Sverige
9 februari 2015 14:22

Tillskott till ridklubbar i Varberg

Ridklubbarna i Varberg kan få en miljon extra om året att dela på. Detta efter att det framkommit att Varbergs kommun lägger fyra miljoner kronor mer per år på traditionella pojkidrotter, än på "tjejsporter" som ridsport.

De sex ridklubbarna i Varbergs kommun kan komma att få en miljon extra per år i tre år att dela på om förslaget från tjänstemännen i kultur- och fritidsförvaltningen går igenom.

För Viskadalens ridklubb skulle ett ridhus eller klubbhus stå högt på önskelistan.  Matilda Hillman är ordförande i ungdomssektionen:
– Vår klubb har inget ridhus eller klubbhus. Vi behöver både ridhus för att kunna hålla igång på vintern och kunna ha fler tävlingar. Vi behöver också förlänga och göra våra paddockar större så att vi kan ha mer ridyta, säger hon till SR P4 Halland.

Flera av ridklubbarna i Varberg har omoderna och slitna anläggningar och det är svårt att hitta mark att bygga ridhus och klubbhus på. Viskadalens ridklubb har tappat medlemmar på grund av detta.
– Alltså hästsporten har alltid varit lite undanskyfflad. Och det är på tiden att de lägger pengar på oss. Det går väldigt fort att få upp fotbollsplaner och så, men det går väldigt segt när det handlar om hästsport och så, säger Matilda Hillman.

När Hallands kultur- och fritidsförvaltning undersökte hur resurserna fördelas mellan olika sporter i kommunen blev resultatet häpnadsväckande; 190 kronor per deltagartillfälle, det är vad ishockeyn får i form av stöd från kommunen. Motsvarande siffra för ridsporten är 37 kronor, alltså knappt en fjärdedel.

Läs mer om Varbergs kommuns kartläggning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden