UtrustningÄger du en kalvskinnssadel och rider i ett par trendiga silikon-skodda ridbyxor? Det kan bli en dyr kombination, berättar Mia Sunnman, sadelmakarmästare. Vi talar med Mia om silikonridbyxors påverkan på sadeln.
”Till slut kommer skinnet att spricka”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Förr kunde sadelmakarmästare Mia Sunnman få in sadlar som behövde lagas i sitsen från ridskolor som använt sadlarna dagligen i 20 år.
– Men sedan kom silikonskoning i ridbyxor för tre-fyra år sedan och nu har det lavinartat drällt in lagningar, berättar hon.
Vad har hänt med sadlarna?
– Sadlar har numera kalvskinnsklädda kåpor, som är känsligare än äldre sadlar med hela läderkåpor. Lädret på de nya sadlarna tar skada av silikonet, säger Mia Sunnman.
Varför?
– Skinnet nöts av silikonet för det är så greppigt och klibbigt, det sugs fast och skapar en ökad friktion av sätet. I det långa loppet tunnas skinnet på sadeln ut och till slut kommer det att spricka.
Är det här något som ryttarna är medvetna om?
– Nej, inte alls, de har ingen koll. Det är ju lite tråkigt för många använder bara silikonridbyxor och det är svårt att få tag på modeller med konstläderskoning.
Vad brukar du få för reaktioner från kunderna?
– Det blir alltid en tråkig dialog om hur mycket pengar kunden är villig att lägga ut. För att garantin ska gälla brukar tillverkaren vilja ta tillbaka sadeln och titta på skadan. Om de ser att skadan uppstått av silikon är det inte säkert att garantin gäller. Det som krävs är att byta ut sitsskinnet.
Vad kostar det?
– Mellan 4 000 och 8 000 kronor. Och det är flera veckors väntetid, ibland månader, innan sadeln är tillbaka.
Vad kan du och andra sadelmakare göra?
– Limma en lapp över skadan. Det gör inte att sitsskinnet inte kan bytas ut vid senare tillfälle.
– Men det kanske inte är så roligt för en kund som lagt stora pengar på en premiumsadel – det är ett billigt alternativ men kanske inte det snyggaste.
Vad ska den som har en dyr sadel och silikonbrallor göra?
– Silikonskoning på knäna är bättre än vid sätet. Ett alternativ är oskodda byxor. Det kan låta ovant för många, men att ha en kalvskinnssadel eller en med grepp-läder innebär att det blir bättre ”fäste”. Det blir kaka på kaka att ha helskoning i en sådan sadel.
Du lade ut ett inlägg på Facebook om faran med ridbyxor med silikonskoning, vad hände?
– I vanliga fall har jag runt 600 interaktioner, men det inlägget om silikon hade över 28 000 reaktioner. Så folk har reagerat. Den vanligaste reaktionen har varit ”aldrig mer silikon”, men det har också diskuterats kring vad som är bäst, oskodda eller skodda ridbyxor.
Fakta
Här går sadeln sönder
Det är vid lustarmen, kedersömmen som håller ihop sitsskinnet och lillkåpan, den lilla kåpa som täcker stigbygelkrampan, som skadorna sker.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2020.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på