Avelsnyheter, Unghästbedömning
6 maj 09:06
Ridsportplus

Traditionell unghästpremiär hos SWB Malmöhus

UnghästtestÅrets första unghästtest landade hos SWB Malmöhus, i år var det premiär 4 maj och bedömningsledare Cecilia Hallqvist hade 21 hästar i startlistan när det blev dags i Flyinges stora ridhus. Tre dressyrtalanger nådde över 50 poäng, medan färre än vanligt gjorde ridprov.

Traditionell unghästpremiär hos SWB Malmöhus
Johan Lenz med Angelica Karlssons uppfödning J'Adore Jaz som han och familjen köpt på SWB:s elitfölauktion. Foto: SWB Malmöhus/Cecilia Hallqvist

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    SWB Malmöhus arrangerade unghästtest i Flyinges stora ridhus, med ridprov i det lilla ursprungliga ridhuset och mätning med id-kontroll i löpargången längs med ridhuset. I år var premiären förlagd till 4 maj och bedömningsledare Cecilia Hallqvist fick ta hand om en del barnsjukdomar efter årets reglementsändringar.

    Domare i detta första ridprov var Hans Wallemyr, med ansvar för exteriör och gångarter. Harald Jönsson var hoppdomare och Wanja Wallemyr dömde ridproven. Bland de ursprungligen 24 anmälda hade 18 fyllt i att de avsåg göra ridprov, på dagen kom 21 hästar till start och 12 ridprov genomfördes.

    Årets regeländring där inget ridprov krävs för att uppnå diplomstatus kan komma att påverka andelen som visar sina unghästar ridna under säsongen. Statistik från 2013-2023 visar att de flesta år har andelen genomförda ridprov legat på lite över 80 procent, med undantag för 2015 när det genomfördes ett försök med betygsättning av ridproven.

    Domare
    Domartrion på Flyinge med Harald Jönsson, Wanja Wallemyr och Hans Wallemyr. Foto: Kim C Lundin

    När årets första test genomfördes var kvalreglerna samt utformningen av höstens 3-årsfinaler inte klara än. I artikeln använder vi tidigare års kvalgränser och regler i väntan på eventuellt förändrade visningsformer och procent.

    Då SWB ändrat på reglerna för erhållande av diplom och kval till eventuella finaler, genom att inte längre knyta det till genomfört och godkänt ridprov, har en del funktioner i resultatredovisningssystemet Equipe inte hängt med. För att kunna markera i de officiella resultatlistorna att en häst erhållit diplom krävs fortfarande kryss i rutan för genomfört och godkänt ridprov, vilket gör dem felaktiga. Varje resultatlista från unghästtest kommer att behöva korrigeras manuellt tills buggen är rättad.

    Fördelning hopp- och dressyrstammade hästar samt fadershingstar

    Av de 21 startande hästarna var en liten majoritet hoppstammade, ett dussin jämfört med nio dressyrstammade.

    I startfältet fanns det ingen hingst med mer än en avkomma, men Diarado och Diamant de Semilly var farfar till vars två hopphästar, liksom tre dressyrstammade kunde härledas till Gribaldi genom söner respektive sonsöner.

    Hingsten Majestic Taonga (KWPN f -17, e Glock’s Toto JR-Jazz) är numera såld till Isabell Werths mångåriga sponsor Madeleine Winther-Schulze och tävlas av Werths unghästberidare Liza Wernitzig. Stoet Monza DS kommer ur hingstens första årgång och fick diplom som gångartstalang.

    Toppresultat dressyrtalanger

    Bäst poäng av samtliga fick gångartstalangen Discus (e Dream Boy) med fina 51 poäng och visad av Hanna Nilsson. Discus moder Queen fick själv 50 poäng på sitt 3-årstest och han har två tävlande halvsyskon med Rima, som också ägs av Eva Fahlbrink, samt Lejondals Retina som tävlas av Nina Bengtsson. Uppfödaren Lena Nyström hade två hästar med till visning och det blev diplom till Discus.

    Discus
    Discus (SWB). Foto: Yvonne Karlsson

    SWB:s ordförande Per Jansson och hans fru Jeanette Joelsson driver tillsammans Stall Goddag på sin gård i Gerastorp norr om Hästveda. Deras uppfödning Fonzie (e For Romance II) visades av paret med hjälp av Jack Skedebäck och den nykastrerade valacken fick fina 50,5 poäng.

    – Vi förberedde honom för bruksprov och var med på rådgivande bedömning i höstas, men vid veterinärundersökningen fattades det en kula så han kastrerades och har sedan vilat en del, förklarade Jeanette Joelsson.

    Med den fina poängsviten för gångarterna med 9-9-8,5 är det bara att säga synd på så rara ärtor eller synd på så få ärtor.

    Fonzie
    Jack Skedebäck med Fonzie, Jeanette Joelsson och Per Jansson Foto: Kim C Lundin

    Toppresultat hopptalanger

    Jessica Wadst visade upp det som blev dagens enda dubbeldiplom i form av Zigvain (e Mr Vain GJ), efter att valacken fått totalt 49 poäng med 9 poäng för teknik och 8 för temperament i hoppbetygen av Harald Jönsson.

    Zigvain
    Zigvain (SWB). Foto: Yvonne Karlsson

    Samma totalsumma med 49 poäng fick Birgitta Jonassons uppfödning Sunny Girl SN (e Diaron), och även Birgitta hade ännu en uppfödning med genom hingsten Comtinus SN som även visades på bruksprovet i år.

    Ordförande i den regionala föreningen SWB Malmöhus är Niclas Swerre och han visade med Johanna Walls hjälp upp PimPim (e Karmel van de Watering), som fick 49 poäng och dagens högsta hoppbetyg med 9-9. PimPim har två framgångsrika halvsyskon i form av Center och Fudge.

    Come-back som unghästvisare för Johan Lenz

    En av de högst bedömda hästarna i Flyinge var stoet J’Adore JAZ (80) (e Janeiro Platinum), som med en fin poängsvit med en 9:a på typ var en av tre hästar med totalt 50 poäng eller mer som gångartstalang.

    Hennes ägare Johan Lenz visade stoet tillsammans med dottern Milla Blomqvist och ”Dora”, som J’Adore JAZ kallas, är en familjehäst än så länge. Johan Lenz är för de flesta mer bekant som veterinär med egen klinik söder om Ängelholm och för de som varit i branschen ett tag så har han tidigare varit beridare på Tullstorp Dressage, varit ansvarig tävlingsledare för dressyren i Falsterbo och dessutom gått utbildning på Flyinge. Nu blev det ridprov med Dora i Flyinges gamla ridhus.

    – Jag räknade ut att det är nästan exakt 30 år sedan jag slutade på Flyinge, jag slutade på Tullstorp år 2000 så det är ett tag sedan jag red aktivt men visst har jag visat ett antal unghästar.

    Johan Lenz_j'adore Jaz Foto Cecilia Hallqvistdsc08574-enhanced-nr
    Johan Lenz med Angelica Karlssons uppfödning J’Adore Jaz som han och familjen köpt på SWB:s elitfölauktion. Foto: SWB Malmöhus/Cecilia Hallqvist

    Familjen Lenz, Johan och hans fru Louise Blomqvist-Lenz, har ägt J’Adore JAZ sedan hon var föl.
    – Visningen har varit ett roligt familjeprojekt där alla hjälpt till att matcha Dora på bästa sätt, vilket varit extra kul! Lösgalopp och visning vid hand var Millas och Johans del. Fin erfarenhet för en 14-åring dressyrryttare att vara med från början på resan för en blivande tävlingshäst, berättar Louise.

    – Hon är köpt på SWB:s elitfölauktion 2021 och det var kanske inte helt planerat, berättar Johan Lenz.
    – Vi satt och tittade igenom filmerna på fölen, det här var ju under pandemin så hela auktionen var online. Vi tyckte hon var fin och hennes mamma rörde sig bra, kommenterar Louise.
    – Så vi var överens, vi satte ett maxtak och budade på den här och det gick vägen.

    Familjen Lenz bor på Mjöhult sedan fyra år där de har klinik, stall och bostad men det var hela tiden tanken att J’Adore JAZ skulle växa upp hos sin uppfödare Angelica Karlsson.

    – Hon kunde inte ha haft det bättre. Hon gick ju där hos Angelica med jättebra möjligheter att röra sig på stora betesmarker och med kompisar, förklarar Louise.

    – Vi fick bilder längs vägen men vi såg henne faktiskt först i verkligheten när hon kom ner till oss som 2-åring på våren. Det blev inte av att vi körde upp och kikade på henne, vi har åtta timmar tur-och-retur till Angelica i Västervik så det fick bli så här och det fungerade jättebra.

    Johan och Louise hade koll på flera halvsyskon till ”Dora” och visste att flera skickliga och etablerade dressyrryttare arbetat med dem och de vittnade alla om fint temperament och bra ridbarhet.

    – Ridbarhet är väldigt viktigt idag och hon är väldigt enkel, klok och med god balans.  Vi köpte henne som en investering för att säljas vidare, men sen får vi väl se hur det blir och det ska bli väldigt spännande att se vad framtiden har för sig.

    – Dora reds in runt årsskiftet med de allra första stegen, kom sedan hem och vilade lite. Karolina Magnusson som bor väldigt nära oss har hjälpt oss sätta igång henne igen och förbereda henne, hon har varit en jättebra hjälp när tiden inte riktigt räcker till. Nu inför unghästtesten är Dora kanske riden cirka tio gånger.

    Johan själv tvekade aldrig över att själv rida sin unghäst på ridprovet.
    – Även om det är otroligt länge sedan jag visade 3-åringar så tänkte jag att det kan vi då klara av som ett familjeprojekt. Det är inte några höga krav.

    Planen för J’Adore JAZ är nu att åka på sommarbete och kanske växa lite till.
    – Nu när det gick så bra så ska vi fundera på att visa henne på Rikssto i höst. Att vi visar beror mycket på att vi har respekt för uppfödarna och deras arbete. Det är också ett av syftena med att visa på unghästtestet, det är viktigt för uppfödarna och det kan vi ge tillbaka, menar Johan Lenz, som gjorde en lysande comeback som unghästryttare på Flyinge.

    Domare
    Ridprovsbedömning pågår, Wanja Wallemyr fyller i protokollet medan bedömningsledare Cecilia Hallqvist inväntar protokoll och dokumenterar. Foto: Kim C Lundin

    Resultat SWB Malmöhus unghästtest

    Hästar med minst 77,5 procent.
    [OBS KVALREGLER EJ PUBLICERADE OCH KLARA FÖR 2024
    markering enligt nedan är därför ej utsatt än utan uppdateras retroaktivt i artikeln]
    R = SWB-stoet kvalificerad för Riksutställning
    C = hästen kvalificerad till 3-årschampionat
    * = hästen har uppnått poäng för årgångschampionat, men är ej grundregistrerad i SWB och därmed inte kvalificerad

    DRESSYRTALANGER

    Discus (SWB) valack 170 cm e Dream Boy u Queen e Quaterback, uppf Lena Nyström, äg Eva Fahlbrink AB. 9 8,5 7 8,5 9,5 8,5 = 85% Diplom

    Fonzie (SWB) valack 168 cm e For Romance II u Pritzie (36) (SWB) e Prestige VDL, uppf/äg Jeanette Joelsson och Per Jansson. 8,5 8 7,5 9 9 8,5 = 84,2% Diplom

    J’Adore JAZ (80) (SWB) sto 168 cm e Janeiro Platinum u Jara JAZ (80) (SWB) e Tailormade Temptation, uppf Angelica Karlsson, äg Lenz Hästfokus. 9 8,5 7,5 8 8,5 8,5 = 83,3% Diplom

    Mr Grey II VH (SWB) hingst 167 cm e Grey Flanell u Darling II VH (31) (SWB) e Dalwhinnie (SWB), uppf/äg Västra Hoby Stuteri AB. 8,5 8 7 8 9 8,5 = 81,7% Diplom

    Monza DS (SWB) sto 163 cm e Majestic Taonga u De Vita e Vitalis, uppf Nina Sixtensson, äg Sunt liv vid Sundet AB. 7,5 8 8 8,5 8,5 8 = 80,8% Diplom

    Conchita ts (SWB) sto 170 cm e Total Hope u Rose Lewinsky ts (SWB) e Rosevelt, uppf/äg Tommy Svensson och CS Kompetensutveckling AB. 8 8 7 9 8 8 = 80% Diplom

    Morricello III VH (SWB) hingst 176 cm e Morricone u Floricella VH (31) (SWB) e Floricello, uppf/äg Västra Hoby Stuteri AB. 7,5 8,5 7,5 8 8,5 8 = 80% Diplom

    Zigvain (SWB) valack 168 cm e Mr Vain GJ (SWB) u Europe e Connor, uppf/äg Nora Olsson och Håkan Olsson. 8,5 7,5 8 8 7 8 = 78,3% Diplom

    HOPPTALANGER

    Zigvain (SWB) valack 168 cm e Mr Vain GJ (SWB) u Europe e Connor, uppf/äg Nora Olsson och Håkan Olsson. 8,5 7,5 8 8 9 = 8 = 81,7% Diplom

    Sunny Girl SN (SWB) sto 166 cm e Diaron u Sun du Rouet SN (SWB) e Balou du Rouet, uppf/äg Birgitta Jonasson/Stora Nääs Stuteri. 8,5 7 7,5 8,5 8 = 9,5 = 81,7% Diplom

    PimPim (SWB) sto 167 cm e Karmel van de Watering u M & M (SWB) e Non Stop R, uppf/äg Niclas Swerre. 8 7,5 7,5 8 9 = 9 = 81,7% Diplom

    Rodine sto 167 cm e Hermantico u Godine e Cardento, uppf DHR. van der Weg, äg Anni Oveson Segerlycke. 8 8 7,5 7,5 8,5 = 9 = 80,8% Diplom

    Resultatlista (felaktiga uppgifter om genomfört ridprov)

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Allt från vårens unghästtester (30)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden