Sverige
22 oktober 2020 18:25
Ridsportplus

”Ta fram tävlingsinstinkten i budgetarbetet”

EkonomiEn förening som har reda i sin ekonomi är bättre rustad att klara kriser, säger Anna Holmén, ridlärare och ekonom. "Det är jobbigt till en början, men sedan kommer tävlingsmänniskan i gång när du ska arbeta för att nå de satta målen." Vi talar med Anna om föreningsekonomi.

”Ta fram tävlingsinstinkten i budgetarbetet”
Om lektionsridningen måste ställas in av någon anledning, behöver varje ridskola med anställd personal ha en buffert för löner och foder. Den bör klara  två-tre månader utan intäkter, säger ekonomen Anna Holmén. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Coronakrisen är bara en av alla händelser som har drabbat många föreningar hårt. Ett utbrott av kvarka är ett annat scenario som kan ge stora ekonomiska avbräck för föreningar som driver ridskolor.

    Anna Holmén är utbildad ridlärare och ekonom, och har tidigare arbetat på ridskola. Nu jobbar hon på RF-SISU i Sörmland och föreläser bland annat för ridklubbar om ekonomi.

    Anna-holmen-foto-rf-sisu
    Anna Holmén är utbildad ridlärare och ekonom. Foto: RF-SISU

    Hur ser föreningarnas ekonomiska beredskap ut?
    − Den är förstås väldigt olika, men ridklubbar som inte prioriterar att arbeta med ekonomin i vardagen, får det tufft i kristider. Det är lätt att hamna i ett läge där det handlar om att släcka bränder. Då orkar man inte alltid med att arbeta strategiskt och ha en plan, och en grund att stå på.

    Varför är det viktigt med en planering och en strategi?
    − Allt blir så mycket enklare då, exempelvis att söka coronastöd. Om du vet vilka intäkter och utgifter du hade i fjol och vad som ändrats i år som en följd av coronan, går det lättare att göra ansökan. Det är också mycket lättare att prata med kommunen om det finns en ekonomisk planering och en budget.

    Räcker det med att kassören har koll på ekonomin?
    − Nej, ekonomin är hela styrelsens ansvar. Det blir farligt om bara en person har den ekonomiska kontrollen och den exempelvis blir sjuk. Dessutom ska personerna i en styrelse inte dra sig för att kontrollera varann, eller be andra kontrollera, så att siffrorna stämmer i bokföring och på kontot exempelvis.

    Fakta

    Lär dig mer om föreningsekonomi

    Svenska Ridsportförbundet har gett ut flera böcker på temat föreningsekonomi.

    • Driva ridskola – vägledning både för dem som driver och vill utveckla en ridskola och för dem som vill starta ridskoleverksamhet.
    • Ekonomi i ridsportföreningen – fakta, frågeställningar och tips för föreningar som vill arbeta aktivt med verksamhetens ekonomi.

    Vad behöver föreningar göra för att få kontroll över ekonomin?
    − Styrelsen behöver lägga en eller flera dagar på att gå igenom budget och
    verksamhetsplan, och sätta siffror på den planerade verksamheten. I det läget kommer förhoppningsvis vinnarinstinkten fram, när du vill att planen ska gå i lås. Sedan blir det riktigt roligt när du ser att målen går att nå.
    − I boken ”Ekonomi i ridsportföreningen” finns ett fint exempel på en styrelse som jobbade en heldag med ekonomin och ett år senare kunde notera att utfallet blev exakt som det var tänkt, på 200 kronor när.

    Kan det vara en bra idé att köpa in hjälp med ekonomin?
    − Ja, men en inhyrd person kan inte ta ut riktningen för föreningen och dess ekonomiska arbete. Det måste styrelsen göra.

    Hur stor ekonomisk buffert behöver en förening ha?
    − Om föreningen driver ridskola och har anställd personal behövs en buffert för att klara två-tre månader utan intäkter.

    Men om det verkligen inte går att samla ihop en sådan buffert, vad ska föreningen göra då?
    − Om en verksamhet inte bär sig ekonomiskt måste man fundera på om verksamheten ska bedrivas i den form den har, om antalet ridande elever i grupperna måste ökas, om det är lönsamt eller inte att ha lektioner sena kvällar, och så vidare.
    − Budget och verksamhetsplan är också dokument som ska hållas levande och uppföljningar är viktiga. Tänk också på att jämföra med dina egna tidigare resultat och inte med andra.

    Fakta

    Checklista för föreningar:

    • Sprid ansvaret för ekonomin – att lägga allt ansvar på en person är varken klokt eller juridiskt korrekt. Ekonomin är hela styrelsens ansvar, inte bara kassörens. Kontrollera också varandra och be om att få bli kontrollerade.
    • Budget och verksamhetsplan – ett större arbete vid ett eller flera tillfällen behövs för att göra ett grundläggande arbete, där aktiviteterna i verksamhetsplanen kopplas till inkomster och utgifter i budgeten.
    • Fördela sysslor – allt som ligger i den traditionella kassörsrollen måste inte utföras av en och samma person. Vid inköp av bokföringshjälp måste styrelsen fortfarande ta ut riktningen för det ekonomiska arbetet.
    • Lägg undan pengar – förklara för årsmötet att föreningen måste ha en buffert, som för föreningar som driver ridskola kan behöva täcka omkostnaderna för två-tre månader.
    • Håll koll på verksamheten och budget
      – håller planen? Varför inte? Var det en glädjebudget utan förankring i verksamheten? Vad behöver i så fall göras?

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden