Hästägartips
13 juli 2015 06:51
Ridsportplus

Tillverka din egen flugspray

Stickande och irriterande insekter är en riktigt plåga för hästen så här års och flugmedel är ett nödvändigt ont för att hålla dem borta. Tillverka ditt egna flugmedel och spara pengar till semesterkassan.

Tillverka din egen flugspray
Du kan tillverka din egen flugspray och komma billigare undan.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hundralapparna flyger snabbt iväg på flugmedel när bromsar, flugor och mygg är i farten. För att skydda hästen mot den värsta insektsplågan är ett flugmedel bra att spraya på hästen. Många insekter skyr lukten och håller sig därför borta. Men en flaska flugspray räcker inte speciellt länge och bara efter några dagar är innehållet slut.

Det är varken speciellt krångligt eller dyrt att tillverka eget flugmedel. Allt du behöver finns i närmaste matvarubutik och du kan snabbt fylla några gamla sprayflaskor och ta med ut i hästhagen. Har du inga sprayflaskor hemma så fungerar det lika bra med en vanlig vattenspruta som man har i hemmet. Det är även bra för miljön att tillverka eget och inte bara för plånboken.

Så här gör du

Recept 1

5 dl äppelcidervinäger
5 dl vatten
15 droppar citronellolja
Blanda ihop ingredienserna och häll i en sprayflaska.

Recept 2
5 dl vatten
1 hel citron
1 hel vitlök
1 dl ättika

Koka upp vattnet och pressa ner hela vitlöken och citronen i vattnet. Låt koka i cirka 15 minuter innan du tillsätter ättikan. Låt svalna och sila sedan bort resterna från vitlöken och citronen innan du häller över i en sprayflaska.

Tänkt på att undvika kontakt med eventuella sår och spraya inte i närheten av ögonen på hästen. Testa först på en liten yta för att se om hästen tål medlet. Blir det en reaktion i pälsen ska du inte fortsätta att använda flugmedlet. Ett annat bra tips är att blanda lite vinäger i vattnet när du ska bada hästen. Skölj inte ur pälsen när du är klar utan låt hästen torka med vinägerlösningen kvar i pälsen för bästa effekt. Flugorna gillar inte lukten och håller sig förhoppningsvis på avstånd.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden