Avelsnyheter
14 november 2019 17:00
Ridsportplus

SWB dalar på internationella rankningen

NedgångI fjol låg SWB sexa på den internationella förbundsrankningen tack vare fina hopphästprestationer. I år var det inte lika rolig läsning. SWB:s avelsledare Emma Thorén Hellsten förklarar vad det beror på – och om rankningen egentligen spelar någon roll.

SWB dalar på internationella rankningen
- Avelsplanen ska ses över och revideras och vi kommer bland annat att se över det svenska bruksprovet, säger Emma Thorén Hellsten om vad SWB gör för att bli bättre. Foto: Johan Hellsten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    2018 var det klang och jubel när SWB klättrade till sjätteplats som hopphästproducerande avelsförbund.

    Inte lika roligt i år, då förbundet rasade till elfte plats i både hoppning och dressyr (nionde plats i fjol).

    Vad beror det på, Emma Thorén Hellsten?
    – Det finns inget tydligt svar. Rankningen baseras på våra sex främst placerade SWB-hästar internationellt. I år saknade vi i hoppning Hansson och Main Road.
    Bianca var med i fjol och när hon tävlar gör hon det bra, men hennes ryttare har tävlat henne mer sparsamt det här året och då blir det färre intjänade poäng. Miebello är näst bäst i år men har hälften så många intjänade poäng.

    Så det har inget med vår avel att göra?
    – Nej, det handlar om vilka hästar som väljs för landslagsuppdrag och det har varit lite stolpe ut för de SWB-hästar som varit uttagna. Vi är en liten stambok och oerhört beroende av att våra SWB-hästar hamnar hos ryttare som tävlar internationellt, och inte bara hos svenska ryttare. Större förbund har ofta hästar hos flera olika länders landslagsryttare och då har de större chans att dra ihop många poäng. På så sätt är det kvantitet som är viktigare än kvalité.

    Fakta

    Avelsledare för SWB

    Namn: Emma Thorén Hellsten.
    Ålder: 44.
    Bor: Åsa, söder om Kungsbacka.
    Familj: Ja.
    Aktuell: Avelsledare för SWB som har sjunkit på det internationella avels-förbundet WBFSH:s förbundsrankning för i år.
    Jobbar: På Swedish Warmblood Association.
    Svensk avels största utmaning framöver: Att hänga med i framstegstakten när förbunden på kontinenten lagt in en överväxel genom att använda sina bästa ston i så mycket större utsträckning via ET.
    Den fras du antagligen använder för ofta: ”Skynda dig!” (Till min son…)

    Expandera

    Och elfteplatsen på dressyrrankningen?
    – Vi hade förutsett att vi skulle sjunka på rankningen i år. SWB har väldigt få dressyrhästar ute internationellt och när betäckningarna sjönk för några år sedan blev det ännu färre. Den perioden vi är inne i nu finns det väldigt få vuxna dressyrhästar, och av dem är det ju ännu färre som blir topphästar. Vi får vänta på unga lovande talanger som Astoria, Springbank II VH och Quarton till exempel.

    Men till och med BWP, som verkligen inte är känt för att ha någon dressyravel att tala om, är rankade högre är SWB. Är inte det pinsamt?
    – Inte alls, det har skett ett dressyrunder i Belgien och det kommer många fina dressyrhästar därifrån nu och framöver. BWP har satsat med ett dressyravelprogram som har gett genomslag.

    Hur mycket betyder den här rankningen då?
    – Ur ett internationellt perspektiv tror jag inte att den har så stor trovärdighet. Den ger en indikation, men viktigast är att ha hästar ute på tävlingsbanorna så att ryttare och handlare ser dem.

    Är vi så mycket sämre än våra konkurrenter, Danmark till exempel?
    – Om vi ser på det ur ett mängdperspektiv, i förhållande till hur stor uppfödning vi har, är vår genomsnittskvalité inte sämre än de stora förbundens. Men därifrån till Grand Prix är det en massa miljöfaktorer som spelar in. Vi har en för liten topp. Min uppmaning är: Föd upp fler dressyrhästar.

    Räcker det?
    – Nej, Holland och Danmark har varit väldigt bra på att hitta försäljningskanaler, det måste vi också bli. Och vi måste våga marknadsföra det vi har.
    – Sedan säljs ofta de bästa stona här till tävling medan de på kontinenten kan ta tio föl via ET på en riktigt bra 2-åring. Det blir en otrolig skillnad på hur man växlar upp sin avel.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nr 21 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden