Sverige
16 februari 2017 19:00

Tjåsa skapade häst av is

En unik hästskulptur av naturis finns just nu i Stockholm. Hästen föreställer ATG:s maskot Vinnie, och det är första gången som konstnären och artisten Tjåsa Gusfors skulpterar fram en häst ur is.

Tjåsa skapade häst av is
Tjåsa Gusfors har skapat en unik isskulptur av hästen Vinnie.

Tjåsa Gusfors från Norrköping är en väletablerad is-skulptör. Sedan många år tillbaka är hon en av dem som varje år mejslar fram det spektakulära Icehotel i Jukkasjärvi. Nu har hon för första gången skapat en häst av is.
– Hästen var skulpterad på uppdrag av ATG och föreställer Vinnie, deras maskot, säger Tjåsa Gusfors till Ridsport.


Skulpturen från skiss på papper till grovhuggen ur isen. Foto: privat.

Skulpturen gjordes i samband med det V75-lopp som kördes på Solvalla i helgen. Förutom själva hästskulpturen gjordes även andra dekorationer av is, bland annat en prispokal. Totalt användes 19 ton is som transporterades till Solvalla från Torne älv. Att det blev is just från Torne älv berodde på att Tjåsa vill arbeta med naturis som har en vacker marmorering. Dessutom är den isen syrefattig vilket gör att den inte innehåller några grå bubblor utan blir alldeles klar och genomskinlig.

Tjåsa berättar att hon alltid varit en hästtjej så även om hon inte skulpterat någon häst tidigare så hjälpte hennes erfarenheter från hästryggen till med anatomin.
– Jag har hunnit klappa, klia, rykta och lyft hovar på en fasligt massa hästar, och det är en bra erfarenhet när man ska till att skulptera, säger Tjåsa.
Till sin hjälp fick Tjåsa även göra ett hembesök hos den riktiga Vinnie, men Tjåsa berättar att mycket handlar om att komma in ett skönt flow.
– Att jag mår bra och är glad, då presterar jag som bäst, säger Tjåsa.


Tjåsa träffar Vinnie. Foto: privat.

Ishästen tog flera dagar att skulptera fram och gick att se vid travloppen på Solvalla förra helgen.
– Det var roligt att se att travhästarna faktiskt spanade in den lite extra, säger Tjåsa.
Nu står is-Vinnie ordentligt inpackad i isolerande material så han kan komma fram när det är minusgrader. Vid nästa publika tillfälle på Solvalla så får besökarna se honom igen.
– Om det inte är väldigt många plusgrader, tillägger Tjåsa.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden