Tema
4 maj 2021 09:31

På djupet: Yrke hästskötare

Trots att det finns sökande till jobben skriker många tävlingsstall efter duktiga hästskötare. Har verkligheten kommit ikapp hästnäringens lönsamhetsproblem och ridsportens tuffa arbetskultur?

Många beskriver hästföretagandet som ett företagande som balanserar på marginalerna, där lönsamheten är den stora utmaningen. Det är svårt att få kostnadstäckning och företagandet börjar snarare som en stark vilja att kunna leva på sitt intresse än som en stark affärsidé.”

Så står det i rapporten ”Morgondagens hästjobb och utbildning”.

– Jag tror skälet är att det råder en brist på hästskötarjobb som erbjuder en lön man kan leva på – och kanske råder det brist på hästskötare som accepterar de villkor som är nu. Vår enkät visar att många har behov av personal, men bara drygt en femtedel av dem som uppgav sig ha behov har råd att anställa, säger Sara Westholm, kanslichef på HYN och arbetsmarknadsansvarig på Hästnäringens Nationella Stiftelse och författare till rapporten.

Vå redaktör Susanne Högdahl beskriver i den här artikelserien en komplex situation där lösningarna i mångt och mycket är osäkra kort.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden