Hästägartips
3 maj 18:18
Ridsportplus

Ta problem vid sadling på allvar

HästvälfärdAtt hästar visar aggressivt beteende vid sadling är så vanligt att de flesta inte reflekterar över det. Etologen Amanda Grähs har i en studie letat efter orsakerna till beteendet.

Ta problem vid sadling på allvar
Smärtsamt just nu, eller är det minnen av smärta som ställer till det? Foto: Arnd Bronkhorst/arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var egna erfarenheter som fick Amanda Grähs att välja aggression vid sadling som sitt examensarbete på etologutbildningen vid SLU i Uppsala.

    – Jag hade nästan alltid problem med att sadla min gamla tävlingsponny. I hästvärlden är det så normaliserat att hästar är aggressiva vid sadling eller annan hantering, att vi inte ens reflekterar över orsakerna. 

    Amanda Grähs 1 Foto Privat
    Amanda Grähs valde aggres­sion vid sadling som sitt examensarbete på etologutbildningen vid SLU.

    – Men en häst är inte aggressiv utan anledning, säger Amanda Grähs, som i sitt arbete har studerat ridskolehästar vid två olika ridskolor. En av ridskolorna hade årligen besök av en meriterad sadelutprovare, och hos den andra fanns en sadelutprovare med när nya sadlar skulle anskaffas, men personalen hade ansvar för sadlarnas fortsatta anpassning.

    Av de 43 hästarna som studerades visade 29 pain face i samband med sadling. Det var inga tydliga skillnader mellan hästarna som hade återkommande professionell sadelanpassning och hästarna där personalen kontrollerade sadlarna. Det var också bara marginella skillnader när en rutinerad ridskoleryttare sadlade, jämfört med om en nybörjare lade på sadeln.

    De flesta reagerade negativt

    – Det var en klar majoritet av hästarna som visade stress eller smärta vid sadling, men det är svårt att se orsaken utan att känna till helheten, säger Amanda Grähs.

    Hon skriver i sin uppsats att fel på sadelns passform kan leda till obehag och smärta hos hästen, men att det kan vara svårt att veta om negativa beteenden vid sadling uppstår på grund av att sadeln har fel passform, eller på grund av att hästen förväntar sig smärta eller obehag från ridningen.

    67 procent av hästarna i studien visade tecken på pain face i samband med sadling.

    De vanligaste beteendena var att hästarna lade öronen bakåt och att de bet – i grimskaft, krubban eller mot människan, i en del fall även när ryttaren var på väg ut ur boxen.

    – Det var inga smånafs och det hände att barn fick hoppa undan. Jag hade inte väntat mig att jag skulle fokusera så mycket på ryttarnas säkerhet som jag gjorde.

    Amanda Grähs skriver i sin studie att det är intressant att hästarna bet när ryttaren gick ifrån dem, och att det kan tyda på att de associerar människan starkt med obehaget från sadeln. Men det kan också tyda på att de ser människan som ett hot när den är inne i deras box och vill signalera till människan att den ska ge sig av, som hästar i en flock gör mot varandra.

    Fakta

    Välplanerad studie

    Amanda Grähs examensarbete i etologi heter: ”Oönskade beteenden hos häst i samband med sadling – en beteendestudie utförd på svenska ridskolor”. 

    Sveriges Akademiska Etologer belönade arbetet med ett stipendium, med motiveringen:

    ”Stipendiaten har genomfört en välplanerad studie med fokus på djurvälfärd, där hon visat på god etologisk kunskap inom sitt område. Den genomförda beteendestudien har bra utvecklingspotential för vidare diskussion och forskning – och inte minst belyser Amanda  vikten av att förstå och lyssna på hästens signaler!”.

    Expandera

    Minska känsligheten

    Ett aggressivt beteende behöver inte tyda på att hästen verkligen känner smärta i ögonblicket, utan det kan vara ett befäst beteende utifrån tidigare smärta. Att straffa hästen är inte rätt väg att gå, utan det bästa är att arbeta med desensibiliseringsträning, genom att i små steg hitta en rutin vid sadling som får hästen lugn.

    Amanda Grähs hoppas att hennes studie ska få fler att ta hästars aggressiva beteende vid sadling på allvar.

    – Att hela 67 procent av hästarna i studien visade tecken på pain face i samband med sadling, även om de inte visade aggressivitet, det gjorde mig chockad och lite ledsen.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 7/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden