Träningstips
22 maj 2023 19:12
Ridsportplus

Ta med dig känslan in på banan

ProffstipsetFramridningen känns perfekt, men framför domarna rasar allt. Hur behåller man den optimala känslan programmet igenom? Så här resonerar Marina Mattsson, tillbaka i hetluften efter barnafödande och generationsväxling i stallet.

Ta med dig känslan in på banan
Om det är möjligt kan vara en trygghet att ha med sin tränare på framridningen. Tränaren ska inte gå in och ändra något i upplägget, utan finnas där som ett bollplank och stöd, speciellt om du som ryttare blir osäker. Marina Mattsson ger sina bästa tips. Foto: Emma Carlander

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Om du blir osäker på framridningen är det lätt att hamna i fällan och börja snegla på andra. Försök att vara så självsäker och trygg i dig själv att du vågar lita på dig, din häst och ert upplägg. Det är du som bäst känner din häst.

    Här hittar du ett antal tips från Marina Mattsson, dressyrryttare på internationell nivå, anställd hos Hannell Dressage.

    1. Syftet med framridningen

    Kom ihåg vad framridningen går ut på – att ha koll på utbildningsskalan. Att hästen är lösgjord, bjuder fram och att du har den mellan hand och skänkel. Grundjobbet ska vara gjort där på framridningen, innan du går in på banan.

    Ställ dig också frågan vilken framridning som passar just er. Vissa hästar behöver kort uppvärmning för att inte tappa energi, andra behöver längre tid på sig.

    2. Känn dig själv

    Som ryttare har du ett ansvar för att ge hästen rätt signaler; du ska veta vad du ber om. Därför är det viktigt att du vet hur du själv fungerar i tävlingssituationen. Du får inte bli negativt nervös, däremot måste du ha en viss anspänning. 

    Kom också ihåg att vara snäll mot dig själv. Ladda upp på ett sätt som du trivs med – först då kan du göra hästen rättvisa. Ha en plan för ditt bästa upplägg.

    3. Känn din häst

    Ha kontroll på hur din häst fungerar fysiskt och reflektera över ridningen. Hur red du dagarna före tävlingen? Man vill ju att hästen ska ha energi, utan att vara för pigg och spänd, men inte heller trött. Testa hemma vad som som passar just er. 

    Själv älskar jag heta och känsliga hästar, men det är också en utmaning. Jag måste rida för att temperera lagom. Helix till exempel jobbar jag lätt på tävlingsmorgonen, ett joggingpass på sådär tio minuter för att få honom lång och låg. Han får absolut inte bli trött i kroppen. Detta gör jag för att slippa lägga tid på överskottsenergi på framridningen.

    4. Överdriv hemma

    För att det ska kännas lättare på tävling, överdriv gärna rörelserna lite på hemmaplan. Om vi tar öppna som exempel: hemma rider jag med lite extra ställning och tvärning för att sedan få ut max på banan. På tävling tappar man ofta lite framåtbjudning; rider du en aning överdrivet hemma har du marginal.

    Att framåtbjudningen blir mindre på tävling beror ofta på ryttaren, det är nerverna som kryper fram. Man blir rädd för missar, blir passiv och slutar rida. Hästen känner inte igen sin ryttare.

    5. Lär känna programmet

    Du ska vara bekväm med programmet, och ha ridit igenom det i sin helhet hemma. Men se till att göra det någon månad före tävlingen – dagarna före start ska du fokusera på att få en bra känsla, inte på programmet.

    Ett par veckor före tävlingen kan du plocka isär programmet och rida utvalda delar för att få en känsla för vad som är mest utmanande.

    6. Ha en plan A och en B

    Även om det är undantagsfall, så kan det det hända att hästen ändrar sig totalt från framridning till uppvisning. Om det ändå sker gäller det att vara kall och inte fokusera på känslan utan på programmet. Det är nu du har nytta av att ha överdrivit rörelserna hemma, det gör att du kan ta dig igen programmet ändå. Du är förberedd och det känns lättare även om hästen har tappat lite bjudning.

    7. Uppvisningsteknik

    Väl på tävling ska du inte fokusera på att det ska kännas bra, då blir det lätt för mesigt. Det här är lite komplicerat och något som kommer med erfarenhet; det är sällan som jag själv tycker att den där pangritten känns bra. 

    Du ska kunna rida så att det inte syns vad du känner; du ska inte visa med ditt kroppsspråk att det inte är optimalt (om så är fallet). Det gäller att fokusera på att det ska se bra ut, att kunna visa hästen från sin bästa sida.

    Ibland kan omständigheter som miljö och väder göra att hästen ändrar sitt sätt och blir spänd och ofokuserad. Då frångår jag min plan A och kör på plan B – det vill säga koncentrerar mig på ren grundridning, att få hästen att slappna av. Får du bara hästen med dig går det ofta bra, eftersom ni är förberedda och har tränat på rörelserna hemma.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden