Sportnytt
18 juli 2023 15:04

SvRF besvarar kritiken om hårt åtdragna nosgrimmor

HästvälfärdDebatten som rasat kring hårt åtdragna nosgrimmor efter Falsterbo Horse Show fortsätter. Nu bemöter Svenska Ridsportförbundet kritiken.

SvRF besvarar kritiken om hårt åtdragna nosgrimmor
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Lotta Gyllensten

Sociala media har innehållit heta diskussioner sedan bilder från Falsterbo med hårt åtdragna nosgrimmor börjat cirkulera. Bland annat har en namninsamling startats med tusentals underskrifter, i syfte att hårt åtdragna nosgrimmor ska förbjudas.

Svenska Ridsportförbundets tävlingssektion bemöter nu kritiken genom ett förtydligande på hemsidan. Förbundet skriver bland annat att hårt åtdragna nosgrimmor redan är förbjudna och att fler kontroller än vad tävlingsreglementet reglerar gjordes under tävlingarna på Falsterbo.

Läs hela meddelandet nedan:

Svar från Tävlingssektionen rörande namninsamlingen ”Till Svenska Ridsportförbundet: Förbjud hårt spända nosgrimmor!”:

Först och främst vill vi tydliggöra att hästvälfärd är en nyckelfråga för Svenska Ridsportförbundet och vi ser positivt på det stora engagemang som finns i dessa frågor. Vi vill också tydliggöra vad som gäller. Namninsamlingen vill förbjuda hårt spända nosgrimmor och där är vi på samma sida för det är så att hårt spända nosgrimmor redan är förbjudet enligt vårt tävlingsreglemente. I TR I Gemensamma bestämmelser framgår det i moment 174.3.11 om Otillåten hantering av häst att för hårt spända nosremmar är en förbjuden åtgärd. Med ”för hårt” avses mindre än 1,5 centimeter mellan nosrygg och rem. Då namninsamlingen rör dressyr vill vi även lyfta fram vad det står i TR II för dressyr. Där framgår det att ”Nosgrimman får aldrig spännas så hårt att den kan orsaka hästen obehag eller skada.” 

Det är alltså tydligt vilka regler som gäller, men reglerna måste också efterföljas. På tävling har överdomare ett stort ansvar för att allt ska gå rätt till, där de bland annat övervakar framridningen ur hästvälfärdsperspektiv och ser till att alla håller sig inom regelverket. Överdomare ska kontrollera minst 5 procent av alla startande hästar under en tävling och redovisar även till Svenska Ridsportförbundet hur många kontroller som görs vid varje tävling.  Vid den aktuella tävlingen gjorde överdomaren tillsammans med övriga utsedda funktionärer betydligt fler kontroller än vad TR föreskriver.

TR är normgivande vid all form av ridning och träning, inte bara vid tävling, och ansvaret för att följa reglerna ligger på ryttaren. Det är alltid ryttarens ansvar att följa såväl TR som Code of conduct och andra bestämmelser, vilket också framgår av TR. Hästars hälsa och välfärd är en central del av ridsportens Code of conduct och något som ska prägla all verksamhet inom ridsporten. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden