Tema
16 juli 18:18

Sviken av systemet – en serie i sex delar

På djupetLönebidrag ska vara ett sätt att hjälpa människor ut i arbetslivet och kan vara gynnsamt för bägge parter när det används på rätt sätt. Dessvärre är det ofta något som missbrukas och leder till att många utnyttjas som billig arbetskraft. Läs Ridsports granskning av lönebidragsanställningar inom hästnäringen. Här hittar du alla sex delarna.

Missa till att börja med inte kommentaren av Ridsports webbchef Lina Nydahl, där hon berättar om granskningen av arbetssituationen för anställda med lönebidrag som Ridsport har gjort inom hästnäringen. ”De utnyttjas i det tysta”, skriver hon.

I första delen av serien möter du Ella, som älskar hästar och att jobba med djur. Hon trodde att hon hade fått sitt drömjobb, men istället utnyttjades hon som ”billig” arbetskraft.

Trots att särskilda villkor gäller för lönebidrag är det många som arbetar på precis samma sätt som andra anställda, men där lönebidraget ändå är avgörande för anställningen. Det kan du läsa mer om i andra delen av Ridsports granskning.

Lönebidrag ska inte vara ett sätt att subventionera vanliga jobb. Ändå sker det hela tiden, något som dock är svårt att komma åt. I del tre kan du läsa mer om hur Arbetsförmedlingen ser på saken.

Lönebidraganställda ska inte vara avgörande för verksamheten, utan vara ett sätt att hjälpa människor ut i arbetslivet. I del fyra av serien har Ridsport pratat med två arbetsgivare som har lönebidragsanställda och hört vad de säger om saken.

Efter att först ha bestämt sig för att aldrig mer jobba i ett stall, hittade Elvira Andersson hem hos Järfälla Ryttarförening. Här har hon fått livslusten tillbaka. Elvira läser du om i del fem.

– Personer hamnar ofta hos arbetsgivare som inte har en förståelse för – eller inte bryr sig om – funktionsnedsättningen hos den som fått bidraget. Arbetsgivaren ser det som att det är den som fått bidraget, men det är kopplat till arbetstagaren, säger Peter Johansson, regionalt fackligt ombud på Kommunal i Stockholm i sista delen av serien.

Att lönebidragstagare utnyttjas som vanlig arbetskraft är ett stort problem och något som Kommunal försöker ha ögonen på, menar han.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden