Sverige
12 april 09:22

SvRF: Nej till viktgränser på ridskolor

HästvälfärdFlera ridskolor har infört en övre viktgräns för sina elever, vilket skapat stort engagemang. Svenska Ridsportförbundet rekommenderar ingen förening att införa viktgränser, utan menar istället att det är ridlärarens uppgift att se till att häst och ryttare matchas på rätt sätt inför lektionen. Att införa viktgränser strider mot Riksidrottsförbundets rekommendationer.

SvRF: Nej till viktgränser på ridskolor
SvRF menar att matcha häst och ryttare är mer komplext än att enbart fokusera på ryttarens vikt. De rekommenderar därför inte viktgränser till ridskolor. Bilden är tagen ur ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Den senaste tidens rapportering angående ridskolor som infört viktgränser för sina elever, har gjort att Svenska Ridsportförbundet gått ut med en rekommendation till sina föreningar. Via sin hemsida meddelar förbundet att de inte rekommenderar någon förening att införa viktgränser.

Man hänvisar till Riksidrottsförbundets riktlinjer för barn- och ungdomsidrott, som säger att man aldrig ska hänvisa till eller kommentera vikt. SvRF menar att även om en viktgräns endast sätts för vuxna ryttare, så befinner sig både vuxna och unga i samma miljö och att en sådan diskussion därför även påverkar barnen.

Komplext

Samtidigt påpekar man att hästens välfärd alltid måste komma först, men att matcha häst och ryttare är mer komplext än ryttarens vikt. De menar att de har stor tillit till att ridsportens ledare matchar ekipagen på rätt sätt. ”För att verkligen värna hästens välfärd måste man matcha häst och ryttare på bästa sätt, där faktorer som hästens grundutbildning, ras, storlek på hästen, vilka övningar man gör på lektion, samt ryttarens förmåga och balans är några bland många parametrar. Så bidrar man till hästens välfärd på ett allsidigt sätt.”, skriver SvRF.

Ridläraren bär ansvaret

Därför, menar förbundet, faller ansvaret på ridläraren för att lektionerna ska genomföras på ett så säkert och hästvänligt sätt som möjligt.

”Vi rekommenderar alla föreningar att ha en nära dialog med er personal för att säkerställa att de känner en trygghet i detta. Vi rekommenderar också er som förening att i möjligaste mån anpassa vilka hästar ni har och hur de tränas, utifrån den elevgrupp som finns på ridskolan, samt att även anpassa aktiviteter både på och av hästryggen efter det.”, skriver SvRF.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden