KunskapsluckorAldrig har så mycket kunskap funnits tillgänglig, och så mycket forskning gjorts om hästar. Samtidigt har aldrig så många skaffat häst utan att ha en gedigen hästkunskap i grunden. Det bekymrar Sylve Söderstrand, tidigare förbundskapten i hopplandslaget.
Sylve Söderstrand: ”Vi skadar våra hästar av okunskap”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Tillsammans med dåvarande hoppledningen, Jens Fredricson, Jacob Hellström, Lotta Björe, Pether Markne och Ragnar Bengtsson skrev Sylve Söderstrand ett brev till Ridsportförbundet om problemet med kunskapsluckorna. Det var ett par år sedan, men de väntar fortfarande på svar.
Varför är frågan aktuell nu?
– Intresset för hästar är jättestort, men vi har ingen gemensam kunskapsgrund att stå på längre. Följderna av detta drabbar våra hästar.
– Vi vet att väldigt många skador, såsom frambenshältor, ofta är ridrelaterade. Ingen ryttare vill medvetet skada sin häst, men många har inte kunskap om vad som är hälsofrämjande ridning.
I detalj
Sylve Söderstrand
Ålder: 59
Bor: Stockholm och hus i Visby.
Bakgrund: A-tränare i hoppning, driver en ridanläggning utanför Enköping. Tidigare förbundskapten för det svenska hopplandslaget.
Oanad talang: ”Jag har en stor passion för att bygga om och renovera gamla hus. Nu har vi köpt ett hus innanför murarna i Visby, på södra klinten. Huset är från 1760 och helt omodernt, och nu ska vi börja renovera.
Tidigare var jag delägare i en fiskebod på Gotland, men nu är det några år sedan jag hade ett hus där”.
Hur kunde det bli så här?
– Verkligheten har sprungit om oss. Intresset för hästar och ridning är enormt stort, och ridskolan är inte längre den självklara grunden. I stället får barn en ponny och lär sig rida på andra sätt.
– Alla ridskolor har inte heller någon verksamhet för dem med egen häst, till skillnad från förr när många ridskolor hade en etablerad och duktig tävlingsryttare knuten till sig, som höll träningar.
Hur ska man komma tillrätta med problemet enligt dig?
– Många klubbar tar sitt ansvar och lär ut även hästkunskap och god hästhållning, men det finns ingen kontrollfunktion i systemet.
– Vem som helst kan i dag skaffa en häst, och hästägare har ett stort hjärta för sitt djur, men få förstår vad det kräver att ha häst, i tid, kunskap och pengar.
Ingen har mandat att stoppa ryttare som inte är mogna för klassen de tävlar, eller rider med en allt för avancerad betsling
Varför behövs en kontrollfunktion?
– Vi måste kvalitetssäkra hästarnas välbefinnande, det är helt nödvändigt för sportens trovärdighet. På tävlingar har vi veterinärer som kontrollerar att hästen är i tävlingsmässigt skick, och överdomare som kontrollerar att regler följs, men det finns ingen långsiktig kvalitetssäkring.
Utdrag
Brevet till Ridsportförbundet
”I grunden handlar det om hästarnas bästa. Fler går in i tävlingssporten utan grundkunskap om hästen, och hästen får aldrig bara bli ett tävlingsredskap.
Ska vi kunna försvara vår sport även i framtiden måste vi bredda kunskapen om hur hästen kan och får användas.”
/Sylve Söderstrand, Jens Fredricson, Jacob Hellström, Lotta Björe, Pether Markne och Ragnar Bengtsson
– Vi har ingen som har mandat att stoppa ryttare som inte är mogna för klassen de tävlar, eller rider med en avancerad betsling som de inte har kompetens nog att rida med, till exempel.
Vad hände efter brevet?
– Det blev tyst. Vi har hittills inte fått någon återkoppling. Vi måste verkligen ta den här diskussionen nu, för om inte vi sätter hästens välfärd främst i vår sport, så kommer omvärlden att tvinga oss till åtgärder som vi inte ens kan föreställa oss i dag.
– Det måste finnas tydliga regelverk för hur vi långsiktigt arbetar med hästarnas hälsa och förebygger skador.
Det handlar om överlevnaden för vår sport
Varför är den här frågan så viktig?
– Det handlar om överlevnaden för vår sport. Ridsporten är fantastisk på att förena människor, den är demokratisk och vi har inga huliganer. Men vi måste sätta hästarnas behov i första rummet.
– Andra länder ligger före oss här. Schweiz har förbjudit gramantygel på tävlingsplatser, och den stora förebilden är England, med ett väl utvecklat utbildningssystem som börjar med de små barnen i The Pony Club.
– Alla vill sina hästar väl. Problemet är att de inte vet var de ska söka de riktiga kunskaperna, och i dag har ingen mandatet att tala om för dem vad som är god hästkunskap och god hästhållning.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på