Foderbristen Betessäsongen har knappt börjat och hästägare måste redan stödutfodra. På vallarna blir skörden på sina håll bara hälften av ett normalt år. För de hästägare som inte säkrat vinterns foder kan det redan vara för sent.
Torkan slår hårt mot hö och hagar

Fyra eller fem dagar till, sedan måste Elise Bogström i Hörby börja stödutfodra.
− Vi fick åtta millimeter regn i dag, det var första regnet på över fem veckor, säger hon.
Normalt är trakten bördig och det är gott om både hästar och kor. Nu är det brunt och sönderbränt i hagarna.
− Som tur var köpte vi hösilage av en mjölkbonde som lade ner i fjol, men det är tufft för många som får börja ta av vinterfodret redan nu, säger Elise Bogström som har tre hästar hemma på gården.
Per Jansson, hästuppfödare med 30 hästar i norra Skåne, har tvingats börja stödutfodra fölstona redan nu.
− Det brukar vi annars inte behöva förrän i augusti, berättar han.
Det är inte bara i Skåne torkan har slagit till. Över hela landet är beteshagar torra och utbrända, i stället för gröna och frodiga, och på Facebook tipsar hästägare varandra om hagar som inte används.
− Kobönder skickar sina djur till slakt, men så kan knappast vi göra, konstaterar Per Jansson.
Stora problem med tillgången
På Yddinge farm i skånska Klågerup har det inte regnat sedan i april. Gräset i hagarna räcker än så länge, men gården är en stor höproducent och första höskörden blev bara hälften så stor som normalt.
− Jag kommer att göra allt för att mina fasta kunder ska få foder, även om jag just nu inte kan fylla deras behov, konstaterar Filip Wilhelmsson på Yddinge farm.
− Just nu ringer det dessutom väldigt många som inte har någon leverantör.
De kan få stora bekymmer att hitta grovfoder, eftersom förstaskörden överlag blev dålig i Skåne.
− Vi skulle behöva 100 millimeter regn i veckan nu, säger Filip Wilhelmsson.
Fredrik Larsson på företaget Green Feed i Västmanland ger ungefär samma bild av läget.
− Förstaskörden blev 50-60 procent av det normala, beroende både på torkan och att fjolåret var ett dåligt år, vilket gjorde att insådden inte blev så bra.
− Jag har flera samtal varje dag från människor som vill förboka för vintern, men jag har redan en fast kundkrets, så hos mig är det i stort sett för sent att boka nu, säger Fredrik Larsson, som inte längre vågar hoppas på att andraskörden ska rädda situationen.
− Det är för sent för det. Vi skulle behöva flera dagar med regn, och prognosen säger att vi har tio dagar utan regn framför oss.
Fredrik Larsson har också exempel på att torkan påverkar produktionen av hästfoder även utanför Sverige.
− Jag hade kontakt med en producent av lusernpellets från Lettland, som undrade om vi ville bli återförsäljare. Men de drog tillbaka erbjudandet eftersom de inte kan producera tillräckligt mycket lusernpellets.
Just nu betar vi av dem som hörde av sig i vintras. De som ringer nu får vi återkomma till senare i sommar. Johan Gradin, Ekeby gård
På företaget Ekby Foder utanför Mariestad i Västergötland är läget något ljusare.
− Lerjordarna vi har här är inte lika känsliga för torkan, så vi har i stort sett normalskörd, säger Johan Gradén.
− Men samtidigt känner jag en frustration över att inte kunna tillfredsställa marknadens närmast gränslösa behov, fortsätter han.
Johan Gradén har som alla andra ett stort antal förfrågningar från kunder.
− Just nu betar vi av dem som hörde av sig i vintras. De som ringer nu får vi återkomma till senare i sommar.
Nöjd med förstaskörden
I Halland finns Glenn Johansson, den enda av dem Ridsport pratat med som är nöjd med förstaskörden.
− Vi fick en fin skörd och körde in 6 000 balar. Många väntar in ett visst datum innan de skördar, men i år var det varmt tidigare och då mognar gräset tidigare. Det finns ett problem när människor som inte är så kunniga ska bestämma när gräset ska slås. Man måste titta på gräset för att se när det är moget.
Men även Glenn Johansson får planera om som en följd av vädret. Spannmålen på gården kommer inte att tröskas, eftersom den inte kommer att få tillräckligt god kvalitet.
− Vi kommer i stället att skörda spannmålen som grönfoder, så att den kan användas som hösilage, säger han.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på