Clinic
4 december 2021 20:57
Ridsportplus

Therese Nilshagen om pauser, beröm och självförtroende

DressyrGe hästen goda upplevelser – och dig själv också. Att ha en "happy horse" är ett viktigt inslag i hästlivet om man frågar OS-ryttaren Therese Nilshage och något som hon lyfte under sin clinic i Runsten på lördagen. Här får du hennes bästa tips på temat unghästar.

Therese Nilshagen om pauser, beröm och självförtroende
Therese Nilshagen instruerar Charlotta Lundblad under clinicen. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När OS-ryttaren Therese Nilshagen håller clinic i Sverige är publiken i ridhuset på Runsten till en början knäpptyst. Det beror på att Lina Dolk har med sig 4-årige Filigran (e BH First Choice-De Noir, uppf Dorthe och Hans Peter Söeberg, äg Nicole Crona) som är så stressad av den nya situationen att det ser osäkert ut om hon ens ska kunna sitta upp. Till sist går det, även om hästen kastar sig och ser spöken.

    Varje ridpass är en ny erfarenhet. Ansvaret när jag väl sitter upp är att vara mitt bästa jag. Therese Nilshagen.

    – Checka alltid av att hästen är fysiskt och psykiskt lösgjord. Om den inte är det, jobba med det innan du gör en massa krusiduller, säger Therese Nilshagen till publiken.

    Hon menar att vi måste jobba enligt skalan, med takt, lösgjordhet och kontakt.
    – Om något inte funkar, fundera över om det kan vara så att hästen inte förstår dig? Vi har ett stort ansvar för att få hästen att förstå.

    Om hästen går bakåt i utbildningen kan det vara så att den behöver en paus, säger Therese Nilshagen.
    – Ofta talar hästar om för oss vad de behöver, men frågan är om vi ser det eller inte. Om jag skapar för många dåliga erfarenheter är risken att jag får hästen emot mig.

    Koncentrerad på hästen

    Medan OS-ryttaren talar har Lina Dolk kunnat börja trava. Hon ser ut att vara mycket koncentrerad på hästen, något Therese Nilshagen talar om som viktigt.
    – Varje ridpass är en ny erfarenhet. Ansvaret när jag väl sitter upp är att vara mitt bästa jag. Om jag är hungrig eller stressad blir det aldrig bra. Och fingra inte på mobilen när du är i sadeln.

    Lina Dolks häst fortsätter att vara rädd för ena kortsidan, något Therese Nilshagen inte lägger så mycket vikt vid. Och även om OS-ryttaren talar om vikten av att rida lika mycket i båda varven tycker hon det är bra i detta läge att hästen får gå i det varv den funkar bäst.
    – Man kan ha ett mål med sitt pass men sedan märker man att det inte kommer att fungera i dag. Då gäller det att vara flexibel.

    Therese Nilshagen tycker att många kräver för mycket av unghästar.

    ”Full fart med att växa”

    – Aveln gör att hästarna blir finare och finare och en del unga hästar marscherar med alla ben i luften. Men man ska inte glömma att de är i full fart med att växa. De utvecklar senor, muskler, leder och mental styrka.

    Med unghästar gäller det att variera arbetet.
    – Även om Linas häst ska bli nästa dressyrstjärna så är det klart att vi måste rida ut, tömköra och rida bommar. Hästen måste få mersmak av att jobba.

    Nilshagenclinic_08
    Clinicen hölls hos Runsten Equestrian. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Nilshagenclinic_02
    Linda Dolks 4-åring Filigran var spänd i början. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Nilshagenclinic_04
    Lina Dolk delar med sig av sina erfarenheter efter sitt ridpass.
    Nilshagenclinic_01
    Therese Nilshagen och Rebecka Fredriksson, Media House by RF, som arrangerade clinicen. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Nilshagenclinic_03
    Clinicens ekipage Charlotta Lundblad och Santorini och Lina Dolk Foto: Sandra Nordin Johansson
    Nilshagenclinic_06
    Skänkelvikning stod på programmet för Charlotta Lundblad och Santorini. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Nilshagenclinic_07
    Publiken var knäpptyst i början. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Ett annat sätt att få en positiv häst är att skritta fram länge och att ge många pauser.
    – Vi vill att hästar ska vara friska och glada. Mjölksyra är en stor skaderisk. Om du gjort något som är jobbigt, ta en paus, det kan vara allt från en diagonal till en längre skrittpaus, eller att göra halt och stå stilla i 30 sekunder. Det är viktigt att lägga ner emellanåt, och det gäller även en äldre häst.

    Som vi hört förr har form inget med att hästen böjer på nacken att göra.

    Stopp i ryggen

    Formen börjar bakifrån, över ryggen och till minnen. Om hästen blir för tajt i formen har jag inte drivit tillräckligt bakifrån och den går inte ärligt fram till handen. Då blir det ett stopp i ryggen, som är hästens rörelsecentrum.

    Therese Nilshagen ger beröm ofta, och säger ”duktig flicka” till hästen. Ofta, ofta instruerar hon ryttaren att klappa hästen.
    – Det är otroligt viktigt med beröm i utbildningen. Det handlar om att få upp ett bra självförtroende både för häst och ryttare.

    Det är aldrig okej att bestraffa, men det är okej att korrigera.
    – Dock måste hästen förstå vad jag säger. Det går inte att skrika på kinesiska till en svensk. Rannsaka dig själv och se till att du är tydlig.

    Samla sig på volt

    För en 4-åring kan samling innebära att gå på en 20-metersvolt, eftersom hästen måste samla sig för att gå på volten.
    – Vänd utan att ha så mycket tygelkontakt, jobba så mycket som möjligt med röst och vikt. Man får ta i tygeln, men hästen lär sig mer naturligt när den får göra det själv.

    Det kanske tydligaste budskapet från Therese Nilshagen är att jobba i små steg, och att vara glad för det lilla.
    – Vara jätteglad för små, små framsteg, och var inte för girig. Det är så vi bygger självförtroende. Det tar tid att utbilda en häst. Det är inte alltid en jättelätt resa, men en fantastiskt rolig resa.

    ”Andas ut”

    När Lina Dolk ska sammanfatta dagens ridpass säger hon att hästen faktiskt andas nu, något hon knappt gjorde i början.
    – Hon är alltid glad och positiv och det är en modig häst, så det blev en chock för mig att hon reagerade som hon gjorde. Jag är ändå glad att jag kunde skritta, trava och galoppera och hoppas att hon fick med sig en positiv upplevelse, säger Lina Dolk.
    – Jag är glad att du redde ut det så bra Lina, säger Therese Nilshagen.

    Nästa häst på banan är 5-åriga Santorini (SWB f 2016 e San Amour I – Michellino, uppf och äg Annica Lundblad), med Grand Prix-ryttaren Charlotta Lundblad i sadeln. Hon får tipset att hålla sig ifrån väggarna, för att hästen ska ta ytterskänkeln. Dagens tema är sidvärtsrörelser.
    – Gör det så lätt som möjligt, börjar du med Grand Prix-sluta kan du vara helt säker på att hästen inte kommer att bli glad, den är inte stark nog.

    Skänkelvikning mot väggen

    I stället får ekipaget vända från A och C och gå skänkelvikning mot väggen. Enligt Therese Nilshagen är det relativt enkelt att rida den linjen eftersom hästen söker sig mot väggen.
    – Tänk framåt och åt sidan. Det får mycket hellre vara mindre tvärning och att det hela tiden går framåt.

    5 tips från Therese Nilshagen

    Så lyckas du från unghäst till Grand Prix

    • Kommunikation. Först och främst, ha en bra kommunikation med hästen, inte bara uppifrån ryggen utan lär dig förstå hästen även när du är avsutten. Alla hästar är olika, man kan inte rida efter ett och samma schema.
    • Lösgjordhet. Både fysisk och psykisk lösgjordhet är det allra viktigaste. Det är otroligt viktigt att hela tiden stämma av lösgjordheten och ge hästen de bästa förutsättningar för att vara lösgjord.
    • Skärpt ryttare. Ge sig själv förutsättningarna för att vara en bra ryttare. Du måste vara skärpt och koncentrerad. Sitt inte upp om du är hungrig eller stressad. Få hästar vill göra fel, och då gäller det att vi ryttare är tydliga och disciplinerade så att hästarna kan göra rätt.
    • Hästen är ett djur. Glöm aldrig att hästen fungerar annorlunda än människan. Tänk på att hästen är ett flockdjur, det är hästens naturliga beteende, det är väldigt sällan en häst vill vara dum. Även om vi jobbar med dressyr gäller det att variera och låta hästen vara så mycket häst som möjligt. Försök få en ”happy horse” och förlora aldrig respekten för djuret häst.
    • Ta hjälp. Oavsett hur erfaren du är kommer du att köra fast. Svälj din stolthet och ta hjälp. Ha en bra tränare eller ett bra bollplank. Om du inte har möjlighet att betala tränare på högsta nivå kanske du har en ridkompis att bolla med.

    Ekipaget får sedan testa öppna.
    – Då brukar jag rida på spåret, så att hästen har något att luta sig mot. Hästen lär sig av positiva erfarenheter och upprepning, men det är viktigt att den inte faller ihop, så håll inte på för länge och ta pauser. Hästen behöver få tid att reflektera över vad den gjort.

    Byten som 5-åring

    Ett stort moment när hästen är fem är bytena, berättar Therese Nilshagen.
    – Det är ett moment där även människor som är verkligen erfarna kan få något att bita i. Egentligen är byten väldigt naturligt för hästar, se på dem i hagen, de byter hit och dit. Problemen kommer ofta av att hästen inte förstår.

    För att förbereda byten rekommenderas Santorini och hans ryttare att göra övergångar mellan skritt och galopp. Även att rida förvänd galopp är bra.
    – Hästen ska kunna samla sig och vara bärig, annars kan bytena inte bli bra. Men att samla sig är inte att bli långsam, samling kräver mer energi och att hästen kommer under sig.

    Tipset från OS-ryttaren är att aldrig bestraffa om hästen byter galopp från den förvända.
    – Bryt bara av och fatta ny.

    Samma ställe

    När en häst ska lära sig byta galopp under ryttare är det bra att göra det på samma ställe i ridhuset så att den vet vad som ska komma.
    – Ge hästen utrymme med den tygel som är innertygeln i det varv du ska byta till.

    När Santorini byter fint kommer det igen: Beröm.
    – Berömmet är att klappa, galoppera på fram, sakta av till skritt och klappa om ordentligt.  Var nöjd, hästen sparar det.

    Om det inte blir något byte är det bara att acceptera.
    – Låt det inte bli en ond cirkel, försök en annan dag i stället.

    Felicia_01
    Felicia Bermar Vistedt och hennes Breezy A.S. (KWPN sto f-06 e Fürst Piccolo-Welt Hit II, uppf O E. Dragman), var sista ekipage ut att rida för Therese Nilshagen. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden