Hoppning
25 februari 08:32
Ridsportplus

Sweet Niki fortsätter leverera – tourvinnare i Spanien

UnghäststjärnaHon var bäst i sitt unghästtest som 4-åring, blev femma i Breeders som 5-åring. Och häromdagen vann Sweet Niki 6-åringarnas final på touren i spanska Oliva. "Det känns helt fantastiskt," säger uppfödaren Maria Aarflot Lundgren.

Sweet Niki fortsätter leverera – tourvinnare i Spanien
SWB-stoet Sweet Niki och Maartje Verberckmoes i Oliva. Foto: Gianne Verbercksmoes

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var i stort sett direkt efter att världsettan Henrik von Eckermann hade testridit Sweet Niki (SWB sto f -18, e Crusader Ice-Armani Code, uppf Maria Aarflot Lundgren, äg Team Philippaerts) på Breeders i höstas som välkända hoppfamiljen Philippaerts köpte skimmelstoet.

    Hon är riktigt cool och så visar hon tydligt vad hon vill och inte vill.

    Aarflot Lundgren om Sweet Niki.

    Skimmelstoet var kvalat till SWB Trophy vid årets GHS, men team Philippaerts valde att ta med den nyblivna 6-åringen till Spanien och Mediterranean Equestrian Tour, MET, i Oliva vid Medelhavets kust.
    – Jag har följt dem i startlistorna där hela tiden, säger uppfödaren Maria Aarflot Lundgren som bor på en gård utanför Uppsala.

    Sweet Niki har verkligen levererat på den spanska touren. På alla sina starter har hon varit felfri i alla utom en. I en runda blev det ett nedslag, likaså i en omhoppning.

    Klart snabbast

    I finalen över 1,30-hinder startade 54 hästar. 13 av dem var dubbelnollor och av dem var Sweet Niki klart snabbast och vann med över 1 sekund tillgodo.
    – Hon har varit snabb i alla klasser, det är en väldigt duktig tjej som rider henne, fortsätter Maria Aarflot Lundgren.

    Det är 23-åriga Maartje Verberckmoes som har tävlat stoet under den spanska touren. Hon är tränar för Philippaerts och har tillhört toppen i sin årgång i Belgien ända sedan ponnyåren. Hon har ridit EM på ponny, som childrenryttare, som junior och YR. Det finns tre EM-medaljer hemma på prishyllan, bland annat ett lagguld från YREM. Hon har också hunnit med att rida ett UVM, ta en ingenjörsexamen och starta egen hästverksamhet. Om allt går i lås rider hon ännu ett UVM i höst, och då med Sweet Niki.
    – Det känns helt fantastiskt. Och blir det så måste jag åka dit, säger Maria Aarflot Lundgren.

    Bra unghästtest

    Sweet Niki glänste redan på sitt unghästtest, som hon vann, under Björn Svensson. Det var också Björn Svensson som visade henne på Breeders i höstas. Där sa testryttaren Henrik von Eckermann att: ”Hon vill så gärna göra rätt men vet inte riktigt hur hon ska bete sig. Nu fick jag en reaktion och det är bra, det viktigaste är att de vill lära sig, det är en oerhört väsentlig egenskap. Jag tycker det är så kul när du känner skillnaden, att de vill göra rätt. Hon har definitivt det och det är bland det roligaste jag vet, att hitta samspelet med dem.”

    Sweet Niki
    Sweet Niki hade fin utvecklingsbarhet, ansåg Henrik von Eckermann under testridningen på Breeders. Foto: Kim C Lundin
    Sweet Niki
    Sweet Niki och Henrik von Eckermann vid testridningen på Breeders. Foto: Kim C Lundin

    Det var Maria Jurestam som red in stoet som har varit lite speciell sedan hon föddes.
    – Hon är riktigt cool och så visar hon tydligt vad hon vill och inte vill, säger uppfödaren.

    Första fölet

    Stoet är det första fölet till hennes sto La Dolce Paradise (e Armani Code-Indoctro, uppf Mathilde Ahlburg).
    – Jag ville gärna ha en häst e Armani Code, men jag lyckades inte få mitt sto dräktig med honom. Jag tänkte jag att jag istället kunde köpa ett sto efter honom, så när jag var på tjänsteresa på Gotland så hittade jag en 1,5-åring och ringde på den – det stoet var 145 centimeter i manken, en himla liten häst som inte heller var så mycket hanterad.

    La Dolce Paradise har växt till sig, men tillhör inte gruppen större hästar och har ett energiskt temperament, samtidigt som hon är cool och inte låter sig skrämmas i första taget. Hennes mamma hade tävlat 1,40-hoppning medan hon själv skadades som 3-åring och har varit i avelsboxen sedan dess.

    Sweet Niki är hennes första avkomma och är inte heller så stor.
    – Det kan ju vara det som gör att hon har lyckats så bra nu, hon har växt jämnt och känns ganska färdig i kroppen. En del kan ju vara valpiga i kroppen ganska länge.

    Bra temperament

    Valet av Crusaider Ice grundades mycket på hans temperament.
    – Jag var på en hingstvisning och han stod med huvudet utanför boxen och ville bli klappad hela tiden. Det gillade jag. Jag tycker temperamentet är jätteviktigt. Och så vill jag ha långbenta, ädla hästar med stark överlinje.

    Just nu har hon hon fyra hästar, bland annat Sweet Nikis mamma och 2-årige halvbror e Heartbeat, ytterligare ett avelssto och en unghäst. I år blir det dock inget föl på gården, men Sweet Nikis nu 10-åriga mamma ska betäckas.
    – Jag använder gärna yngre hingstar och kommer att sitta klistrad vid året bruksprov när det är dags för löshoppning, säger den 72-årige uppfödaren som har hållt på avel sedan början av 1960-talet och fött upp ett 15-tal hästar.

    Nu närmast väntar en längre vila för Sweet Niki.

    Resultat, 6-åringarnas final

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden