Disciplinär åtgärdNär ponnyn kom tillbaka från fodervärden blev hästägaren bestört över skicket. Nu får veterinären som gjorde besiktningen inför återlämnandet en erinran efter att ha släppt igenom ponnyn utan anmärkning. Se vad hästägaren och fodervärden säger här.
Tävlingsponny återlämnades i dåligt skick – veterinär får erinran
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Ponnyn var utlånad på foder med avtal om träning och tävling. När avtalet upphörde skulle ponnyn återlämnas, men det drog ut på tiden och hästägaren misstänkte att något inte stod rätt till. Till slut gjordes en veterinärbesiktning inför återlämnandet och ponnyn gick igenom utan anmärkningar. ”Något tunn i hullet” var veterinärens enda kommentar.
Historien är enkel, vi valde noga vem som skulle få ha vår ponny, en profil med referenser, sponsorer och inget som stack ut eller tenderade till fel alls.
Hästägaren
När hästägaren fick hem ponnyn dagen efter blev det en smärre chock. Den 10-åriga ponnyn var kraftig avmagrad, hovarna var förstörda och ponnyn rörde sig inte normalt. Detta intygades också vid en second opinion veterinärbesiktning som genomfördes två dagar efter den första besiktningen.
– Historien är enkel, vi valde noga vem som skulle få ha vår ponny, en profil med referenser, sponsorer och inget som stack ut eller tenderade till fel alls. En bra familj trodde vi, berättar hästägaren för Ridsport.
Tillsammans med referenserna fanns det också ett regelrätt fodervärdsavtal, men det hjälpte inte utgången, menar hästägaren.
– Ponnyn kom hem med täcke på och lämnades snabbt över. Den var undernärd, hade diarré och långa strån i ansiktet, den var gul i stället för vit och den var i ett hemskt skick. Den var håglös i blicken och nästan apatisk.
Dubbla anmälningar
Hästägaren anmälde omgående fodervärden till länsstyrelsen för vanvård och därefter veterinären som gick igenom ponnyn inför återlämnandet till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.
Ansvarsnämnden har nu fattat beslut om att tilldela veterinären en disciplinpåföljd i form av en erinran. Underlåtelsen att anteckna avvikelserna i besiktningsintyget utgör en sådan försummelse som enligt nämndens praxis ska leda till en erinran, skriver nämnden i sitt beslut. Hullbedömningen var inte korrekt och de avvikelser som ponnyn tydligt uppvisade skulle ha antecknats.
Statens jordbruksverk har inför beslutet i Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård yttrat sig i egenskap av tillsynsmyndighet för veterinärkåren. Jordbruksverket anser att ”det är anmärkningsvärt att bedömningarna skiljer sig avsevärt åt då det endast har gått två dagar mellan besiktningstillfällena”.
Besiktningsintyget som skrevs ut av second opinion veterinären beskrev ponnyns skick i helt andra ordalag än det som stod i det första intyget. Här framgår det enligt Jordbruksverket att den aktuella hästen vid besiktningstillfället uppvisade ett antal exteriöra avvikelser, avvikelser i rörelseorganen samt avvikelser på hovar. Bland annat bedömdes ponnyn som ”mager, tydligt synliga revben och påtagligt dåligt musklad i rygg och länd”. Inget av detta nämndes i det första besiktningsintyget.
Det fanns också misstanke om mask och magsår, bland annat med tanke på de långa hårstråna i ponnyns ansikte.
Inget att jämföra med
Efter second opinion veterinärbesiktningen mejlade hästägaren bilder till veterinären som inte hade haft något att anmärka på och de hade ett samtal på telefon. Veterinären höll med om att hästen tappat mycket i hull och uppmuntrade enligt egen utsago hästägaren att göra en anmälan mot fodervärden till länsstyrelsen. Samtidigt säger sig veterinären inte kunna bedöma fodervärdens djurhållning utan att ha något att jämföra med, och att hästen hade kunnat vara i samma hull när den kom till fodervärden.
Ponnyn besiktigades samma dag som den överlämnades till fodervärden i början på augusti 2022 och såg då ut som bilden och filmen nedan visar.
Ponnyns skick när den återlämnades av fodervärden sju månader senare syns nedan.
Vid second opinion veterinärbesiktningen gjordes bedömningen att det kommer ta sex till tolv månader för ponnyn att återhämta sig, med promenader som igångsättning.
– Målet är såklart att han ska må bra och kunna användas helt fullt ut, han mår inte bra av att inte användas, han behöver stimulering och träning. Hovarna går ju inte att kapa av och fixa på stört, men hovslagaren som ordnade hans hovar både innan och efter han reste till familjen, träffade honom nästan direkt när han kommit hem igen. Hon utfärdade ett utförligt intyg efter undersökningen och började avhjälpa det som de ställt till med, men det kommer att ta sin tid, säger hästägaren till Ridsport.
Målet är såklart att han ska må bra och kunna användas helt fullt ut, han mår inte bra av att inte användas.
Hästägaren
”Han hade tappat muskler och vikt”
Ridsport har även varit i kontakt med fodervärden.
– Jag tycker att han hade tappat muskler och vikt, absolut, och det var något vi jobbade hårt med. Vi hade fått information om att de inte klippte honom vintertid för han inte kunde hålla vikten. Men vi fick klippa om vi ville vilket vi gjorde. Att det var så illa hade jag ingen aning om. Vi täckade honom väl och han hade fri tillgång till hö och fick extra lucern och protein inne. Vi avmaskade en extra gång vilket fick det att stanna upp men viktuppgång tar tid. Vi lät honom vila för att spara energi, säger fodervärden om ponnyns skick.
Jag tycker att han hade tappat muskler och vikt, absolut, och det var något vi jobbade hårt med.
Fodervärden
– Hade vi varit mer förberedda hade han inte tappat vikt. Men det syns ju tyvärr inte förrän det är för sent.
– Jag vet inte vad som ansågs fel med hovarna. Han var barfota och raspades kontinuerligt. Han var även barfota och i samma skick i hovarna då som när de var hos oss och var på tävlingar, fortsätter den tidigare fodervärden.
Den tidigare fodervärden berättar också att länsstyrelsen har varit på besök på familjens gård efter hästägarens anmälan.
– De var och kollade samtliga hästar, hagar och stall utan anmärkningar. Våra hästar sköts och tränas.
Hästägaren känner sig bränd av upplevelsen.
– Jag kommer aldrig någonsin lämna över på foder, även om jag vet att det finns lyckliga slut med, vi har varit fodervärdar till andra, och haft andra hästar utlånade under åren, utan problem.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på