Träningstips
24 juni 2020 21:01
Ridsportplus

Tänk nytt – rid bättre piruetter

PiruetterHåll kontrollen genom hela piruetten. GP-ryttaren och tränaren Emelie Eklund tipsar om hur du får snits på piruetterna.

Tänk nytt – rid bättre piruetter
Emelie Eklund är är Grand Prix-ryttare och C-tränare i dressyr. Hon har ridit SM och NM som young rider och 2018 fick hon Eric Lettes stipendium. Här ses hon med hästen Detroit (val f -05 e Don Fredrico-Aarking xx, uppf Wilhelm Carmienke). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Emelie Eklund var hos Michelle Hagman Hassink fick hon lära sig ett tvärtomsätt för att få till piruettkänslan. Många ryttare ”fastnar” i piruetterna, menar Emelie.
    – Hästen samlar sig mer än den har styrka för och tappar bjudningen i piruetten. Känslan för ryttaren är då att hästen antingen kastar sig runt i piruetten eller att det är svårt att komma ur piruetten. Hästen ska vara i lika bra balans inför piruetten som ur den, säger Emelie Eklund.

    Enligt henne är det svåraste med piruetter att få ryttaren att ha hästen kvar mellan hjälperna.
    – Jag upplever att många ryttare blir nervösa när de ska börja träna piruetter. De blir så fokuserade på själva vändningen att de glömmer bort att rida precis före, i och efter piruetten.

    Emelie Eklund gillar övningar där det inte bara blir fokus på en enda sak — utan där momenten görs flera gånger. Att det händer mycket under dressyrpasset är positivt.
    – Det gäller att vi som dressyrryttare gör dressyrarbetet spännande för hästarna. De blir alerta av övningar och vi ryttare får en mer planlagd, fokuserad ridning. Hoppryttare har mer gratis, de har hindren till sin hjälp att hålla hästen fokuserad och förstå sin uppgift. Det är vår uppgift att hålla hästen intresserad hela ridpasset.

    Emelie-eklund-9-200430-rt
    Diagonal i svag öppna Foto: Roland Thunholm

    1. Diagonal i svag öppna

    Rid in på en lång diagonal i svag öppna. Var noga med att ha hästen mellan hjälperna, framför allt att du har den formad kring innerskänkel med stöd upp till yttertygeln. Vid X börjar du samla ihop galoppen, fortfarande i svag öppna. Fortsätt att hålla hästen formad kring innerskänkeln och samla ihop med säte och yttertygel. Fokusera på att ha hästen framför skänkeln och med bibehållen formning i inner-sidan (dock inte överböjning).

    Anledningen till att du ska rida i svag öppna är främst att underlätta att få hästen upp till yttertygeln samtidigt som du håller den mjuk i insidan. Då blir det lättare för dig att fokusera på samling med god bjudning och ha kvar lösgjordheten.

    Det är viktigt att behärska öppna i galopp innanför spåret innan du påbörjar den här övningen.

    Emelie-eklund-10-200430-rt
    Arbetspiruett på en halvvolt i öppna Foto: Roland Thunholm

    2. Arbetspiruett på en halvvolt i öppna

    I slutet av diagonalen ska du ha hästen väl samlad och kontrollerat vända runt hästen i en halvvolt med bibehållen öppna. Genom att ha kvar hästen i öppna i själva vändningen kommer du att få lättare att få med dig framdelen runt utan att tappa kontroll.
    – Samla aldrig hästen mer än att du klarar att ha kvar bjudning och lösgjordhet i vändningen, säger Emelie Eklund.

    I början kommer vändningen att bli ganska stor, alltså halvvolt med bibehållen öppna. Successivt kommer du att kunna samla hästen allt mer och kan då göra vändningarna allt mindre ända tills de är faktiska piruetter.

    Emelie-eklund-22-200430-rt
    Utgången Foto: Roland Thunholm

    3. Utgången

    Gå ur volten, tillbaka in på en diagonal igen, fortfarande i öppna. Stort fokus – även när du går ur – på att hästen är i balans, har bjudning och är lösgjord. Kasta dig inte ur vändningen utan gå ur arbetspiruetten i samling. Fortsätt på diagonalen och rid en aning fram, innan du återigen samlar ihop hästen inför en ny arbetspiruett i slutet av diagonalen. Du kan rida övningen många gånger, så länge inte hästen blir för trött.
    – I början kan det vara ganska svårt, när du börjar samla hästen kommer den kanske att slingra sig eller kunna tappa bjudning och ryttaren kommer troligtvis att ha svårt att ha hästen mellan sina hjälper, säger Emelie Eklund.

    Att tänka öppna, och inte sluta, när det är dags för piruett handlar om att göra momentet bättre på banan.
    – Du vill du ha hästen med svagt tagen framdel inför piruetten, och inte i sluta där den får ta flera extrasteg för att ta sig runt.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden