centralt behörig när det gäller hästpassfrågor – förutsatt att den passutfärdande organisationen är svensk. När det gäller PRE-passen som utfärdas i Spanien har Jordbruksverket inte kunnat agera tidigare. Men i november 2018 kom en ny lagstiftning som ger viss möjlighet att agera även när det handlar om stamböcker som hanteras i andra länder.

    Uppmanar till granskning

    Därför har Jordbruksverket skrivit ett brev till det spanska jordbruksdepartementet, den myndighet i Spanien som är ansvarig för frågor om avel och hästpass.

    I brevet beskrivs hur svenska PRE-uppfödare och hästägare vittnar om ökade kostnader och sämre möjligheter till direktkontakt med den spanska organisationen.
    − Vi har fått in synpunkter på hur registreringen av PRE-pass har skötts, och det har kommit tillräckligt mycket synpunkter för att uppmana den myndighet som har kontrollansvaret att göra en granskning, säger David Slottner, handläggare på Jordbruksverket.
    − Så vitt vi vet är det första gången detta verktyg används mellan olika länders ansvariga myndigheter, fortsätter han.

    Inget svar ännu

    I brevet begär Jordbruksverket att den spanska kontrollmyndigheten gör en utredning, bland annat utifrån frågan huruvida alla PRE-uppfödare hanteras likvärdigt, särskilt avseende avgifter och tillgång till tjänsterna.

    Brevet sändes i början av maj till Secretaria General de Medios de Produccion Ganaderos, generalsekretariatet för medel till boskapsproduktion, en avdelning inom det spanska jordbruksdepartementet.
    Något svar har ännu inte kommit till Jordbruksverket.
    − Byråkratin kan gå långsamt. De kan mycket väl ha börjat titta på saken utan att meddela oss, säger David Slottner.

    Vill ansöka on line

    I andra EU-länder kan PRE-ägare vända sig direkt till Spanien, där huvudstamboken för PRE finns, och få sina tjänster utförda via en internettjänst, vilket är både enklare och billigare än för svenska PRE-ägare. Under en period kunde även PRE-ägare i Sverige använda internettjänsten, men sedan beslutade den spanska PRE-organisationen, ANCCE, att alla ärenden skulle gå via föreningens svenska kontaktpersoner.

    Åsa Saletros hoppas att svenska PRE-ägare och uppfödare åter ska få sköta sina ärenden via internettjänsten i framtiden.
    − Vi vill också ha en direktkontakt, slippa dyra mellanhänder, och inte minst slippa betala dubbel moms, både till Sverige och Spanien, som vi gör i dag. Bara det är direkt regelvidrigt, säger Åsa Saletros.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden