Sverige
20 mars 2020 21:07

Sverige sist i Europa med ridsporttävlingar – ingen ändring i sikte

CoronasmittanSverige är det sista landet i Europa där ridsporttävlingar fortfarande arrangeras. Men det förändrar i nuläget inte Svenska Ridsportförbundets inställning. "Vi agerar utifrån bestämmelserna i Sverige, och vi vet att många är tacksamma för att det fortfarande arrangeras tävlingar", säger ordförande Ulf Brömster.

Sverige sist i Europa med ridsporttävlingar – ingen ändring i sikte
Ridsportsverige är inte enat angående om tävlingar ska hållas eller inte, säger ordförande Ulf Brömster. Foto: Roland Thunholm

Svenska Ridsportförbundet framhärdar i att lämna över ansvaret på varje tävlingsarrangör huruvida tävlingen kan genomföras säkert och inom ramen för lagar och rekommendationer, i stället för att som så många andra sporter, ställa in tävlingar.

Varför, ordförande Ulf Brömster?
− Rekommendationen från Riksidrottsförbundet är att barn och unga ska få röra på sig. Vi ser ingen risk för smittspridning i själva ridmomentet, som i andra sporter som är mer kontaktsporter.

Både ryttare och arrangörer har bett er sätta ner foten och stoppa tävlingar, och du pratar annars gärna om vikten av att vara proaktiv. Varför gäller inte det nu?
− Det tycker jag att det gör. Efter vårt beslut i förra veckan om att tävlingar kan fortsätta arrangeras om smittskyddskraven kan efterlevas, så fick jag många mejl från människor som var glada över att tävlingarna kan fortsätta. Så det finns ingen gemensam hållning från ridklubbar och ryttare. Det är inget enat Ridsportsverige som kräver besked av förbundsstyrelsen.

Sverige är sista landet i Europa att genomföra ridsporttävlingar. Hur ser du på det?
− Vi är också den enda landet som håller skolor öppna. Ridsporten agerar i paritet med varje lands bestämmelser, och där har vi olika förutsättningar. Men givetvis följer vi utvecklingen kontinuerligt, och om läget skärps ytterligare får vi ompröva vårt synsätt.

Kostar mycket att ställa in

Att ställa in en tävling innebär inte bara att ridklubben förlorar stora inkomster. Klubben har också kostnader för den nya ekonomiska hanteringen av såväl anmälningar som återbetalning av avgifter till ryttare.
För en tävling med 200 anmälda ryttare som gör 300 starter, där varje start kostar 200 kronor, handlar det om drygt 500 kronor i bankavgifter – vid sidan av de fasta årskostnaderna för systemen, om klubben har valt att ta betalt via TDB.

Lovar se över 15-kronan

Men dessutom ska klubben betala 15 kronor för varje anmälan, pengar som går vidare till Equipe och används för att underhålla och utveckla TDB.
Detta blir ytterligare en kostnad för klubbar som ställer in, och har tagit betalt vid TDB. För en tävling med 200 anmälningar handlar det om 3 000 kronor – i ren förlust.
− Det är en administrativ avgift för underhåll och utveckling av systemet. Avgiften går oavkortat till systemförvaltaren, Equipe. Rutinen har alltid varit att om en tävling ställs in ska den avgiften ändå betalas, av den som tagit beslutet att ställa in tävlingen. Ryttarna ska hållas skadeslösa, skriver förbundets informationschef Lotta Amnestål i ett mejl till Ridsport.
− Jag måste sätta mig in i den här frågan, säger ordförande Ulf Brömster. Vi kommer att föra diskussioner kring detta, lovar han.

Svenska Ridsportförbundets smittskyddsinformation.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden