Sport
28 februari 2017 20:00
Ridsportplus

Torgersens EM-dröm blir sann

I snart fyra års tid har Tomas Torgersen arbetat med sikte på EM i ridsport i Göteborg.
”Nu har också omvärlden förstått att det närmar sig, så nu är det roligare och mer påtagligt att jobba med planeringen”, säger tävlingsledaren för Europamästerskapet.

Torgersens EM-dröm blir sann
"Det fanns moment som först verkade som ouppnåeliga drömmar, men som visade sig gå att genomföra."

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I juni 2014 beslutade FEI att Sverige skulle få arrangera EM i hoppning, dressyr, para och körning med fyrspann. Redan då var konceptet i princip utarbetat.
– Allt började dagen efter världscupfinalen 2013, när vi satt några stycken och funderade vad vi kunde göra härnäst. Bara själva processen att ansöka om EM var en riktig resa med ett omfattande regelverk att följa. I den planeringen hade jag otroligt mycket hjälp av Bo Kristoffersen, som var med och arrangerade EM i Herning i Danmark, säger Tomas Torgersen.

Drömmar blev sanna
Det fanns moment som först verkade som ouppnåeliga drömmar, men som visade sig gå att genomföra. Ett sådant var att lägga fyrspannens maratonkörning i Slottsskogen, göteborgarnas stora park.
– Vi vågade inte riktigt tro på det, men så blir det. Slottsskogen används till mycket, och 30 fyrspann påverkar inte lika mycket som den stora festivalen Way Out West, säger Tomas Torgersen.

Way Out West arrangeras i år två veckor före EM. I fjol ledde festivalen till att stora delar av Slottsskogen förvandlades till lervälling eftersom det regnade friskt.
– Vi kommer att hålla undan en del ytor för hindren. I övrigt har jag ännu inte ens börjat tänka på vädret.

Såg Ullevi och baxnade
När det gäller Ullevi har arrangörerna fått tänka om en del jämfört med grundplanen.
– För mig som är van vid Scandinavium var det överväldigande att komma in på ett tomt Ullevi och inse hur stor den arenan är. Man skulle lätt få plats med ett helt lantbruk där. Därför kommer vi att dela av arenan till en tävlingsdel och en framridning, och då kan vi ändå ha en tävlingsbana med internationella mått.

Tomas Torgersen berättar också hur han en dag insåg att han måste kontrollera hur fyrspannen skulle ta sig från stallarna vid Scandinavium till Slottsskogen. Han tog en cykel och gav sig ut på en tur – och lyckades hitta en tänkbar väg.
– Sedan cyklade jag samma väg med två kolleger från Göteborgs stad, som har hand om park och trafik. Jag var rädd att de skulle såga min idé, men de såg möjligheterna och var man kunde göra hål i staket och göra i ordning sträckan på andra sätt.

Planerar ombygget
De första åren av planeringen var det Tomas Torgersen och en eller två personer till som arbetade med förberedelserna. Men nu har gruppen vuxit till ett 20-tal personer, även om alla inte jobbar heltid med mästerskapet.
– Vi är ganska många som har en klar bild av alla beståndsdelar. Vi är nu inne i etableringsfasen, där vi planerar hur Göteborg ska byggas om till ridsportarena.
Till detta behövs bland annat fibersand som ska bredas ut över tre hektar.
– Det blir 34 000 kvadratmeter banor för träning och tävling. Vi håller också på med att ta fram hinder som ska vara tilltalande och ha rätt karaktär.

Har fått stångas
EM är inte Torgersens enda fokus. Just nu är det uppgiften att vara tävlingsledare under Gothenburg Horse Show som gäller.
– Det betyder att jag kommer att ha split vision ett tag, för det går inte att pausa EM-arbetet. Vi har också många på plats i Göteborg nu, som behöver träffas inför EM. Banbyggaren Louis Konickx som ska bygga på EM, är en av dem som kommer att vara där.

Många av funktionärerna från Gothenburg Horse Show finns med även under EM och därtill tillkommer ett stort antal.
– Vi har rekryterat de bästa Sverige har, så genomförandet känner jag mig helt trygg i, säger Tomas Torgersen.
Har han då stött på något enda problem längs resans gång?
– Inget som inte har gått att lösa. Jag fick stångas en del för att vi skulle genomföra SM i sportkörning i Göteborg i fjol, eftersom alla inte förstod syftet med det. Men det innebar att vi fick pröva alla moment kring körningen och inte heller jag förstod det fulla värdet av det förrän efteråt.
 

Denna nyhetsartikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 23 februari 2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden