Veterinärt
4 augusti 2021 20:50
Ridsportplus

Tid och tålamod vid senskada

Hästens svaga punkter, del 4Skador i senan innebär en lång konvalescens. Oavsett behandling tar det runt ett år innan en allvarlig senskada har läkt till ett stabilt ärr och för många hästar innebär det ett karriärbyte.

Tid och tålamod vid senskada
Senskador innebär en lång konvalescens. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Senor och ligament i nedre delen av hästens ben har till uppgift att klara de krafter och belastningar som benet utsätts för när hästen rör sig. Senorna består av starka, längsgående fibrer med en viss elasticitet.

    Senskada är en fruktad diagnos, eftersom de tar lång tid att läka. Det är främst ytliga böjsenan, djupa böjsenan och dess förstärkningsband samt gaffelbandet – det elastiska band som tillsammans med kotsenbenen stödjer kotan och ger leden hållfasthet – som drabbas. Alltför snabbt stegrad träning, så att vävnaderna inte hinner anpassa sig eller annan uttröttning och överbelastning av senorna ger mikrobristningar. Dessa startar en sjuklig process och när senfibrerna slutligen bryts isär blir det tydliga kliniska symtom.

    Det förekommer även akuta övertänjningar genom ett feltramp eller genomtramp, men de har oftast också sin grund i att senan är försvagad av en tidigare process.

    Ultraljud för diagnos

    I regel märks först en lätt hälta och en ömmande svullnad. Ibland kan hästen röra sig bättre efter några dagar, medan svullnaden är kvar.

    Tidigare ansågs det viktigt med akut kylning på en senskada, men numera är rådet att hålla hästen i stillhet tills den kontrollerats av veterinär. Den som är erfaren kan lägga ett zinkaband, som liknar ett mjukt gips och fungerar som ett avsvällande stöd.

    När hästen kommer till veterinär är det i första hand ultraljudsundersökning som används för att ställa diagnos. Vid låga skador på djupa böjsenan ner mot hovkapseln, kommer ultraljudet inte åt, utan då får CT eller MRI användas.

    Tidig start av läkningen

    Johan-lenz-img_9811
    Johan Lenz började som stallchef och beridare på Tullstorp Dressage Stables och tog därefter veterinärexamen 2006 vid Veterinärhögskolan i Köpenhamn. Efter att ha arbetat på Regiondjursjukhuset i Helsingborg och hos Jonas Tornell i Spannarp, startade han egen verksamhet i Mjöhult 2020, Lenz Hästfokus. Vid veterinärkongressen i höst kommer han att presentera UTC och dess användning vid senskador.

    Genom åren har en rad behandlingar av senskador kommit och gått, men oavsett åtgärd verkar inget skynda på tiden för läkningsprocessen. Däremot kan kvaliteten på senvävnaden förbättras.
    – Min behandling består i första hand i att försöka få bort trycket i senvävnaden, berättar veterinär Johan Lenz, Lenz Hästfokus, Mjöhult, med specialintresse för senskador. Därför kan första åtgärden vara att gå in med en nål och tömma ut vätska, om sådan har samlats i något hålrum.
    – Det är i dag vanligt att lägga in till exempel PRP (platelet rich plasma), PRF (platelet rich fibrin) eller stamceller i senvävnaden. Men jag vill ogärna spruta in något som tänjer fibrerna mer, utan siktar hellre på att få dem att dra ihop sig.
    – Det jag vill åstadkomma är att starta en läkning direkt, att stimulera ärret i senan så att det blir anpassat för just den hästens belastning. Belasta – platå – belasta – platå är det man strävar efter.

    Specialscanner följer senorna i detalj

    Johan Lenz är en av få veterinärer i Sverige som använder UTC (Ultrasound Tissue Characterization), som tar en bild per 0,2 mm av vävnaderna och visar 3D-bilder av ett längsgående tvärsnitt av senfibrerna.

    Senfibrerna färgläggs efter längd och därmed kvalitet: de friska är gröna; de korta, något slitna är blå; de uppfransade är röda och där det inte finns någon vävnad blir det svart. Det går tydligt att se skadans art och i detalj följa vad som sker vid läkning.

    Vid läkning av en senskada bildas det bindväv korsvis, med tvärgående fibrer. Bindväven är stummare än den vanliga senvävnaden, så det blir oelastiskt i det läkta området.
    – Tack vare UTC kan vi följa omvandlingen av en stum ärrbildning till en funktionell sådan, berättar Johan Lenz. Tidigare har man byggt upp en senskadad häst genom successivt ökad belastning, nu höjer vi i stället belastningen etappvis och ganska rejält varje gång. I och med det går en del av de tvärgående fibrerna i bindväven sönder, vilket ger plats för de längsgående, mer elastiska fibrerna att läka.
    – UTC är ett komplement till vanligt ultraljud, framför allt för att styra uppträningen. Det har fördelen att hästägaren lätt kan följa med vad som händer.

    Den helt akuta fasen innebär fortfarande vila med försiktig skrittmotion. Skadans omfattning avgör hur lång denna första fas är. När vätskeödemet i skadan börjar lägga sig och läkningen har startat, börjar en belastning, vilken sker i fyra till fem veckor på varje nivå.

    Genom denna strukturerad rehab får till exempel hopphästarna börja med gymnastikhoppning relativt tidigt.
    – Rätt belastning på senan är viktigare för läkningen än vilken substans man sprutar in i den, säger Johan Lenz.

    Olika skador beroende på disciplin

    Fälttävlanshästar skadar oftast ytliga böjsenan, medan gaffelbandsskada och klassiska höga senskador kan uppträda hos hopp- och dressyrhästar.

    Fakta

    Det finns hopp för den senskadade hästen

    Veterinär Johan Lenz sammanfattar sina tips kring träning och hästens framtid efter senskada.

    ”Lär känna hästens senor och var lyhörd inför alla förändringar. Minska träningsintensiteten till lågintensivt arbete och vila om det märks något ovanligt. All svullnad eller värmeökning i en sena är en varning.

    Mindre bristningar i senvävnaderna kan självläka, men de som är inne i en degenerativ process kan inte läka utan vila. Lägg därför in planerade viloperioder då hästen hålls i gång lite lagom.

    Prognosen för en senskada beror på dess art och vilken sena som är drabbad. Om senan kommit i kontakt med ledvätska blir prognosen sämre, liksom höga skador vid gaffelbandsinfästningar. Men även för allvarliga bristningar gäller att de flesta hästar kommer tillbaka till någon form av arbete – om inte på sin tidigare nivå, så i alla fall som läromästare och/eller tävling på lägre nivå än tidigare. Byte av gren är också vanligt.

    Räkna med att det tar lång tid och ha tålamod. Läkningen av senskador går inte enligt en uppåt pekande skala utan det kommer att gå upp och ned längs vägen.”

    Tre förebyggande råd:

    1. Lär dig att palpera de normala strukturerna för senorna på jakt efter små förändringar som värmeökning. Lyft upp benet och kontrollera mot en anatomibok så att du kan dela på de fyra viktiga senorna.
    2. Träna upp hästens muskulatur så att inte senan belastas i onödan. Senan är en förlängning av muskeln och när mjölksyran slår till hos en trött muskel, frestas senan hårdare.
    3. Var skonsam med maxbelastning. För fälttävlanshästen gäller detta fart, för hopphästen hinderhöjd och antal språng och för dressyrhästen både ökningar och samlande rörelser. Träna hästarna med kvalitet, inte kvantitet.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden