Avelsnyheter
7 februari 2023 19:10

SWB kraftsamlar med grenspecifika expertgrupper

SWB-satsningDedikerade grenspecifika arbetsgrupper är SWB:s nya grepp för att få fram svenska mästerskapshästar. Tanken är att tunga ridsportprofiler ska slå sina kloka huvuden ihop. Ett extra slag slås för att få fram fälttävlanshästar – och ridhästar. Läs mer här.

SWB kraftsamlar med grenspecifika expertgrupper
Fälttävlansgruppen har ett särskilt delikat uppdrag. Foto: Istock

Grenspecifika arbetsgrupper är vägen framåt när SWB tar ut riktningen för den svenska halvblodsaveln med sikte på mästerskapsmedaljer i hoppning, dressyr och fälttävlan. Tunga ridsportprofiler har tackat ja till att medverka. Dessutom finns det en grupp för ridhästar.
– Vår förhoppning är att de här arbetsgrupperna kommer ge oss nya insikter och möjligheter att arbeta strukturerat framåt med vår grenspecifika avel, säger Olle Kindberg, styrelseordförande i SWB.

– Vi vill utveckla och vässa grenspecifika avel av hästar för toppsporten och samtidigt på bästa sätt inkludera avel av ridhästar för verksamhet och fritid. Projektet går också ut på att diskutera betydelsefulla perspektiv på hur SWB-hästarna ska förvaltas och utvecklas på ett organiserat sätt, säger SWB:s vd Helén Uddefors.

Hästvälfärd och hållbarhet viktiga frågor

– Nytt är att vi lyfter fram ridhästar som grupp och tittar på hur SWB bäst kan tillgodose den stora efterfrågan som finns från ryttare och hästköpare som är inte elitryttare. Vi vet att det finns ett mycket stort behov av fritidshästar, ridskolehästar och hästar som passar i verksamheter som Beridna högvakten, Polisen och Försvarsmakten. Den här gruppen ska bevaka deras intressen och hitta rätt strategi framåt, fortsätter Helén Uddefors.

Arbetsgrupperna består av representanter för både avel och sport och kommer både från SWB och utifrån. Hästvälfärd, hållbarhet, temperament, exteriör, hälsa och ridbarhet är de gemensamma frågor som arbetsgrupperna kommer att arbeta med.

Minst en veterinär finns i varje grupp, vilket är ett medvetet val.
– SWB-hästarna är kända för att vara sunda och eftersom hållbarhet är ett av de områden som alla grupper kommer koncentrera sig på känns det som ett naturligt val, säger Helén Uddefors.

Vill få fram fler fälttävlanshästar

Genom den nya satsningen vill SWB bredda vägen lite extra för fälttävlanshästar. Problemet är nämligen att de mästerskapshästar som svenska uppfödare avlar fram ofta hamnar i hoppsporten istället för på terrängbanan. Tanken är att den nya arbetsgruppen i fälttävlan ska forma riktlinjer och göra en handlingsplan för hur Sverige ska vaska fram just fälttävlanshästar för de internationella klasserna.

Ordförande för gruppen är A-tränaren Lars Christensson som har ridit VM och tagit EM-guld i lag. Med i gruppen är också Staffan Lidbeck som tidigare varit förbundskapten, Therese Örup som föder upp fälttävlanshästar och landslagsveterinären Enar Tollig.
– När det kommer till fälttävlan behöver vi bli bättre på att rekrytera hästar till sporten. I hoppklasserna ser man ofta hästar som hade tagit sig väl ut i fälttävlan. De rör sig bra, är lätta och har rätt galopp, säger Lars Christensson.

Han menar att den som avlar hopphästar ska se det som en dubbelchans.
– Det finns dessutom en internationell marknad för fälttävlanshästar.

Redan vid första mötet diskuterade gruppen hur fälttävlanssporten ska locka uppfödare att låta deras hästar prova andra grenar än hoppning.
– Det kanske är så att vi ska vara närvarande vid treårstesterna och prata med uppfödarna och ägarna till de hästar som kan ha en framtid i fälttävlan. Naturligtvis kan det också handla om rådgivning gällande avelsmaterial. Vi får se vad vi kommer fram till i gruppen, säger Lars Christensson.

– Förut har vi inte  talat så mycket om avel med inriktning mot fälttävlan men om vi ska föda upp SWB-hästar som plockar medaljer på de stora mästerskapen så tror vi det krävs en dedikerad satsning, säger Helén Uddefors.

Lars Christensson är väldigt positiv till SWB:s nya satsning.
– Det är ett riktigt bra initiativ. Det känns som att SWB står i lätt sits med blicken framåt.

I hoppgruppen återfinns bland andra GHS-generalen Tomas Torgersen, uppfödaren Eva Gudmundsson och tidigare vd:n för Paul Schockemöhles verksamhet i Sverige, Helena Torstensson. Förbundskaptenen Bo Jenå, AVN-ledamoten Malena Behring och uppfödaren Gustaf Johansson är några av namnen i dressyrgruppen. Flyinges veterinär Isabelle Fredricson, kavallerichefen Johan Wennerholm och pensionerade ridläraren Monica Björkdahl är några av experterna i ridhästgruppen.

Läs mer och se vilka som är med i arbetsgrupperna på SWB:s hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden