Sverige
17 februari 2017 05:30

Tog två hästar ur hagen – döms till dagsböter

En förbipasserande kvinna trodde att hästen i hagen var sjuk och bestämde sig för att gå med den till veterinären. En annan häst gnäggade så hon tog med den också. Den flera mil långa promenaden stoppades och kvinnan har nu dömts till dagsböter.

Tog två hästar ur hagen – döms till dagsböter
(bilden har inget samband med artikeln)

Upsala Nya Tidning skriver om den oväntade nattvandringen på väg mot veterinären. Händelsen utspelade sig i mars förra året, när en 50-årig kvinna tog två hästar ur en hage från en gård söder om Uppsala.

Det var under en tågresa mellan Stockholm och Uppsala som kvinnan behövde kliva av i Knivsta för att rasta sina hundar. Tåget hann lämna stationen och kvinnan fortsatte då till fots mot Uppsala. Hundarna hade hon nedbäddade i en barnvagn.

Kvinnan passerade så småningom en hästhage, där hon uppfattade det som att en av hästarna var sjuk i kolik. Kvinnan hade med sig grimmor, och bestämde sig för att ta med sig hästen till en veterinär. När hon tagit ut den förmodat sjuka hästen, började en annan av hästarna gnägga i hagen. Kvinnan valde då att ta med sig även denna häst på promenaden.

Med två hästar och en barnvagn med två hundar fortsatte kvinnan sin vandring mot Uppsala, nu med målet att ta sig till Ultuna där hon visste att det fanns veterinärer. Snart gick hon dock vilse och fick fråga sig fram efter vägen. Enligt kvinnan själv var det någon av de tillfrågade som larmade polisen, och promenaden kunde avstyras när hästarnas ägare dök upp.

Polisanmälan gjordes och kvinnan åtalades för stöld alternativt egenmäktigt förfarande. Kvinnan nekade till brott och hävdade att hon hamnat i det hon tolkat som en nödsituation för att rädda hästen.

Tingsrätten såg inte att det fanns något som visade på att kvinnans syfte var att behålla hästarna, men att det däremot står klart att hon utan lov tagit hästarna ur hagen. Hon är nu dömd för egenmäktigt förfarande och döms till villkorlig dom och 40 dagsböter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden