RättsfallHan trodde att han köpte in sig i en del av en lovande tävlingshäst genom att betala köpeskillingen samt pengar för hästens uppehälle till den ryttare som tävlade hästen. Men något köp blev aldrig gjort, menar köparen i en stämningansökan mot ryttaren. Hästen är nu tillbaka hos sin ursprungliga ägare, "köparen" är utan både pengar och häst och ryttaren lägger helt locket på.
Tidigare landslagsryttare stäms för att ha sålt en annan persons häst
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det var 2020 som den ridsportintresserade köparen gick med på att köpa in sig på en häst som då hade börjat sin internationella tävlingskarriär tillsammans med den tidigare landslagsryttaren. Men någonstans blev det fel och köparen är nu utan både del av den aktuella hästen och sina pengar.
Nu stämmer köparen ryttaren för att få tillbaka de drygt 170 000 kronor han uppger att han har betalat för hästen och dess uppstallning.
När ”köpet” gjordes hade ryttaren ansvar för hästen, som dock ägdes av den ursprunglige ägaren.
Köparen uppger i stämningsansökan att han betalade totalt 160 000 kronor för hästen, vilket först skulle ge köparen 50 procent av hästen och senare 60 procent. Hästen skulle, enligt uppgifter från ryttaren till köparen, samägas av köparen, ryttaren och hästens tidigare ägare.
Ingen direktkontakt
Köparen uppger vidare i stämningsansökan att han aldrig hade någon egen direktkontakt med den tidigare ägaren, den kontakten sköttes med ryttaren som mellanhand.
Under hösten 2023 fick köparen och den tidigare ägaren direktkontakt med varandra. Då kom det fram att den tidigare ägaren menade att hen aldrig hade sålt hästen, och inte heller undertecknat de dokument som köparen hade fått ta del av och som stödde affären. Det handlade bland annat om ett köpekontrakt, ett kontrakt som reglerade hur hästen skulle skötas samt en fullmakt som gav ryttaren rätt att överlåta hästen.
”Grov oaktsamhet”
Detta innebär, enligt köparen i stämningsansökan, att den tidigare landslagsryttaren har sålt delar i en häst under falska förespeglingar. ”XX har, genom att utnyttja dokument vilka ej är undertecknade av den person som i dokumenten angivits som undertecknare, uppsåtligen eller genom grov oaktsamhet eller svikligen förmått [köparen] att utge medel till XX samt även invaggat [köparen] i den villfarelsen att hen därigenom blivit delägare av hästen /…/ XX har vidare förmått [köparen] att bidra till del av kostnaderna för hållande av hästen,” står det bland annat i den stämningsansökan som köparen har lämnat in till aktuell tingsrätt.
Förutom köpeskillingen ska köparen ha betalat 12 500 kronor till ryttaren – pengar som skulle gå till den häst som köparen trodde sig äga en större del av. Totalt vill köparen nu ha 172 500 kronor plus ränta av ryttaren.
Köparen ska ha gjort försök att få tillbaka sina pengar på annat sätt än genom en officiell stämningsansökan.
Namnteckning
Som stöd för det som köparen menar ha hänt i stämningsansökan finns bland annat namnteckningar från den tidigare ägarens pass, vilket enligt stämningsansökan ska visa att de handlingar köparen har fått inte är undertecknade av den tidigare ägaren.
Hästen finns i dag hos den urpsrunglige ägaren.
Hästen tävlades av den tidigare landslagsryttaren på hög nivå, dock ej mästerskapsnivå, upp till och med trestjärniga internationella tävlingar.
Nästa steg i rättsprocessen är att ryttaren ska komma med sitt svar på anklagelserna till tingsrätten.
Tackat nej till att kommentera
Ryttaren har av Ridsport vid flera tillfällen och genom olika kanaler erbjudits att ge sin version av händelsen samt bemöta anklagelserna, men har tackat nej till detta.
Ridsport har också varit i kontakt med hästens ägare som inte vill kommentera händelseförloppet mer än att det är avslutat för deras del i och med att hästen är tillbaka hos dem.
Förtydligande: Denna text publicerades första gången den 28 februari, men avpublicerades då det efter publicering kom fram oklarheter var i processen ärendet var och vilken tingsrätt som hanterade stämningsansökan. Aktuell tingsrätt beslutade att utfärda stämningen den 27 februari och den är utskickad till ryttaren. Enligt rätten har ryttaren inte återkopplat.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på