Fälttävlan
12 september 2015 16:20

Sverige femma efter terrängen

En dramatisk terrängdag på EM i Skottland är över. Det svenska laget ligger femma och på OS-plats. Tyskland leder lagtävlingen och Michael Jung toppar individuellt.

Sverige femma efter terrängen
Sara Algotsson Ostholt är bästa svenska ekipage på EM inför hoppningen. Den ursprungliga planen att ta de korta vägarna bröts.

Som om det inte var nog med den kuperade bansträckningen och de utmanande hindren så var vädret sämsta tänkbara med ihållande regn. 

Hollands lagryttare Theo van de Vendel och kraftfulle Zindane var först ut på banan samtidigt som regnet tilltog ännu mer. Han tog sig igenom den första svårigheten, nummer 4, utan problem, fortsatte sedan med raka vägen genom första vattenhindret, nummer 8. 11-årige KWPN-valacken Zindane tog för sig och visade fin balans i de många djuplandningarna. Flög över de snedställda häckarna som var näst sista hindret och såg ut att ha krafter kvar i mål. Felfritt på hinder och tolv straff för tiden. 

Andra ekipaget, Irlands lagryttare Joseph Murphy, halkade flera gånger vilket inte bådar gott för fortsättningen. Ekipaget visade dock hur det omtalade nummer 18 ska hoppas och fick till en utmärkt linje. Däremot fick hästen inte upp benen på hinder 22. Hästen föll inte men Murhy trillade av. Han reste sig dock snabbt efteråt. 

Italiens lagryttare Luca Roman felfri på hinder, 15 straff för tiden. Italien ligger femma och jagar OS-plats precis som Sverige. 

Första lagryttaren för Storbritannien, Kitty King ,visade fin form och flög över nummer 14 och hade fin balans och kontroll nerför backen och över kanonen direkt efteråt. Hon fick massor av support av hemmapubliken när hon galopperade genom huvudarenan. Felfri på hinder med åtta straff för tiden.

Tysklands första lagryttare Dirk Schrade och Hop and Skip hade flera skakiga ögonblick. De var illa ute i första vattenhindret, nummer 8, där hästen kom stort in och vek in bakbenen under kroppen över första hindret på korta vägen. Ekipaget landade långt bakom och fick trångt mellan A och B, men klarade det. Numer 14 var inget problem. Även det omtalade vattnet 18/19 var skakigt. Men tysken kom i mål utan hinderfel med fem straff för tiden. 

Både Rysslands Mikhail Nastenko och Schweiz Jasmin Gambirasio uteslutna efter fall. 

Johan Lundin för det svenska laget gick stabilt, välbalanserat och säkert genom det andra vattnet och studsade enkelt ut ur det. Ekipaget fortsatte sedan enkelt över spetsarna inne på huvudarenan. Vid det sista vattnet med branten ner mot smalhinder tappade ryttaren balansen. Johnny Cash tappade ett framben i språnget upp på kullen och det blev en liten rotation.Han försökte länge klamra sig fast men föll till slut av. Det ökade trycket på de återstående tre svenska ryttarna.
– Jag är så besviken att jag inte kunde sätta en nolla för laget, säger Johan Lundin.
– Men de kommer att fixa det. 

Danmarks Irene Mia Hastrup har strukit sig.

När första fjärdedelen av terrängen hade gått var ett ekipage dubbelnolla och Frankrikes lagryttare Thibaut Valette ledde. Precis som förvarnat visade sig terrängen vara ett riktigt test och många hästar tittade till på de ovanliga hindren. Fyra ekipage är ute ur tävlingen efter fall. Det har dock inte varit så många utbrytningar som befarats, trots att ryttarna generellt har valt de korta vägarna. 

Titelförsvararen Michael Jung och smidige Fischer Takinou, tävlingens yngsta häst med sina åtta år, visade mästarklassen och klarade alla svårigheter utan synbar ansträngning. Hästen galopperade lätt och ledigt i backarna. Ekipaget gled över det tredje vattnet, 18/19 och fortsatte sedan i samma goda stil. Gick i mål utan hinderfel inom tiden och tog ledningen. 

Italiens Giovanni Ugolotti, föll redan på hinder 4. Fall på hinder 20 för Hollands lagryttare Alice Naber-Lozeman och på hinder 16 för Irlands Padraig Mc Carthy.

Anna Nilsson fick jobba för att få ut Luron över första droppet, nummer 7, men fixade det. Den 16-årige valacken är inte den lättaste typen av häst, men såg ut att vinna mycket mark. De fick en avsprångspunkt lite långt i från studsen upp ur andra vattnet, 12, men med Lurons stora kapacitet var det inget problem. Ekipaget fick applåder när de galopperade genom huvudarenan. Hon valde den långa vägen i vattnet där Johan Lundin föll. Anna Nilsson lotsade Luron säkert ner för den branta backen 21/22, men fick jobba hårt vid coffin för att övertyga sin häst att hoppa. Men ekpaget gick i mål utan hinderfel och ryttaren höjde näven i en segergest när hon red i mål. Det blev 32 straff för tiden. 

Hinder 21/22, med en tuff brant, har blivit riktigt hal och det varit flera fall där. Frankrikes Karim Florent Laghouag blev liggande, delvis under sin häst när denne gled nerför branten. Dess bättre såg både ryttare och häst okej ut efteråt. Tävlingen stoppades en stund för att åtgärda underlaget. 

Individuella svenska ekipaget Louise Svensson Jähde och smidiga Viva 29 började bra och såg ut att ta tid på sig. Ekipaget blev dock stoppat då arrangören tog det riktiga beslutet att ta bort stocken på krönet, 21/22.  Hon blev den första att rida den korrigerade banan. Hon tog den långa vägen vid coffin, 23. Viva har fått en bra runda och många lärdomar med sig för framtiden och såg ut att gå i mål med god smak i munnen. Det blev ett stopp på hinder 17, enligt ryttaren själv. Hinderprotokollet visar dock en felfri runda på hinder. 
– Jättehäftigt att få vara här. Men det var ingen ”walk in the park”. Det var väldigt tufft med vädret, första hindren såg jag inte, säger hon. 

SWB-hästen Lucky Accord och Sanna Siltakorpi, Finland, gick som tåget utan att att jaga mot klockan. Hon tog också den långa vägen vid sista vattnet där Johan Lundin trillade och fick en utbrytning på 17. Senare utgick hon. 

Klassen stoppades då Schweiz Camille Guyot föll på 9. Detta gjorde att Tysklands världsmästare Sandra Auffarth stoppades tidigt i banan med sin välhoppande Opgun Louvo men detta verkade inte påverka den rutinerade ryttaren nämnvärt. Hon gav sig i väg och flög igenom andra vattenhindret, 11/12. Hon tappade nästan tyglarna på hinder 15, men fick snabbt fatt på dem igen. Hon tog den raka vägen vid sista vattenhindret och visade precis hur det ska se ut. När hon gick över mållinjen fick hon över 40 straff för tiden, detta korrigerades dock till 11,2 straff. 

Sara Algotsson Ostholt och Reality 39 i svenska laget var lite illa ute redan på 4A där Reality plötsligt gjorde ett omtramp. Men stoet var kvick att dra upp hovarna över. Ryttaren fick jobba en del genom andra vattnet, 11/12. Hon tog den långa vägen på sista vattnet. Ekipaget såg inte ut att gå för fullt mot klockan. Det såg lite skakigt ut över coffin men Sara Algotsson Ostholt övertalade stoet även där. De flög över näst sista kombinationen med de snedställda häckarna. Sara Algotsson Ostholt såg lättad ut när hon gick över mållinjen med 21,6 straff för tiden. En viktig runda för svenska laget. 
– Det var tungt därute, och underlaget släppte. Jag är jättenöjd, det var ingen stilrunda men vi kämpade oss i mål, säger hon. 
Innan hon gick ut fick order från förbundskaptenen att strunta i tiden men se till att ta sig runt. 
– Rent mentalt var det tuffaste som jag har gjort. Det var värre än Badminton förra året och då var jag ändå gravid, säger Sara Algotsson Ostholt. 

När sista ryttarna i varje lag skulle rida ledde Tyskland med 25 straff före Storbritannien. Frankrike var trea, ytterligare 17 straff bakom och Sverige fyra, drygt 16 straff efter Frankrike. Frankrike jagar också OS-kval. Tätt efter sig hade Sverige andra Rio-jagande lag – Italien knappt sex straff efter och Spanien knappt åtta straff efter. Både Frankrike och Italien har förlorat ett ekipage. 

Italien är ut ur lagtävlingen efter att sistaryttaren Pietro Roman föll på 15. Dålig dag för Irland – tre fall för lagryttare. Fyra lag ute ur lagtävlingen nu. 

Hemmafavoriten William Fox-Pitt valde att plocka ut hingsten Bay My Hero efter två utspringningar på 17. 

Tysklands Ingrid Klimke och en taggad Horseware Hale Bob såg inte lika stabila ut som de brukar under första delen av banan, kanske på grund av underlaget. Inne på arenan flög de över spetsarna och kom sedan in i ett bättre flyt. Det blev den korta vägen i tredje vattehindret utan problem. 

När Niklas Lindbäck gick ut kunde han ha över 60 straff och ändå ha Sverige på OS-plats efter terrängen. Cendrillon tittade sig för vid första stora droppet och skrapade sig över 8B. Ryttaren såg ut att ta den tid på sig som han kände att han behövde och det relativt orutinerade stoet växte med uppgiften. Ekipaget tog den långa vägen vid coffin. På andra spetsen inne på arenan blev det en utspringning då stoet kastade sig åt höger efter att ryttaren försökte få plats med ett femte galoppsprång. Andra försöket gick bra. De fortsatte sedan med de långa vägarna och fick ordentligt med straff för tiden, 54. 

När terrängen summeras leder Tyskland stort före Storbritannien, Frankrike är på bronsplats och Holland fyra. Sverige är femma och har just nu sitt OS-kval. Avståndet ner till Spanien, som också jagar OS-kval är sex straff. 

Michael Jung leder individuellt före sin lagkamrat Sandra Auffarth. Trea är Storbritanniens individuella ryttare, Izzy Taylor. 

Bästa svensk är Sara Algotsson Ostholt med Reality på 16:e plats, Anna Nilsson är 25:a och Niklas Lindbäck 42:a. 45 ekipage är kvar i tävlingen som avslutas med banhoppning i morgon, söndag. Sex av lagen har tre eller fyra ekipage kvar. 

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden