Avel
27 februari 2013 10:56

Testryttarna i hoppning klara

Onsdagens förmiddag på bruksprovet ägnades åt hopphingstarna. Testryttarna Peter Eriksson och Henrik Ankarcrona har ridit alla hingstar som är kvar i fas II.

Testryttarna i hoppning klara
Försiktig med bra motor, lite svårt att komma tillbaka mellan hinder tyckte Henrik Ankarcrona om Conzil.

10.45. Först ut i Flyinges stora ridhus var 4-åringarna Etalon Lux N och Ballumé. Etalon Lux N blandade och gav. Den bruna hingsten växlade mellan lite platta, hetsiga språng och småprotester mot ryttarens hjäper och riktigt fina språng. När han var som bäst visade han bra tryck och fin teknik. Framåtbjudningen och viljan var det inte heller något fel på.
– Han gav en väldigt bra känsla även om inte ridbarheten var den bästa just i dag, sa Peter Eriksson.
– En häst med mycket power, som blir lite ivrig ibland, sa Henrik Ankarcrona.

Ballumé mattades av ganska snabbt under testryttarna, vilket också märktes i hoppningen. Det syntes ofta att tekniken finns där, men med en trött kropp är det inte så enkelt att plocka fram den hela tiden. Skimmeln gjorde dock ett städat och välridet intryck.
– En hingst med en fantastisk ridbarhet som länger och kortar sig när han ska, sa Peter Eriksson.
– En mycket trevlig häst att rida. Han behöver utveckla sin galopp lite och har en tendens att stanna av i landningen, sa Henrik Ankarcrona.

11.30. Armani Code och Diamantino var nästa hingstar att testridas. 5-årige Diamantino fick känna på lite högre krav från testryttarna när det gällde både ridbarheten och hinderhöjder än sina ett år yngre kollegor. Han svarade bra på detta och var väl med på noterna under banan. Han visade en teknik med stor spänst och elasticitet. Publiken kunde inte låta bli att smygapplådera trots att testryttarna avböjt detta.
– Jag tyckte att han var lite för låg i formen först, men ju mer jag jobbade med honom desto bättre blev det. Han löste också de utmaningar han fick bra, sa Peter Eriksson.
– En hingst med bra attityd som hoppar stort. Han kan bli lite stark i bland, sa Henrik Ankarcrona.

4-åringen Armani Code såg inte alltid ut att vara helt överens med ryttarna om vad som gäller på marken. Både Eriksson och Ankarcrona tyckte dock om att rida fuxen. Över hinder visade han en fin bakbensteknik och god spänst.
– Allting fungerar, han är rund och fin i sprången och går att påverka, sa Peter Eriksson.
– En trevlig häst att sitta på. Han lämnar marken med lätthet, sa Henrik Ankarcrona.

12.10. 5-årige Conzil och 6-årige Nimble skötte sig utmärkt inne på banan. Conzil visade framförallt god spänst men hade inte alltid full koll på sina bakben och hade lite ojämn kvalitet i sprången.
– Han är inte helt stark i sin kropp än och kom lite i framvikt. Bra frambensteknik, sa Peter Eriksson.
– Han är försiktig med bra motor. Han har lite svårt att komma tillbaka mellan hinder, sa Henrik Ankarcrona.

Energiske Nimble hade ett imponerande avsprång med ordentligt tryck under testryttarna.
– Det här var en behändig häst att rida. Han är snabb i sina reaktioner och kvick från marken, sa Peter Eriksson.
– Han börjar språnget väldigt bra. En okomlicerad häst att rida, mycket trevlig, sa Henrik Ankarcrona.

12.50. Sista paret ut bland hopphingstarna var 7-årige Magic Park och 13-årige Quintero 8. Magic Park visade stor kapacitet och en positiv inställning.
– Han har bra teknik fram och bak, man kan önska sig att han skulle runda sig lite mer. Han har bra galopp och är reglerbar, sa Peter Eriksson.
– En häst med ett väldigt bra hopphuvud. Han har inte börjat ta i än känns det som. En komplett sporthäst, sa Henrik Ankarcrona.

Quintero 8 var framförallt väldigt jämn, inga riktiga toppar men inte heller några bottennapp. Han utförde de uppgifter han ställs inför, varken mer eller mindre. Han fick bekänna färg över hinder upp mot 1,50. Med Peter Eriksson på ryggen fick hingsten dessutom ta några kortare vägar mot hinder – även detta löstes utan prolem.
– Det här är en svårklasshäst som är bra på allt. Jag försökte att provocera fram ett bakbensfel men han bara sträckte ut ännu mer, sa Peter Eriksson.
– En riktigt trevlig häst som jag kallar för professorn eftersom han kan allt. Okomplicerad, det känns likadant när man styr på små som stora hinder, han bara tänder till lite mer när det är större, sa Henrik Ankarcrona.

Allt om bruksprovshingstarna
Bruksprovets femte dag

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden