Sportnytt
16 mars 2019 09:17
Ridsportplus

Tävlingsledaren för GCT i Stockholm: ”Egentligen var jag färdig med hästlivet”

Boss på stortävlingenFrån hästskötare till tävlingsledare för prestigetävlingen Global Champions Tour på Stockholm Stadion. Sara Johansson har gjort en ovanlig resa.
– Min bakgrund är en styrka, säger hon.

Tävlingsledaren för GCT i Stockholm: ”Egentligen var jag färdig med hästlivet”
Nu bossar Sara Johansson för supertävlingen som kommer till, ett i fotoögonblicket vintervitt, Stockholms Stadion. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Global Champions Tour, för första gången i Stockholm, drar i gång den 13 juni kommer Sara Johansson att ansvara för att tävlingarna flyter på som de ska, att logistiken bakom kulisserna fungerar. Kort och gott, att ett helt koppel av världens bästa ryttare, deras team och värdefulla hästar får de bästa förutsättningarna för att prestera bra sport.

    Det är en nyckelroll som hon har haft tidigare, fast då för en ryttare i taget. Först som hästskötare åt Ludger Beerbaum i Tyskland i fyra år, sedan åt Malin Baryard Johnsson i sju år. För fem år sedan satte hon punkt.

    Elva år i kappsäck, ständigt på resa. Fick du nog?
    – Egentligen var jag färdig med hästlivet efter Tyskland och hade planer på att plugga juridik. Men så dök jobbet hos Malin upp. Jag var tveksam, men samtidigt lite sugen på EM i Aachen 2006. Det slutade med att jag blev kvar i sju år. Malin och jag klickade väldigt bra. Det var ett kul liv, men slitigt också. Till slut blev jag sugen på annat.

    Tomas Torgersen, tävlingsledare på GHS, lobbade för mig hos Global Champions Tour.

    Men inte på att plugga igen?
    – Nej, jag ville vara kvar i hästlivet. Jag fick jobb som projektledare för Riders Trophy och tv-kanalen Horse1 tills den gick i konkurs. Det var en bra skola och plattform. Sedan hade jag ett vikariat på Ridsportförbundet innan jag startade eget och jobbade med sponsring, tv-produktion och olika tävlingar. Det var superkul.

    Faktasara

    Hur fick du jobbet på GCT?
    – Det var genom Gothenburg Horse Show, som jag jobbat med. Tomas Torgersen, tävlingsledare på GHS, lobbade för mig hos Global Champions Tour.

    Vad innebär det att vara tävlingsledare?
    – Jag har det sportsliga ansvaret, där ingår allt för hästarna, uppstallning och lastbilsparkering. Stadion är fantastisk, men det finns inte mycket plats runt omkring.

    Hur mycket tänker du på hästskötarna i planeringen?
    – Just det är en av mina styrkor, att jag har sett tävlingarna från andra sidan. Jag vet hur otroligt viktigt det är att allt bakom fungerar bra, även små saker. Det har jag i åtanke.

    På VM i Tryon förra året var hästskötarnas boende under all kritik. Hur bor de i Stockholm?
    – Helst vill man bo i lastbilarna där man har halva sitt bohag. Därför är det så viktigt att de är uppställda nära och bra. Synen på hästskötare är en annan i USA. Jag var med Malin i Kentucky på VM 2010, då fick vi bo i husvagnar långt ifrån hästarna. Det var inte kul, att bli satta någonstans, utlämnade åt oss själva. I Europa har skötarna betydligt högre status.

    Ridsport
    Sara Johansson vet hur hästskötarna vill bo – hon har jobbat för såväl Ludger Beerbaum som Malin Baryard Johnsson. Foto: Roland Thunholm

    GCT har fått en lyxstämpel med sina stora VIP-läktare. Blir det en VIP på Stadion?
    – En stor VIP är ett av kraven från GCT. Så en sådan blir det. Men den publika läktaren blir mycket större. Det blir en bra mix av det exklusiva och det folkliga.

    Är du nervös?
    – Nej, men förväntansfull. Vi är en bra grupp och får mycket stöd av GCT. Men det kanske kommer. Skulle det regna i en vecka skulle jag nog bli nervös. Det är ju sådant som man inte kan styra över.

    Vad är den största utmaningen för dig?
    – Att få ett bra flöde i logistiken samtidigt som det är så ont om utrymme runt arenan. Det är mycket pusslande och allt är nytt för oss.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 4/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden