Avelsnyheter
21 juni 2018 09:22

SWB: ”Nonchalant inställning gentemot stoägare och djurvälfärd”

Dödlig sjukdomNu riktar SWB kritik mot dem som inte har testat sina hingstar för att se om de bär på anlag för Warmblood Fragile Foal Syndrome. Det har hittills kommit in provsvar för knappt en fjärdedel av de hingstar som har någon form av betäckningslicens i SWB.

SWB: ”Nonchalant inställning gentemot stoägare och djurvälfärd”
Dr Emma Thorén Hellsten, avelsledare vid SWB, ryter ifrån mot de hingstägare som inte har låtit testa sina hingstar för att se om de bär på anlag för WFFS. Foto: Roland Thunholm/Kim C Lundin

58 av de 224 hingstar som har någon form av betäckningslicens hos SWB har redovisat tester gällande Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS. Sju av de testade hingstarna är bärare av WFFS-anlaget som kan ge avkomman den dödliga sjukdomen.

Från SWB:s sida rekommenderar vi att man använder sig av en testad hingst, så man vet vad man har för förutsättningar. Dessutom är konsumentmakten den starkaste faktorn för att påverka. Emma Thorén Hellsten, avelsledare, SWB.

– All heder åt de hingstägare/hingsthållare som tagit sitt ansvar och testat sina hingstar omgående. Det är naturligtvis supertråkigt för de som får besked om att deras hingst är bärare. Samtidigt måste vi alla arbeta tillsammans om vi ska få kontroll på spridningen av anlaget, säger SWB:s avelsledare Emma Thorén Hellsten på SWB:s webbplats i en uppdatering som har publicerats gällande sjukdomen.

Hon tycker vidare att det är viktigt att se till att det inte föds fler föl med sjukdomen, och detta görs genom att inte para två anlagsbärare.

Stoägarnas ansvar
– Stoägarna har här ett lika stort ansvar som hingstägarna, att se till att stoet är testat. I synnerhet om stoägaren avser att använda en hingst som är bärare, fortsätter avelsledaren och påminner om att stoägare har en skyldighet enligt svenska djurskyddsbestämmelser att se till att stoet är testat och inte är bärare om hon ska betäckas med en hingst som är bärare.

Emma Thorén Hellsten är kritisk till de hingstägare och hingsthållare som har meddelat att de inte testar sina hingstar i år utan väntar tills det blir obligatoriskt för att få licens 2019.

–  Det är naturligtvis beklagligt och en nonchalant inställning gentemot stoägare och djurvälfärd. Från SWB:s sida rekommenderar vi att man använder sig av en testad hingst, så man vet vad man har för förutsättningar. Dessutom är konsumentmakten den starkaste faktorn för att påverka, fortsätter Emma Thorén Hellsten på SWB:s webbplats.

Förminskar problemet
Hon säger också att det finns hingstägare som förminskar problemet med WFFS genom att påstå att de aldrig sett eller hört talas om drabbade föl. Med de anlagsfrekvenser som hittills förekommit handlar det om att ungefär tre föl av 1000 får anlaget i dubbel uppsättning varje år.
– Det visar bara på okunskap i frågan, menar hon och lyfter att många föl som bär på dubbelt anlag för sjukdomen kastas och att det därför är svårt att veta hur vanligt problemet är.
– En sådan här sjukdom kan gå under radarn väldigt länge, tills många individer är bärare och antalet drabbade föl raskt stiger.

SWB ska ta dna-prover för analys från årets fölårgång för att ta reda på hur stor andel anlagsbärare som finns i SWB-populationen. Beroende på hur det ser ut kommer SWB att ta ställning till om det blir ytterligare åtgärder än de som redan har tagits.

Lista över testade SWB-hingstar

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden