Hoppning
27 juni 2017 15:22

Syskonen Arvidsson ska båda rida NM

Både Lucas och Linn Arvidsson är uttagna till helgens NM i hoppning. Pappa Niklas följer med till Hammarö utan häst den här gången, men vid SM om några veckor ska de starta alla tre vid samma tävling.

Syskonen Arvidsson ska båda rida NM
Syskonen Lucas och Linn Arvidsson ska båda rida NM till helgen. Pappa Niklas får de tävla med under SM.

Linn Arvidsson har precis fyllt tio år. Hon började rida när hon var fem år och har hunnit med att samla på sig en lång rad vinster upp till LA. I år är det första året hon får rida medelsvår och det har hon gjort med bravur – för tillfället är Linn högst rankad av landets alla B-ponnyryttare. Nu ska hon rida vid sitt första mästerskap – NM i Hammarö där B-ponnyerna hoppar bland annat en officiell landskamp.
– Det är rätt så speciellt för Linn har inte ens ridit något SM ännu utan NM blir det första mästerskapet hon rider, berättar Niklas för Ridsport.
– Linn har haft en fantastisk säsong och ett riktigt flyt, säger Niklas och tillägger att Linn har en riktig vinnarskalle så hennes mål är nog högt satta.

Lucas Arvidsson blir 14 år i oktober och han gör sin sista säsong som childrenryttare. I fjol kom han trea på SM, och han har även haft internationella framgångar denna säsong. Även om Lucas har rutin från nationshoppningar och hans häst är ganska rutinerad så blir det här Lucas första NM. Niklas tror att sonens chanser att göra bra resultat är goda.
– I mina ögon kan han ta medalj men allt kan ju hända, speciellt när det kommer lite nerver med.
Han tycker det är skönt att Lucas rider stor häst nu. Dels kan han själv hjälpa till med ridningen, men också för att Lucas kan få landa lite i en storlek på häst.
– Han har haft det lite kämpigt och vuxit ifrån sina ponnyer snabbt, det har gått upp och ned för Lucas, säger Niklas.

Den här helgen åker Niklas med som ryttarförälder. Hans egna hästar har gått en hel del så det blir inga tävlingar för dem den här veckan.
– Så det passade perfekt att jag följer med, säger Niklas.

Vid det samlade SM:et på Sundbyholm i slutet av juli kommer de däremot att rida alla tre, vilket Niklas ser fram emot.
– Det ska bli jätteroligt att få rida vid samma tävling.
Tidigare har Niklas varit ute och tävlat tillsammans med Lucas, men det blir första gången han tävlar på samma ställe med båda barnen, och det tycker han känns väldigt speciellt.

I framtiden hoppas han det blir mer av det. Han har en vision om att de alla tre rider stor häst om fem år.
– Jag tänker att jag rider lite mer unghästar som Lucas och Linn kan fortsätta med, säger Niklas, men tillägger att han inte har några planer på att lägga ridstövlarna på hyllan på ett tag utan vill fortsätta tävla tillsammans med barnen.
– Det är en fantastisk sport där alla tävlar på lika villkor.

Till det kommande SM:et på Sundbyholm har Linn kvalat två ponnyer: Eivor (sto f-07 okänd härstamning) och Stings Yaris (SWF sto f-06 e Kulltorps Yrrol-Bona-Fide, uppf Stuteri Sting). Lucas kommer där att rida Aquad’or (SWB hingst f-04 e Argentinus-Donnerschlag, uppf Barbro & Ingrid Olsson) och Ginde van’t Gestelhof (BWP sto f-06 e Heartbreaker-Ramiro, uppf Louis Van Gestel).


Niklas ska rida SM på Hasard och Click and Cash. Foto: Roland Thunholm.

Själv kommer Niklas till start vid SM med hingstarna Click and Cash 1155 (HOLST f-03 e Cash and Carry-Capitol I, uppf Christiansen/Hoenck Wollenberg ZG) och Hasard 1245 (SWB f-07 e Heartbeat-Voltaire, uppf Elizabeth Lindblad). Han ska rida båda i första kvalet.
– Clicken har varid skadad och har precis kommit igång igen och Hasard är den som visat bäst form under året, berättar Niklas, som har två SM-guld, flera SM-silver och ett SM-brons i bagaget – det senaste guldet med just Click and Cash.

Hasard ska för övrigt precis komma hem igen. Peder Fredricson har gjort några internationella starter med honom på prov och förra veckan var de i Rotterdam.
– Det ska bli skönt att få hem honom, för mig är han en riktig segermaskin – riktigt snabb och användbar, säger Niklas om Hasard.
Samtidigt tycker han det var roligt att Peder provade honom, och han hade inte haft något emot att få se en internationell karriär för Hasard med Peder på ryggen.
– Det hade varit roligt om han stannade kvar i landet.

Nu fungerade Hasard inte riktigt med Peders ridning.
– Vi rider alla olika och Peder hade säkert kunnat ändra sin ridning så det passade Hasard, men han ville ha en häst som passade bättre in i deras system, säger Niklas, som istället får möjligheten att ta ytterligare ett SM-guld på en godkänd hingst (Niklas första guld tog han på hingsten Cagliostro 931).


2003 vann Niklas SM-guld inomhus på Cagliostro. Foto: Roland Thunholm.

Spindeln i nätet i familjen Arvidsson är Jenny – mamma till barnen och Niklas fru. Hon grejar det mesta och är inte bara mamma utan även chaufför, fixar pappersarbetet och är en allt-i-allo i det hela. Även Jenny ser fram emot att få ha hela familjen med sig och tävla tillsammans på en och samma tävling.
– Det ska bli väldigt kul och det är första gången vi gör en så stor tävling tillsammans, säger Jenny förväntansfullt till Ridsport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden