Hästägartips
6 juli 2020 09:13
Ridsportplus

Tiden i hagen avgör behovet av mineraler

FoderMineraler eller inte under betessäsongen? Det beror på hur många timmar hästen får beta per dygn. Ridsport har pratat med oberoende foderrådgivaren Eva Dahlström om hur hästägaren kan tänka under sommaren.

Tiden i hagen avgör behovet av mineraler
Vattenkaret ska rengöras kontinuerligt, eftersom hästar är kräsna och inte dricker ordentligt annars. Foto: Anki Lundberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Så länge du har ett bra bete och hästarna håller hull räcker det med mineralerna som finns i gräset.
    – Ofta är bete mer näringsrikt än hö, för det är mer blad kvar på betet, säger Eva Dahlström, oberoende foderrådgivare.
    – Men så fort de tappar i hull måste du börja ge mineraler.

    En häst som inte går ute dygnet runt utan kommer in på nätterna, kan däremot behöva mineraler, även om den äter gräs på dagen.
    – Om hästen tävlas kan den också behöva kraftfoder. Det beror på grovfodrets innehåll och hästens arbete och näringsbehov — det är bäst att räkna på det.

    Men det är alltså grovfoder i form av hö eller hösilage, som ges på natten, som ska analyseras.
    – Det är svårt att analysera själva betet. Gräset ändrar sig från morgon till kväll, beroende på sol, fuktighet och annat, och ibland växer det jättemycket på ett litet tag. Det är ingen idé att analysera gräs.

    Ge hellre mineralerna i fodret

    Evadahlstrom
    Eva Dahlström jobbar som oberoende foderrådgivare.

    Om man vill ge hästen mineraler är det alltid bättre att ge dessa i fodret än att ställa ut en mineralbalja på betet.
    – Du vet aldrig vem som äter. Den som behöver mest äter kanske minst. Det är ofta saltet som finns i baljan som hästarna söker, och så äter de och får i sig onödigt mycket av olika mineraler.
    – Enstaka hästar kan äta stora mängder och knapra i sig mycket, och det finns alltid någon sådan individ. Det kan bli ohälsosamt och onödigt både för häst, plånbok och miljö, säger Eva Dahlström.

    Vilken sorts mineraler ska hästägaren då välja?
    – Det är inte säkert att de dyra märkena är bäst, ofta är det tvärtom. Se efter så att det finns e-vitamin, selen och tillräckligt med fosfor och kalk så att det balanserar upp grovfodrets brist.

    Hästar är kräsna

    Håll vattnet fräscht

    När det gäller vatten vet alla hästmänniskor att det är absolut nödvändigt i sommarhagen. Men glöm inte att rengöra vattenkaret kontinuerligt, det kan vara avgörande för att hästarna ska dricka ordentligt.
    – Hästar är väldigt kräsna när det gäller vatten. Blir vattnet det minsta sunkigt kan de avstå från att dricka. Det är bättre att fylla på lite och byta ofta än att de har ett fullt kar som de inte hinner dricka ur. Det kan räcka att en jordkoka flyger ner i karet. Tänk på hur ofta hästar kommer fram och vill dricka när vattnet precis fylls på, säger Eva Dahlström.

    Vad som definitivt behövs på betet är en saltsten.
    – Eller ännu hellre två, för hästarna gillar att vara nära salt och vatten. Finns det en saltsten på ett annat ställe, en saltsten som flyttas då och då, är chansen större att hästarna förflyttar sig på betet och inte bara står och hänger på ett ställe.

    Ska det vara jod i saltstenen eller inte?
    – Nej, ta en vanlig saltsten utan jod eller andra tillsatser, säger Eva Dahlström.

    Foderrådgivaren vill skicka med en påminnelse om att hästägaren är skyldig att titta till hästarna, betet och vattnet varje dag.
    – Det går inte att släppa ut hästarna och tänka att ”nu har de det bra”. Men sedan är det ösregn eller insekter och hästägaren ser inte att hästarna springer timme ut och timme in. Efter tre veckor kommer ägaren och säger ”oj vad mager han är” – ja, det är ju kanske inte så konstigt, säger Eva Dahlström.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden