Hoppning
20 oktober 2023 16:30
Ridsportplus

Sverige tillbaka i högsta hoppligan

League of NationsFörra året trillade Sverige ur den högsta ligan i hoppning. Nu finns inte Nations Cup mer och med nya League of Nations får Sverige en ny chans, som en av de tio bästa hoppnationerna i världen. Se vad förbundskaptenen Henrik Ankarcrona säger om "uppflyttningen".

Sverige tillbaka i högsta hoppligan
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är ett av ekipagen som kan vara aktuellt för League of Nations. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Tyskland i början av oktober tog hem Nations Cup-finalen i Barcelona gick en epok i graven. Longines FEI Jumping Nations Cup Series är nu ett minne blott och nästa år är det istället nya Longines League of Nations som gäller. Serien blir därmed global och det är nya regler för att kvala in. Något som har gett Sverige en ny chans att komma tillbaka efter att ha trillat ur gamla Nations Cup i fjol.

    Urvalet inför premiären i Abu Dhabi i februari nästa år baseras nämligen på världsrankningen, där de tio bästa hoppnationerna får rida. De fem högst rankade seniorryttarna och den högst rankade U25-ryttaren från respektive land avgör vilka länder som får ställa upp med lag. Rankningen är nu fastställd och med en niondeplats på listan är Sverige back in business igen.

    Henrik Ankarcrona är glad över att vara tillbaka i den högsta ligan, eftersom det ger ytterligare möjligheter att bygga ekipage och lag inför både OS i Paris nästa år och mästerskap längre fram.
    – Som jag alltid säger är nationshoppningarna det bästa sättet att förbereda hästar för mästerskap samtidigt som mer oerfarna ekipage kan få mer rutin, säger förbundskaptenen till Ridsport.

    Bästa planen

    Hur det hela kommer att utspela sig och vilka ekipage som kommer att delta var är dock inte klart.
    – OS är ju huvudmålet och sedan har vi den här ligan, där kravet är att vi ställer upp i alla omgångar när vi väl tackar ja till att vara med. Listan över vilka länder som får rida har precis släppts och just nu väntar vi på mer information innan vi tar ställning, men vi lär vara med och planeringen är redan igång, säger Henrik Ankarcrona.

    – Först tittar vi på varje ekipage och för ekipage som har ett OS i sikte tittar vi på vad som är bästa planen för just dem. Sedan tittar vi på andra ekipage som vi vill bygga lite mer långsiktigt. Ser du tillbaka på de senaste nationshoppningarna är det ungefär så laguppställningarna kommer att se ut. Vi försöker alltid sätta ihop så slagkraftiga lag som möjligt för att prestera här och nu, samtidigt som vi bygger för framtiden.

    Vad säger du om konkurrensen?
    – Det är ju de bästa lagen som är med och konkurrensen kommer att vara hård. Vi känner till de andra länderna ganska väl och jag tror att många kommer satsa på det här. Sedan är det som sagt en balans när det också är ett OS nästa år. Men det kommer inte bli några enkla tävlingar varken när det gäller banor eller motstånd, säger Henrik Ankarcrona.

    Mer taktik i andra rundan

    Longines League of Nations består av två rundor, där alla fyra ryttare i de tio lagen rider med ett strykresultat. I runda två tävlar de åtta bästa lagen, som har med sig sina resultat från runda ett, i omvänd startordning. Här gäller dock tre ryttare per lag och inget strykresultat. Samma upplägg gäller för finalen.

    Henrik Ankarcrona är positiv till det nya tävlingsformatet, som egentligen inte är någon nyhet.
    – Vi har redan massor med olika format som vi använder. Nations Cup rids traditionellt i två rundor med strykresultat medan Global Champions Tour består av två ryttare utan strykresultat och OS har sitt format, säger Henrik Ankarcrona i en tidigare intervju med Ridsport.

    – Jag tror att det kan bli spännande med ett strykresultat i första rundan och lite mer taktik inför andra rundan, för att se vilken ryttare som ska stå över.

    Tävlingskalender – League of Nations

    Första kvalet – Förenade Arabemiraten, Abu Dhabi, 8-11 februari 2024

    Andra kvalet – USA, Ocala i Florida, 19-23 mars 2024

    Tredje kvalet – Schweiz, St Gallen, 30 maj-2 juni 2024

    Fjärde kvalet – Nederländerna, Rotterdam, 20-23 juni 2024

    FINAL – Spanien, Barcelona, 3-6 oktober 2024

    Falsterbo Horse Shows ansökan om att få arrangera en av kvaltävlingarna i nya League of Nations nekades av FEI, och istället kommer Falsterbo att arrangera egna nationshoppningar i likhet med Rom, La Baule och Aachen.

    De tio bästa hoppnationerna

    1. Irland – 13 834 poäng

    2. USA – 13 532 poäng

    3. Frankrike – 12 890 poäng

    4. Tyskland – 12 876 poäng

    5. Schweiz – 12 514 poäng

    6. Storbritannien – 12 045 poäng

    7. Nederländerna – 11 957 poäng

    8. Belgien – 11 552 poäng

    9. Sverige – 10 237 poäng

    10. Brasilien – 9 289 poäng

    Longines League of Nations – regler

    Hemsida League of Nations

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden