Hästägartips
26 april 2022 20:15
Ridsportplus

Tänk smittskydd innan du bygger

Experten tipsarNär man bygger ett nytt stall kommer smittskyddstänket ofta in sent. Ibland verkar det inte tänkas alls. Det anser statsveterinär 
Gittan Gröndahl på SVA.

Tänk smittskydd innan du bygger
Tänk smittskydd redan i planeringen av stallbygget, tipsar tf statsveterinär Gittan Gröndahl. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I början av 2019 drabbades svenska stallar av uppmärksammade och allvarliga fall av virus. Bland annat handlade det om ett herpesvirus som medförde att 60 hästar insjuknade varav fem dog. Det visade sig med all önskvärd tydlighet att det är svårt att smittsäkra stall när virus finns i närheten.

    Bygge av hem åt grisar och kor sker i smittskyddssamråd med länsstyrelsen. Så är inte fallet med hästar. Där saknas det fortfarande en röd tråd i planerandet av stallbyggen och förebyggande av smittspridning, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
    –När det projekteras för hästanläggningar kommer smittskyddet många gånger in ungefär klockan fem i tolv. Om du läser byggkataloger från olika tillverkare av stallar och inredning har de tänkt mycket på komfort. Däremot är det väldigt tomt på smittskyddstänk, hygienlösningar, smitta, sårvård, ombyte, isolering och slussar som skulle göra det lättare för alla inblandade att agera smittskyddssäkert.

    Blir irriterad när det byggs stora hallar

    Gittan_grondahl-54
    Gittan Gröndahl

    Att det i dag även byggs stora hallar där alla hästar andas samma luft, i stället för att man satsar på fler och mindre enheter, är en av alla saker som irriterar Gittan Gröndahl.
    – Alternativet skulle eventuellt kosta mer, ta mer plats och bli lite mer svårjobbat. Men att negligera luft- och kontaktburen smitta är också dyrt. En ridskola som får stänga förlorar stora summor på inställda lektioner. När smitta sprids i ett tävlingsstall kan säsongen gå förlorad. Ett varnande exempel är utbrotten av neurologisk virusabort 2021 som spreds i stora uppstallningar och ledde till tävlingsstopp över hela Europa.

    Gittan Gröndahl menar det borde planeras för att kunna gruppera om djuren om en häst exempelvis får feber en kväll, eller upptäcks med ringorm eller diarré.
    – Då måste det finnas utrymmen att tillgå som smittsäkrar för de andra hästarna.

    Enkelt att göra rätt från början

    Grundtanken hos Gittan Gröndahl är att det ska vara enkelt att göra rätt från början. Redan vid bygge måste tanken finnas med om framtida rutiner. Hur undviks smittospridning? Hur och var går det att tvätta händerna? Separata ingångar till stallet är bra, men det behövs även tankar kring gångvägar och slussar för ombyte då det behövs.
    – När jag kommer ut till olika stall och vill tvätta händerna hänvisas jag ofta till en skitig vattenslang och en väl använd handduk. Det är tydligt att hästägarna inte tvättar sina händer efter att de pillat på sår, för det saknas enkla sätt att göra rätt. Stallgångarna är ofta fyllda av stalltäcken och andra prylar och det saknas avskilda sjukboxar. Kunskapen kring hur lätt virus och baciller sprids är för låg.

    Framför allt vill Gittan Gröndahl framhålla att smittskydd i den framtida hästvärlden handlar om att tänka till tidigt i byggplaneringen. Men också att en god handhygien är ett enkelt sätt att förebygga smittspridning.

    Det gäller vid förprövning

    Michael-ventorp_foto-bjorn-nilsson-hushallningssal-lskapet-ansiktsbeskuren
    Michael Ventorp Foto: Björn Nilsson

    Agronomen Michael Ventorp berättar att bygge av ett nytt stall förutom ett bygglov ofta kräver en förprövning.
    –Förprövning är en form av bygglov som godkänner byggplanerna ur djurskyddslagstiftningen. Det gäller för såväl om-, till- som nybyggnationer av stall, uteboxar, ligghallar och andra förvaringsutrymmen. Stall som ska rymma fler än fyra hästar förprövas av länsstyrelsen.

    Ett större stallbygge inleds med en förhandsplanering. Några punkter är extra viktiga vad gäller smittskydd. Dels ett avskilt karantänstall för nyanlända hästar, möjlighet att isolera sjuka hästar i separata boxar och sist men inte minst möjlighet till en god hygien: varmt och kallt vatten, flytande tvål och handdesinfektion är A och O, även i ett häststall.

    Att man ska tvätta ett stall varje år vet de flesta djurägare. Men att stallet dessutom ska vara lättvättat och att avloppsvattnet måste tas om hand på riktigt sätt tar man inte alltid hänsyn till i byggprocessen, har Michael Ventorp noterat. Det blir lättare att smittsanera ett stall om man tänkt på materialval och bygglösningar som underlättar högtryckstvätt och desinfektion.

    Fakta

    Tänk på detta!

    • Stallet ska vara lättvättat
    • Avloppsvattnet måste tas om hand på riktigt sätt.
    • Tänk på att rätt materialval och bygglösningar kan underlätta högtryckstvätt och desinfektion.

    Regelverket

    Den 21 april började nya regler att gälla i alla EU-länder. Det innebär att djurägaren nu fått ett större ansvar över sina djurs mående. Djurägaren ska arbeta förebyggande för att förhindra att egna eller andras djur blir sjuka. Det kan handla om allt från dagliga skötsel- och hygienrutiner, rutiner vid inköp av djur, bekämpning av skadedjur och hantering av gödsel. Men inte minst för var och hur stallarna är byggda.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden