Avel
27 februari 2013 14:32

Testryttarna i dressyr klara

Under onsdagens eftermiddag red testryttarna de fyra dressyrhingstarna som är kvar i bruksprovet.

Testryttarna i dressyr klara
Hella Kuntz rider Gustav och i bakgrunden testar Theo Hanzon Lynch Bages.

Årets testryttare är Hella Kuntz, ett välbekant ansikte i dessa sammanhang, och Theo Hanzon, Holland, som gör premiär som testryttare på svenska bruksprovet.

14.10. Först ut i Flyinges stora ridhus var 4-åringarna Lynch Bages och Gustav, två samarbetsvilliga herrar. Hella Kuntz jobbade med att utmana Gustavs register och smidighet. Theo Hanzon fick fram lite luft i hingstens trav. Gustav visade också god balans för sin unga ålder i övergångar.
–  Det här är en häst med mycket kraft. Ibland fick jag lite för mycket i handen. Men en hingst med tre bra gångarter och potential, sa Hella Kuntz.
– Jag hade också lite för mycket i handen för min smak. Men det är en trevlig individ att sitta på och det gick att placera hans huvud och hals var man ville, sa Theo Hanzon.

Lynch Bages såg ut att trivas under Theo Hanzon och gav ett lätt och välbalanserat intryck. Under Hella Kuntz blev hingsten ännu lite lättare i sin framdel. Under testet syntes dock inte så stort register i hästens gångarter.
– Det är en känslig häst, som lyssnar och vill göra rätt. Han var lite spänd i början men det blev bättre. Också en häst med stor potential, sa Hella Kuntz.
– En häst med bra balans i galoppen. Han reagerar bra på hjälperna och är trevlig att rida. Lite stel i sin rygg, sa Theo Hanzon.

14.55. 4-åringarna Edison och Sankt Erik II var sist ut av alla hingstar som testridits under onsdagen. Edison utstrålade kraft och energi. Under Hella Kuntz visade hingsten också prov på lite temperament när han plötsligt inte ville som ryttaren ville, men han lät sig snart övertalas.
– En färgstark häst som ibland behöver påminnas om att han ska använda sin energi till arbete. Men utan tvekan en bra häst, sa Hella Kuntz.
– En trevlig häst att sitta på. Han kommer igenom i kroppen på ett bra sätt. Jag skulle vilja att han hade lite mer naturlig bakbensaktivitet när man minskar tempot, sa Theo Hanzon.

Sankt Erik II rörde sig lätt, elegant och välbalanserat, även när tempo och gångarter ändrades. Hans mekanik blev bättre och bättre under testryttarna.
– Jag skulle vilja ha honom mer i uppförsbacke, men det är en känslig häst som passar bra för dressyr, säger Hella Kuntz.
– Jag tyckte mycket om att rida honom. Han använder sin kropp på ett riktigt bra sätt. Det är en häst jag vill ta med hem, sa Theo Hanzon.

Allt om bruksprovshingstarna
Bruksprovets femte dag
Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden