Tema
5 januari 13:52

Redaktörens favoriter inför trettonhelgen

LästipsTrettonhelgen är här och kanske har du lite extra tid för läsning. Ridsports webbredaktör Annelie Frank tipsar om sportrelaterad läsning som kan locka under helgen.

Som så många andra har jag saknat själva sporten under 2020 – de stora, oförglömliga sportögonblicken som prestationer i världsklass har gett oss.

Avsaknaden av sport på allra högsta nivå att bevaka har dock gett mer tid och samvaro med mina egna hästar här hemma – så behovet av hästlukt, fölgos och fikapauser medan jag tittar på mina fyrbenta vänner är väl tillgodosett. Likaså läsning och lärdomar om diverse hästrelaterade saker – i år har jag fått lära mig en hel del om benkorrigering på föl, fertilitetsproblem och äldre hästar som har svårt att hålla hull till exempel.

Därför är mina lästips kopplade till några sportsliga höjdpunkter och människorna kring dem genom åren. Ni vet – sådana prestationer som bara kan göras i den atmosfär som skapas när världens bästa ekipage mäter sig mot varandra på en tävling som de har förberett sig för i åratal. Och det är också i den kontexten som eventuella bakslag och olyckor blir ännu hårdare.

Silver-Sara

En av de sporthändelser som är starkast hos mig är när Sara Algotsson Ostholt tog OS-silver i London 2012. Då hade jag redan haft fälttävlan som bevakningsområde några år och inte minst följt storasyster Algotsson, Linda, under hennes framgångsrika år. Mamma Margareta Algotssons avel av fälttävlanshästar har haft stor betydelse för systrarnas framgångar och reportaget hemma hos henne känns fortfarande aktuellt.

Badminton och Aachen. Att besöka de två tävlingarna någon gång i livet är ett måste för alla ridsportälskare. I en av mina utvalda artiklar kan du hänga med till några av tidernas bästa terrängrundor i brittiska Badminton.

Fuxstoet i historieböckerna

Hoppryttaren Angelica Zanotelli Augustsson minns ”sin” Mic Mac. Och vem gör inte det? Det temperamentsfyllda fuxstoet bidrog starkt till lagbronset i Herning 2013 och har för alltid skrivit in sig i svensk ridsports historieböcker.

Jag kan inte låta bli att peta in en krönika av mig själv här – den handlar om tyske fälttävlansstjärnan Michael Jung och hans fantastiska mästerskapsresultat. Jag hade också velat ha några artiklar om Sveriges otroliga mästerskapsfacit 2017 med EM-guld i hoppning (Peder Fredricson) och EM-medaljer i lag i alla tre olympiska grenar som höjdpunkter – men det fick bli en samlingsartikel från det året och därifrån kan du själv ta dig vidare och minnas.

Årets prestation 2019 – det svenska EM-bronset i fälttävlan finns också med i form av en intervju med förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Hästbytarfinaler

Jag tillhörde dem som såg Rolf-Göran Bengtsson hoppa den sista VM-finalen med hästbyte. Detta var i Frankrike 2014. Ridsports krönikör Lisa Hoff tillhör dem som inte saknar det finalformatet.

En annan mycket stark upplevelse är det tragiska slutet för svenska fälttävlanshästen Box Quite vid VM i USA 2018. Och min lista på lästips slutar med en sammanfattning av giganterna Totilas och Ninja la Sillas makalösa karriärer – klicka dig vidare till filmklipp och bilder och njut!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden