Hästägartips
1 september 2022 10:24
Ridsportplus

Tips för dig som letar unghästutbildare

Råd på vägenEn mindre känd utbildare som har tid för din häst – eller en väletablerad med kölista? Det finns många val att göra när unghästen ska utbildas. Vi har pratat unghästutbildare med ryttare, tränare och SWB.

Tips för dig som letar unghästutbildare
Henrietta Hansson lämnade sin 3-åring Kid Wilson för utbildning hos Ida-Linn Lundholm. I år kvalade ekipaget till 4-årsfinalen i Falsterbo. Foto: Charlotte Kulneff

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Henrietta Hansson är hästägare och ryttare. Vid 3-årstestet fick hon ett kvitto på att det inte bara var hon som tyckte att Kid Wilson (e Blue Hors St Schufro–Topaasch, uppf Charlotte Kulneff) var ovanligt fin.

    Hur kom det sig att du lämnade honom till en utbildare fast du rider och tävlar själv?

    − Jag ville ha ett proffs, någon som var erfaren och hade meriter från championat, och som ville arbeta långsiktigt.

    Fakta

    Fakta om unghästutbildare

    Detta krävs för att bli diplomerad unghästutbildare:

    • Hästskötarexamen.

    • Dokumenterad visning av unghästar.

    • Ha förberett och deltagit med hästar vid unghästtester.

    • Tävlingsmeriter: Lägst LA-dressyr, lägst 1,20-hoppning eller fälttävlan lägst H100.

    • Minst fyra års yrkes-erfarenhet på heltid, som anställd eller som egen företagare.

    Namn på diplomerade unghästutbildare finns på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

     

    − Valet föll på Ida-Linn Lundholm, som då var ny som egenföretagare efter att ha varit beridare hos Jan Brink. När vi pratade första gången upptäckte jag att vi tänkte väldigt lika, och det var viktigt för mig. Vi har en långsiktig satsning med delmål, men de ska inte nås på bekostnad av att hästen stressas.

    Det är dyrt att lämna en häst till en utbildare. Är det värt pengarna?

    − Ja. Kid Wilson kan vara min ”once in a lifetime”-häst och jag vill se hur långt han kan gå, inte med målet att sälja honom, utan som ett långsiktigt projekt. Jag ser det också som en kompetensutveckling för mig. Jag lär mig saker av Ida-Linn, och häromdagen ställde jag frågor om hur jag ska tänka med betslingen på en av mina andra hästar. Och så är det en spännande resa att göra.

    Lars Berglund är tränare och hästuppfödare på Stall Rambron utanför Jönköping. Han samarbetar med flera olika hästutbildare.

    Hur ser du på landets unghästutbildare?

    − Vi slår oss för bröstet för att svensk avel är så bra, och hästutbildarna har en viktig roll i det sammanhanget. Det finns utbildare i alla prisklasser, från de som har det som hobby till de helt professionella, och därmed finns det en utbildningsmöjlighet för varje häst.

    Fakta

    Så mycket kostar det

    Många unghästutbildare tar mellan 10 000 och 15 000
    kronor per månad för att utbilda en häst. Några har prislistor på sin hemsida, men långtifrån alla.

    Kostnaden påverkas bland annat av om utbildaren har egen anläggning eller hyr in sig.

    Hur hittar man en bra utbildare?

    − Vi har ett antal diplomerade unghästutbildare, men jag menar att många gör ett bra jobb utan att ha gått en utbildning. Men det kan vara svårt att hitta dem. Många ringer mig och frågar, och jag tycker att kontaktuppgifter till unghästutbildarna borde finnas på SWB:s och de olika avelsföreningarnas hemsidor.

    Helén Uddefors, vd för SWB, vad säger du om detta?

    − Vi vet att många uppfödare söker professionella utbildare, och vi är på gång med att publicera listor över de som har diplomering. Att våra hästar får en god utbildning är viktigt både för SWB och för våra uppfödare.

    En av de Sveriges mest meriterade hästutbildare är Victoria Almgren i Värnamo.

    Hur väljer du vilka hästar du ska ta emot?

    − Det handlar om att välja hästar som jag trivs med, och hästägare som har samma synsätt som jag. Jag vill inte ha kortsiktiga arbeten med hästar som ska säljas utan vill arbeta på längre sikt. Jag har en hel del långvariga samarbeten med hästägare, och har också gått in som delägare i en del hästar.

    Vad har du för råd till hästägare som letar utbildare?

    − För en vanlig hästägare är det en stor utgift att betala dyra pengar varje månad för hästens utbildning. Därför är det viktigt att du som hästägare har ett samarbete med någon du kan lita på, och som är ärlig när det gäller hästen. Är den en medelmåtta eller är det värt pengarna det kostar att utbilda den?

    Viktigt att ägarna är delaktiga

    − Har du en riktigt bra häst är det klokt att lämna bort den. Men du ska också kunna göra resan själv med god hjälp,

    Det säger Karl-Henrik Heimdahl, som dömer unghästtester.

    Karl-Henrik Heimdahl kom själv in i avelsvärlden genom att utbilda och visa unghästar. Därför ser han ett stort värde i att behålla en bred rekryteringsbas.

    − Det är viktigt att så många som möjligt kan vara med och visa häst. Vi är inte betjänta av att alla hästar går till proffsen. Samtidigt vill vi att så många SWB-hästar som möjligt ska göra bra ifrån sig i sporten, så om jag hade en riktigt bra häst skulle jag lämna bort den.

    − Men det är viktigt att vara med på resan. Om du lämnar bort allt lär du dig inget, och vi vill att hästkunskapen ska fortsätta spridas. Har du en häst, var med på visningarna.

    Hästägare behöver också fundera på det långsiktiga målet med hästen.

    − Om målet är försäljning kan ett proffs vara rätt, men om målet är att ha kvar hästen kan du som ägare vara mer delaktig, och även visa hästen själv.

    – Det går mot fler proffs på visningarna, men vi har en pågående diskussion i SWB om att det inte får bli så avancerat att visa häst att gemene man inte klarar av det.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden