UPPDATERADEn deltagare i fälttävlans-SM stängs av i sex månader efter att ha startat på en häst som kunde ha fört med sig smitta till Strömsholm. Ett sto på samma gård kastade sitt föl några dagar före tävlingen, och kastningen orsakades av abortvirus.
Dom klar efter SM-start trots misstänkt abortvirus
Det är disciplinnämnden i Svenska Ridsportförbundet som nu kommer med sin dom efter händelsen, som utspelade sig samband med Strömsholmstävlingarna i början av juni. Flera anmälningar kom in till Svenska Ridsportförbundet om en ryttare som tävlade bara några dagar efter att ett sto kastat sitt föl på samma gård (läs mer om det i tidigare artikel här).
Både ryttaren och hästägaren döms. Ryttaren får sex månaders avstängning från tävling och hästägaren döms till nio månaders avstängning från deltagande i tävling och uppvisning.
Avråddes av veterinär
Bakgrunden till avstängningen är att ett sto på gården där tävlingshästen fanns kastade sitt föl fyra dagar innan ryttaren åkte på tävling. Prover visade senare att kastningen var orsakad av abortvirus, eller EHV-1, som är mycket smittsamt och en anmälningspliktig sjukdom, som kan spridas vidare även av hästar som inte har symptom.
Disciplinnämnden hänvisar bland annat till en veterinär från SVA som säger att smittan kan ha funnits hos avelsstoet redan innan fölet kastades. Den egna veterinären avrådde också från att åka till tävlingen.
Brott mot TR
Nämnden skriver att händelsen är ett brott mot de regler i Tävlingsreglementet som säger att ryttare ska förvissa sig om att hästen inte under de tre senaste veckorna vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit eller där misstanke om sådan sjukdom förekommit.
”Att trots rekommendation från den egna veterinären åka på tävling är enligt DINs uppfattning oacceptabelt”, skriver disciplinnämnden i den sju sidor långa domen, där ryttaren döms till avstängning i sex månader från allt tävlande.
Nämnden övervägde också att ta återta den placering ryttaren fick vid fälttävlans-SM, men har funnit att nuvarande regelverk inte ger utrymme för sådan åtgärd. Nämnden skriver också att några förmildrande omständigheter inte har påträffats.
Det är en försvårande omständighet att hästägaren låtit ryttaren starta hästen efter det att veterinär meddelat om isolering samt risk för abortvirus.
”Försvårande omständighet”
Hästägaren döms till ett längre straff än ryttaren. Disciplinnämnden konstaterar att förseelsen som hästägaren har begått är mycket allvarlig, eftersom hästägaren inte informerade ryttaren om riskerna med att åka till en tävling med en häst som kunde ta med sig smitta.
”Det är en försvårande omständighet att hästägaren låtit ryttaren starta hästen efter det att veterinär meddelat om isolering samt risk för abortvirus” skriver nämnden, som beslutat stänga av hästägaren under nio månader från deltagande i tävling och uppvisning samt utövande av uppdrag inom all ridsport. Avstängningen har global verkan, vilket innebär att hästägaren inte är tillåten att tävla eller delta i uppvisning samt utövande av uppdrag inom all ridsport även utanför Sverige.
Överväger att överklaga
Ridsport har varit i kontakt med hästägaren som säger att domen känns helt orimlig och att de överväger att överklaga.
− Det är heller inte sant att vår veterinär avrådde från att åka till tävlingen, säger hästägaren till Ridsport.
− Vi fick uppmaningen att vara försiktiga, men inte att stanna hemma från tävlingen. Stoet var isolerat på sitt bete, och veterinären misstänkte i första hand helt andra orsaker än abortvirus, säger hästägaren.
Fakta
Fakta – så säger TR:
Varje gång en häst anmäls till tävling intygar anmälaren att hästen är frisk och inte har varit i kontakt med hästar som kan ha smittsam sjukdom.
Så här står det i ”hästägarförsäkran” på TDB:
”Samtidigt intygar du på heder och samvete för varje häst du har anmält att den under de tre senaste veckorna – räknat från denna dag – inte har visat några tecken som kan tyda på smittsam sjukdom, att den under samma tid inte har vistats i ett stall där en smittsam hästsjukdom dig veterligen har förekommit, att den under samma tid inte heller på något annat sätt har varit i kontakt med en häst, som såvitt känt kan misstänkas ha haft eller ha en smittsam sjukdom, att den är erforderligt tränad för tävlingsdeltagande och att den i övrigt såvitt du vet är fullt frisk och att ovanstående också gäller fram till tävlingsdagen.”
Så säger Tävlingsreglementet:
I moment 112 regleras ryttarens ansvar.
Där står bland annat att ryttaren ska
– Förvissa sig om att hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte visat några tecken på smittsam sjukdom.
– Förvissa sig om att hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit, inte heller i stall där misstanke om sådan sjukdom förekommit
Brott mot TR kan leda till allt från muntlig eller skriftlig varning till avstängning under kortare eller längre tid, samt straffavgift eller böter.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på