Hoppning, Ridsport Play
2 november 2022 19:45
Ridsportplus

Syskonen Bergstrand är varandras största fans

SM-syskonCornelia Bergstrand och lillebrorsan Viggo satsar tillsammans. Den närmaste månaden blir det Elmia för Cornelia, SM för båda och förhoppningsvis Friends för Viggo. Ridsport har pratat med Cornelia och Viggo om syskonkärleken, vattenträningen med Fredrik Jönsson, mästerskapsdrömmarna och vad som händer när det blir blodigt allvar.

Syskonen Bergstrand är varandras största fans
Viggo och Cornelia Bergstrand rider SM med en veckas mellanrum. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det skiljer åtta år mellan Cornelia Bergstrand och lillebrorsan Viggo Bergstrand, och till en början delade de inte alls intresse. Cornelia levde för hästarna medan Viggo satsade allt på fotbollen. Ibland fick Viggo ändå hänga med till stallet, vilket inte alls var populärt. Men för drygt två år sedan blev det ändring på den saken när familjen Bergstrand köpte gård på Vallavägen i Täby. Med på köpet följde en gammal ponny och efter första galoppen var även Viggo såld på hästarna.

    – Viggo tyckte att det luktade äckligt och var totalt ointresserad. Sedan vände det över en natt. Nu är han nästan mer intresserad än vad jag är. Han blev helt förälskad. Jag har aldrig varit med om en människa som har stått emot så mycket och sedan bara älskar det. Han är helt insnöad, det är det enda han pratar om vid middagsbordet, berättar 20-åriga Cornelia.

    – Hästar var verkligen inte min grej, jag hatade att vara i stallet. Men det blev svårt för mig att bo på en gård och inte hålla på med hästar, och så stod det en äldre ponny där som jag provade att rida, säger Viggo.

    Det var en känsla som bara flög i mig, och efter det ville jag rida hela tiden. Viggo Bergstrand

    – Jag gillade när det gick fort och tyckte inte det var roligt förrän jag började galoppera. Det var en känsla som bara flög i mig, och efter det ville jag rida hela tiden. Från början var kontroll inte riktigt min grej, jag gillade mest att ”rejsa”, men sedan började jag ta det lite mer på allvar, fortsätter Viggo.

    Photo-2022-08-26-07-55-05
    Viggos tävlingsdebut i augusti 2020, då han även fick sina första rosetter. Foto: Privat
    Photo-2022-08-26-07-48-40
    Flash Gordon och Viggo när de vann inverkanskvalet i Medelsvår B och kom trea i klassen. Foto: Privat
    Photo-2022-08-26-07-46-16
    Cornelia och lillebrorsan Viggo med Flash Gordon som han även har vunnit Medelsvår A med. Foto: Privat
    Photo-2022-08-26-07-41-56
    NM-guld i lag på Flyinge för Viggo. Foto: Privat
    Photo-2022-08-26-07-21-07
    Viggo och Rasmus Aasland som red både Gaoth Mhara Lad och Poetic’s Floura innan. Foto: Privat
    Floura
    Viggo och Poetic’s Floura. Foto: Privat

    Mamma Victoria Bergstrand har ridit på ridskola medan pappa Jonas syster Anna Bergstrand red med Malin Baryard i landslaget för många år sedan.
    – Pappa har varit med på tävlingar ute i Europa med min faster, han vet hur mycket slit det ligger bakom och att man måste göra det helhjärtat. Mamma är fortfarande lite orutinerad när det kommer till tävlingshästar, men hon tycker det är jättekul. Vi har verkligen full uppbackning från mamma och pappa, säger Cornelia.

    Har gjort raketkarriär

    Först fick han kämpa sig igång, men med lite mer hoppglada ponnyer i stallet har 12-årige Viggo snabbt fått resultat. Från att inte ha ridit alls för två år sedan har han tagit NM-guld i lag, vunnit Medelsvår A, han rider SM med tre av sina fyra ponnyer och har även god chans att få rida finalen av Prins Carl Philips Pris på Friends.
    – Viggo fick kämpa sig igång med ponnyerna han hade i början. Det var verkligen ingen dans på rosor. Det ligger många timmar i sadeln och otroligt mycket slit bakom där han är idag. Så fort han kommer hem från skolan går han direkt ut i stallet, säger Cornelia.

    – Han är supernoga med allt och tittar på varje liten detalj. Viggo kan ägna ett ridpass åt att få hästen att släppa igenom i högersidan. Efter en runda kan han sitta i veckor och analysera varje galoppsprång i slowmotion, för att se vad han kunde ha gjort bättre. Eller hur han hade kunnat spara in mer tid. Han är nördig på en helt ny nivå och väldigt mycket vinnarskalle. Jag kan vara nöjd om rundan känns bra. På det sättet är vi väldigt olika i tävlingssammanhang.

    Efter en runda kan han sitta i veckor och analysera varje galoppsprång i slowmotion. Cornelia Bergstrand

    I stallet står just nu C-ponnyn CLH Flash Gordon (val f-11 e Okänd-Okänd, uppf Okänd, äg äg Valla Egendom Förvaltnings AB) samt D-ponnyerna Rathcline Buachaill (CONN val f-13 e Killaloe Buachaill Mór-Longstone Silver Shadow, uppf Maureen Kearns, äg Valla Egendom Förvaltnings AB), Gaoth Mhara Lad (CPBS val f-11 e I Love You Melody-Loughwell Paddy, uppf Mr Michael Barrett, äg Valla Egendom Förvaltnings AB) och Poetic’s Floura (CONN sto f-07 e Poetic Justice-Dunlewey Sonny Jim, uppf Anne Patersson, äg Valla Egendom Förvaltnings AB). De två senare flyttade in i stallet i augusti, och en av dem är en hemvändare.

    Familjeuppfödningen Poetic’s Floura vann nämligen SM i Billdal med Pontus Wettersten i sadeln 2017, och såldes därefter till Norge. Rasmus Aasland och det speciella skimmelstoet hade stora framgångar både nationellt och internationellt, och kronan på verket var det historiska EM-bronset i lag under norsk flagg förra året.

    Med Poetic’s Floura tillbaka i Sverige ser det inte mindre lovande. Efter knappt tre månader tillsammans har Viggo och ”Floura” redan hunnit med att debutera och vinna Medelsvår A tillsammans.
    – Jag har sett Floura med Pontus och har alltid gillat den ponnyn. Hon är otroligt häftig och det är kul att hon står hemma hos oss nu, säger Cornelia.

    Vattnet satte stopp

    Hon har dessutom lånat ut ett par av sina storhästar till Viggo, som har presterat med den äran. Först började han rida Bugatti du Rouet (WESTF val f-10 e Balou du Rouet-Le Primeur, uppf Ute Gorski, äg Valla Egendom Förvaltnings AB) med vilken han både har ridit children-SM och kvalat till Falsterbo med.

    Och efter att ha suttit en handfull gånger på Darco (SWB val f-13 e Daquar CC-Contender, uppf Nygårdens Stuteri och Veterinärpraktik HB, äg Valla Egendom Förvaltnings AB) blev han först trea av 20 starter och sedan satte han ett SM-kval i 1,20 på första tävlingen. Syskonen har sedan bytt lite fram och tillbaka mellan ”Bullen” och Darco, och just nu är det Darco för Viggo som startar children-SM med SWB-valacken.

    Han är väldigt liten, han är som en liten katt, och väldigt känslig. Cornelia Bergstrand

    Cornelia har flera fina hästar men stjärnhästen är Valon (SWB val f-10 e Chairman La Silla-Balubet du Rouet, uppf Helena Persson, äg Valla Egendom Förvaltnings AB), som hon tog över från uppfödaren Helena Persson för två år sedan. Innan flytten till gården stod Cornelia nämligen hos Helena Persson med sina hästar, och Helena trodde att ”Valle” skulle bli en perfekt juniorhäst. Efter att ha haft honom till låns i ett par veckor var Cornelia fast och två år senare har ekipaget haft framgångar i bland annat Torstensons ungdoms-GP och Arena Youth Tour.

    – Han är väldigt liten, han är som en liten katt, och väldigt känslig, säger Cornelia.

    Förra året hade de något riktigt bra på gång vid SM i Mantorp, där de hade medaljvittring. Som för flera andra tog det dock slut vid banans näst sista hinder, det fruktade vattnet.
    – Det var egentligen inte meningen att vi skulle kvala till SM, och ett par veckor innan kom vi på att vi kanske skulle åka och hoppa lite vatten, säger Cornelia.

    De åkte till Pontus Westergren där Valon hoppade den lilla vattengraven utan problem.
    – Han är världens snällaste annars, men på SM var det precis som att han låste sig. Han är aldrig dum, men han har en del idéer kring vad han vill göra och inte vill göra, säger Cornelia.

    Efter bakslaget undvek de allt vad vattengravar hette, innan Cornelia bestämde sig för att ta tag i problemet.
    – Jag fick frågan om att rida NM, men det går ju inte om din häst inte hoppar vatten.

    Tränade vatten med Fredrik Jönsson

    Bäst lämpad att hjälpa till var förstås ”vattenmästaren” själv, Fredrik Jönsson. Berättelsen om hur han under lång tid kämpade med att få Cold Play att hoppa vatten har fängslat många. Inte minst efter lagsilvret vid VM i Tryon, där Fredrik Jönsson och Cold Play blev bästa svenska ekipage med en åttondeplats.

    – Vi nötte vatten i fem dagar, Fredrik var helt magisk. Första dagen när vi kom ut i paddocken var det bara vatten överallt. Varje hinder var ett vattenhinder. Valle spände upp sig, men Fredrik var bara lugn och metodisk. Sista dagen hoppade Valle vatten som ingenting, berättar Cornelia.

    Här är ett filmklipp från vattenträningen med Fredrik Jönsson – först på fibersand och längre ner på gräs i Flyinge:


    När de gick från att hoppa vatten på fibersand till att hoppa vatten på gräs fick de dock börja om från scratch igen. Cornelia fick till och med stå på marken med Valon i en lång lina och hoppa över vattengraven med honom.
    – Fredrik sa att man ska rida över vatten varje dag och hoppa vatten lika mycket som du hoppar räcke och oxer på träning. Hellre ett vattentramp än att hästen stannar. Det känns otroligt skönt och väldigt snällt av Fredrik att jag har fått chansen att rida för honom, som har haft samma problem och ridit VM.

    Fredrik sa att man ska rida över vatten varje dag och hoppa vatten lika mycket som du hoppar räcke och oxer på träning. Cornelia Bergstrand

    Hemma har Valon fått äta både frukost, lunch och middag på vattenmatta för att avdramatisera det hela. Men Cornelia känner att hon behöver mer vattenträning för att verkligen känna sig trygg. När hon och Valon debuterade 1,50 i somras i Mantorp fanns det inte med någon vattengrav, och duon blev tvåa med ett tidsfel.
    – Jag var väldigt glad över att det inte var något vatten. Det gäller att inte göra det till en grej, men jag känner att det har satt sig i mitt huvud också.

    När det drog ihop sig till utomhus-SM igen i år valde Cornelia att stryka sig och istället satsa på inomhus-SM.
    – Valon har så stort hjärta och skulle aldrig stanna annars. Vi har den här tryggheten tillsammans och jag vet att han alltid tar mig i mål. Vi har fått ett så himla fint band och jag känner att jag inte vill förstöra det.

    Med mer vattenträning tror Cornelia absolut att problemet går att lösa.
    – Vi har flera gånger fått möjlighet att stanna kvar på tävlingar och hoppa vattengrav med tillåtelse från överdomaren. Det har hjälpt mycket att få göra det utan att varken Valle eller jag känner press eller stress. Det är mycket hjärnspöken, vi måste bara lägga tid på det, säger hon.

    Photo-2022-08-26-07-45-56
    Valon och Cornelia från 1,45-segern på Strömsholm som gav dem en biljett till Falsterbo. Foto: Privat
    Cornelia Bergstrand-valon 1 220712 Rt
    Cornelia och Valon i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm
    Photo-2022-08-26-07-50-12 2
    Valon och Cornelia när de vann 7-Star i 1,40 på Sundbyholm. Foto: Privat

    Gillar att jobba på själv

    Veckan innan SM rider Cornelia och Valon Jönköping Ungdoms Grand Prix, dit Cornelia har kvalat i egenskap av sjunde bästa young rider i Sverige. Det är samtidigt som Viggo rider SM på Grevagården i Skövde med Darco, Flash Gordon, Rathcline Buachaill och Poetic’s Floura.
    – Men det är ganska nära, så jag tänker att jag åker emellan, säger Cornelia,

    Cornelia hoppas också mycket på Beryle de Vains (SF sto f-11 e Diamant de Semilly-Robin II Z, uppf Haras du Fougeray, äg Valla Egdenom Förvaltnings AB) som hon inte har haft så länge, men redan kvalat till young rider-SM med.

    Jag har aldrig fått den grunden och jag ser på Viggo hur mycket det har hjälpt honom i hoppningen. Cornelia Bergstrand

    Efter starten på ridskola och en kort fälttävlanskarriär med Lena Bredberg som tränare, har Cornelia alltid tränat för Helena Persson och på senare tid även för Pontus Westergren. Men Cornelia sitter gärna och nöter på egen hand.
    – Det är klart att du måste ha en tränare, men jag har aldrig varit så förtjust i att träna för andra. Jag har alltid kört mitt eget race. Men det är guld värt att ha Pontus som tävlingscoach och vi kan även bolla grejer i vardagen.

    Viggo tränar i sin tur för Ann Liwing med ponnyerna. Åsa Wenner står för noggrannheten i markarbetet med fem fasta lektioner i veckan.
    – Hon har satt alla viktiga grundbitar för Viggo. Jag har aldrig fått den grunden och jag ser på Viggo hur mycket det har hjälpt honom i hoppningen. Han har verkligen känslan för hur det ska vara, vilken häst han än sitter upp på.

    Du hyllar din lillebror väldigt mycket?
    – Eftersom jag var ensambarn fram till jag var åtta år har vi aldrig behövt bråka om någonting. Jag har nästan varit som en extramamma för Viggo och vi har ett supernära band. Det blev hundra gånger starkare när vi flyttade till gård och delar samma intresse. Att se honom kvala alla hästar till SM och vinna NM-guld är verkligen fantastiskt, jag har själv aldrig varit med i sådana sammanhang. Viggo är helt otrolig, säger Cornelia.

    Photo-2022-08-26-07-49-02
    Mamma Victoria Bergstrand med Darco, Valon och ”Bullen”. Victoria red på ridskola när hon var yngre. Foto: Privat
    Photo-2022-08-26-07-33-19 4
    Pontus Westergren coachar Viggo inför starten i Falsterbo. Foto: Privat
    Photo-2022-08-26-07-24-12 3
    Bra helg på Baltic Cup. Foto: Privat

    Kan inte titta

    Viggo och Cornelia hjälps åt i allt, men när det står mycket på spel kan det vara lite känsligt.
    – Om det är en regional tävling hjälps vi alltid åt, men om det är en större tävling tar vi hjälp av någon utomstående. När det är blodigt allvar har både jag och Viggo lätt för att bli stressade, och då kan vi gå i clinch.

    – Jag skulle vilja att hon hjälpte mig på större tävlingar också, hon kan allt man ska kunna som tränare. Men det är svårt om vi stressar varandra. Jag fokuserar också mycket mer och är i min egen bubbla, säger Viggo.

    När Viggo ska rida blir Cornelia dessutom väldigt nervös.
    – Jag springer alltid och gömmer mig. Jag har aldrig sett en runda som Viggo har gjort. Jag är med på framhoppningen, sedan kutar jag och gömmer mig på toaletten. Sedan sitter jag där tills klockan ringer för nästa start. Alltid när jag har gjort det så har det gått bra, det har blivit som ett tics. Att gå in på toaletten, hålla för öronen och blunda har blivit vår grej.

    Det känns som att vi har en jätterolig tid framför oss. Viggo Bergstrand

    – Hon har fått det från vår mamma, hon är också bra på att vara nervös. Förut kunde hon stöna över varje hinder jag red, så nervös var hon. Hon gjorde så mycket ljud så att majoriteten av publiken fokuserade på henne, säger Viggo.

    Målet för både Cornelia och Viggo är att komma utomlands och tävla nästa säsong. Bägge har ridit Baltic Cup, men inte kommit längre bort än det.
    – Att få komma utomlands och testa på den miljön hade varit väldigt roligt, och att få rida i landslaget, säger Cornelia.
    – Jag har snart tävlat allt större i Sverige och målet nästa år är att få rida mästerskap. Det känns som att vi har en jätterolig tid framför oss, säger Viggo.

    Du är också väldigt glad över din syster?
    – Vi hjälper varandra väldigt mycket och att få hjälp av Cornelia är väldigt roligt. Hon ger mig bara positiva känslor när jag rider och jag har aldrig sett henne bli arg på en häst. Med Cornelia blir jag aldrig ledsen. Jag kommer aldrig att sluta om jag har Cornelia vid min sida varje dag. Det är väldigt roligt att ha en syster som är så otroligt engagerad.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden