Tema
14 juni 2020 20:37

Sista hindrets psykologi – en serie i fem delar

På djupetHela banan går som på räls – ända fram till sista hindret. Där händer det något och plötsligt är segern borta. De flesta hoppryttare känner igen sig, och för vissa kan det bli ett återkommande problem. Ridsport har pratat med banbyggaren, ryttaren, tränaren, den mentala tränaren och förbundskaptenen om det sista hindrets psykologi. Läs hela serien här.

Peter Lundström är banbyggare på toppnivå. Han sparar gärna jokern till sista hindret och tycker att det ger en extra krydda om ritten avgörs i slutskedet. Men det sista hindret ska vara svårt på rätt sätt. Läs mer om hans tankar i första delen av serien ”Sista hindrets psykologi”.

– När man är inne i en ritt får man inte tänka ”oj, nu är jag felfri”. Då tappar man fokus. Så fort tankarna börjar kommer felen, säger Peder Fredricson som hade ett superläge med H&M Christian K i världscupklassen i Göteborg.

I del två förklarar han hur han ser på det sista hindret – det finns alltid ett jokerhinder på banan, säger han. Även Sissela Smith ger sin syn på saken. Hon tror inte alls på sista hindrets psykologi.

Lotta Björe står för tränarens perspektiv i del tre. Hon säger att självförtroendet och att vara väl förberedd är viktiga nycklar – och att långa banor på låg höjd är ett bra sätt att hålla koncentrationen uppe hela vägen in i mål.

Mentala tränaren Mikaela Parmlid säger att det finns ett hjärnspöke vid sista hindret, liksom det gör vid sista hålet i golf. Strategin går ut på att lösa upp fixeringen. Läs hennes kloka tips i del fyra.

I sista delen delar hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona med sig av sina tankar kring ”Sista hindrets psykologi”. Han menar att det finns en psykologi kring alla hinder.
– Tänker man för mycket är det lätt att också göra för mycket. Värsta scenariot är när snacket går att ”många river tredje”. Då river alla där sedan. Det är verkligen ett mentalt spel det här, säger han.

Här hittar du alla fem delar i serien.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden