TerrängutmaningOS i fälttävlan är igång, dressyren är avklarad och nu närmar sig ryttarnas favoritfas. "Vi tror att vi har listat ut hur vi kan rida den på ett bra sätt." Det säger OS-debutanten Therese Viklund om den nya kortade terrängbanan som blir en rejäl utmaning. Läs mer här, spana in banskissen och se det stora bildsvepet från den maffiga banan.
Terrängbanan på OS: ”Som att åka bergochdalbana”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Sverige ligger femma efter dressyren och nu närmar sig terrängridningen för fälttävlanssvenskarna i Tokyo. För första gången rids terrängen på den nya kortade OS-banan och det blir en utmaning som heter duga. Se bildsvepet från banan här under.
– Det kommer bli väldigt tufft. Eftersom banan har kortats kommer hindren otroligt fort. Det kommer nog kännas som att man åker bergochdalbana – det går upp och ner, det svänger hit och dit och det är hinder överallt, säger OS-debutanten Therese Viklund, som inledde starkt för Sverige i dressyren med sin Viscera.
Var det bra att korta banan?
– Det vet vi väl först efteråt, men nu har vi gått banan några gånger och vi tror att vi har listat ut hur vi kan rida den på ett bra sätt. Det gäller verkligen att vara skarp hela vägen och att man håller fokus ända in i mål.
Vilka är framgångsnycklarna?
– Att ha rätt balans i galoppen och rätt växel in. Hästarna måste verkligen vara med på noterna.
– Det händer grejer hela tiden och det är få galoppsträckor. Man behöver våga ta komplex i lite högre fart, i alla fall på ett par ställen där man kan göra det.
Hur passar banan din häst?
– Jag tror den passar henne väldigt bra. Hon har inte den största galoppen och är inte den bäst springade hästen, men hon är väldigt lättreglerad. Det tror jag kommer att gynna oss.
Terrängbanan på OS innehåller 23 hinder med 36 språng och komplexen är många. Distansen är 4 420 meter och tempot 570 meter per minut. Tiden är satt till 7 minuter och 45 sekunder. Banan är byggd av amerikanen Derek di Grazia.
– Banan ser jättefin ut. Det blir intensivt, men det har vi räknat med i och med att banan ”bara” är knappa åtta minuter. Det är väldigt mycket hoppning på den tiden, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff till Svenska Ridsportförbundet.
Han jämför med OS-terrängen i London 2012.
– Om vi tittar på London för åtta år sedan så är banan två minuter kortare här, men det är bara fyra hinder mindre. Det ger en känsla av hur snabbt saker och ting händer imorgon.
”Kommer bli en utmaning att klara tiden”
– Marken är fantastisk och hindren är vackra, precis som vid varje OS. Det är en ordentlig utmaning och då menar jag inte bara höjden på hindren. Bansträckningen, ”the flow” – det kommer bli en utmaning att klara tiden. Men jag sitter på en av världens bästa fälttävlanshästar, vi har ett härligt partnerskap och jag tror att det är möjligt, säger den 62-årige australiensaren Andrew Hoy i ett pressmeddelande från FEI.
– Det känns som en riktigt bra tävling i tre faser, främst på grund av vad Derek har åstadkommit. Det kommer att bli en bra tävling för oss alla, säger Nya Zeelands Tim Price i samma pressmeddelande.

Nuvarande individuella ledaren, Tysklands Michael Jung, är självsäker, delvis eftersom hans lag är lottat sent i startfältet.
– Vi har en väldigt bra startposition, vår första ryttare går ut som nummer 14, och innan dess har vi hunnit få bra information som vi kan använda. Du behöver ha tur med vädret och annat du inte kan kontrollera, men det är definitivt bra att starta mot slutet, säger Jung till FEI.
Själv går Michael Jung ut näst sist i startfältet som innehåller 61 ekipage.
Terrängen drar igång på söndagen 7.45 lokal tid, det vill säga 00.45 natten till söndagen svensk tid. Första svenska ekipage är Therese Viklund och Viscera som går ut som nummer 9, därefter följer Louise Romeike och Cato som nummer 33 och siste man ut är Ludwig Svennerstål med Balham Mist som nummer 55. Totalt är det 15 lag som gör upp om medaljerna.
Ridsport har fått tillgång till bilder från terrängbanan som Irlands Sarah Ennis har tagit under bangången. Se alla bilder här under.
– Banan är fantastisk, den är otroligt välbyggd och underlaget är dämpande. Frågorna är många och det är många komplex som kräver att man rider väldigt noga. Det är nästan inga galoppsträckor, kanske en eller två, och det första vattnet kommer upp väldigt snabbt ihop liksom en coffin. Jag är spänd på att komma igång – jag tror det blir en kul bana att rida, berättar Sarah Ennis själv för Ridsport.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på