Avelsnyheter, Ridsport Play
16 april 2023 16:29
Ridsportplus

SWB:s nye ordförande:”Jag vill fortsätta i samma spår”

UppfödningDet är ingen revolution på gång om SWB:s nya ordförande Per Jansson får bestämma. Men systemet med ”accepterad” hingst behöver utvärderas, menar han. Vi talar med Per Jansson om att ta över ordförandeklubban.

SWB:s nye ordförande:”Jag vill fortsätta i samma spår”
Man måste se många hästar för att kunna se vad som är bra”, menar SWB:s nya ordförande Per Jansson.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den nya ordföranden i SWB heter Per Jansson.

    Hur känns det att bli ordförande?
    – Det är alltid tacksamt att få förtroende, men jag har suttit i styrelsen i många år så det är inte som att jag funderar på vad jag ska hitta på nu, jag är väl medveten om vad det handlar om.

    Vad är största utmaningen?
    – Nu framåt att det är lågkonjunktur. Det gäller att inte tappa för mycket nu, man måste fortsätta utveckla fast man vet att inkomsterna blir lägre. Inom avel är det ofta så att det tar fem år från att du betäcker tills du säljer. Då kanske konjunkturen är vänd åt ett annat håll, och då är man rustad.

    Vad vill du förändra?
    – Jag vill fortsätta i samma spår, inte ”jippi, nu ska vi ändra”. Jag gillar utbildningen av domarna jättemycket, den uppgraderar vi. Det är en ny domarstruktur och de befintliga domarna ska få hjälp att hänga med i utvecklingen.

    Vad tycker du om ”accepterad” som betyg på hingstar?
    – Jag passar på den frågan. Nu har vi haft regelverket i tre år och det är dags för en utvärdering. Men det är inte unikt för Sverige; i Tyskland finns ingen nedre gräns, alla som går sportprov blir godkända för avel. I Danmark visades hingstarna en dag i Herning och sedan fick de användas, för att sedan göra ett prov till hösten. Men i gengäld är alla hingstar i de länderna förbesiktigade.

    Hur ska SWB jobba för att få våra hingstar godkända i andra förbund?
    – Det är väldigt mycket politik mellan de olika förbunden och i Tyskland är de väldigt måna om sitt revir. När en hingst är populär funkar det, Total Hope var bara godkänd i Sverige men när han gick bra på unghäst-VM var han helt plötsligt godkänd i Oldenburg också.
    – Vi har goda kontakter med KWPN, några i styrelsen var på deras premieringar och de har besökt oss. Det gäller att ta hjälp av varandra ch diskutera gemensamma möjligheter och utmaningar.

    Vi importerar mycket sperma och exporterar lite. Vad ska ni göra åt det?
    – Det gäller om vi kan få våra bruksprov likställda så att de blir godkända, då blir också hingstarna attraktiva för andra uppfödare.

    Sedan Emma Thorén Hellsten slutade har inte SWB någon person som utgör avelsledning. Hur ska det se ut framöver?
    – Avelsledningen är uppdelad på flera personer. Det är svårt att hitta en person som har all kompetens och man blir väldigt utsatt om den personen slutar. Om det ligger på flera personer är det lättare att få ihop det.

    I Danmark visar man alla föl. Hur ska man få fler att visa sina föl här?
    – Visningsprocenten har gått upp rätt mycket i Sverige. Flera föreningar erbjuder gårdsbesiktningar, och då blir det lättare för uppfödarna att visa många föl. Det är en spiral som går uppåt.

    Rider du själv?
    – Nej. Jag har suttit på en häst ett par gånger men aldrig ridit, så säger min fru. Jag har hållit på med hundavel och märkte att hästar är svårare, och jag gillar en utmaning. Avlar du på hundar får du sju valpar, här kommer det ett föl.

    Fakta

    Drömmer om en OS-häst

    Macachoimg_7280
    Macacho och Ebba von Essen. Foto: Jenny Schwieler Staaf
    • Namn: Per Jansson.
    • Ålder: 55 år.
    • Familj: Hustru Jeanette Joelsson  som arbetar som lärare, dottern Alice 15 år, familjehemspojken Melvin, 12 år.
    • Gör: Butikschef på ICA Maxi. Ordförande i SWB. Delaktig i Stall Goddag.
    • Bor: Hästveda, nära Hässleholm.
    • Så firar jag semester: Falsterbo en vecka, unghäst-VM en vecka och en veckas skidor.
    • På min bucket list: De flesta uppfödares stora dröm är att föda upp en GP-häst, och vår första uppfödning blev en GP-häst. En dröm var att föda upp en Breeders-vinnare och det gjorde vi. Och Macacho är på väg mot OS nu. Så jag får nog säga: att föda upp en OS-häst.
    • Tänker kundnytta: Från jobbet som butikschef har Per Jansson med sig kundtänk – alla medlemmar är kunder.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden