Dressyr
12 oktober 2023 14:19

Topphästens lillebror ny stjärna hos Juliette Ramel

SyskonTillsammans med Buriel K.H. har Juliette Ramel ridit två OS, två VM och två EM. Den 17-årige valacken har sin styrka i piaff och passage - en egenskap Juliette även ser i hans lillebror Gideon K.H., som nu har förstärkt Ramels stall.

Topphästens lillebror ny stjärna hos Juliette Ramel
Gideon K.H. är lillebror till Juliette Ramels mästerskapshäst Buriel K.H. Foto: Privat

När Juliette Ramel såg Gideon K.H (KWPN val f -11, e Rhodium u Ronja K.H. e Krack C, uppf C. Bakker, äg La Pomme HB) för första gången var valacken sex år. Två år senare kom han till hennes stall, då en kompis köpt honom och sedan placerade honom tillfälligt hos Juliette – därefter blev han kvar.

Gideon K.H. har samma mamma som Juliettes mästerskapshäst Buriel K.H., men det tog ett bra tag innan hon blev övertygad om att lillebror var av samma klass.

– Många frågade om han är lik Buriel och jag bara ”nej, nej, nej” – det kändes inte som att det fanns schwung och elasticitet. Men sedan en dag så fick jag känslan av ”passagetrav” och tänkte bara att ”var kom detta ifrån”, säger Juliette Ramel till Ridsportförbundet.

Trea i debuten

I helgen gjorde valacken sin första internationella start i trestjärnig Grand Prix och Grand Prix Special – sin tredje tävling någonsin – i tyska Troisdorf. Resultatet blev två tredjeplatser, i klasser där motståndet bland annat bestod av Isabell Werth och Anabel Balkenhol.

– Jag red väldigt försiktigt. Jag tyckte att det var bra att komma ut nu i tävlingsmiljö och se hur han klarar det, och han tog det himla bra. Allt kändes väldigt, väldigt lätt och vi fick absolut inte visat allt vi har, konstaterar Juliette.

Juliette Ramel Buriel K.h. Feishannon Brinkman
Juliette Ramel och Buriel K.H. på OS i Tokyo 2021. Foto: FEI/Shannon Brinkman

De högsta betygen kom bland annat för passagen, något som länge även varit Buriels styrka. Nu ska Gideon fortsätta sin resa mot att bli en etablerad Grand Prix-häst, medan storebror Buriel matchas mot ännu ett mästerskap.

– OS i Paris hägrar och jag ska göra så bra ifrån mig som jag bara kan fram till dess. Det gäller ju att vara bland de tre bästa för att ta sig in i laget när det är dags för ledningen att ta sitt beslut, avslutar Juliette Ramel.

Resultat Troisdorf

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden