Avelsnyheter, Ponny
24 maj 2022 20:30
Ridsportplus

”Tråkigt att Vox Pop inte fick visa sin talang ännu mer”

Vox PopKort efter EM-succén såldes Vox Pop de l'Aulne till Tyskland med sikte på mästerskap. Men det gick inte som det var tänkt.

”Tråkigt att Vox Pop inte fick visa sin talang ännu mer”
"Han har lärt mig mycket om att rida hingstar." Det säger Hästaks beridare Fanny Kullmyr som red Vox Pop till EM-medalj. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Allt började med att Kerstin Johansson blev förälskad i det lilla connemarafölet Vox Pop de l’Aulne (CONN f-09 e Genre de l’Aulne-Dexter Leam Pondi, uppf Christine de Malezieu Mares) i en hage på uppfödarresa i Frankrike. Blott åtta månader gammal flyttade Vox Pop till Kerstin som driver Bjennesby Connemarastuteri utanför Sävsjö i Småland.

    Efter att ha blivit lotsad genom ungponnyåren av bland andra Olivia Didrik och Cornelia Saxentorp trädde Fanny Kullmyr in Vox Pops liv i slutet på 2016. Och även om tanken på att rida EM svindlade, var det målet redan från start.
    – Det kändes direkt att han hade kapacitet, men han överhoppade sig ganska mycket. Samtidigt var han väldigt mjuk, säger Fanny Kullmyr om första gången hon satt på hingsten.

    Vox Pop var fortfarande väldigt grön och inte helt enkel att reglera, men talangen och viljan fanns där. Fanny Kullmyr var van att rida lite svårare ponnyer och hittade snart en ridning som klickade perfekt med hingsten.

    Första internationella starten gjordes i Danmark hösten 2017 och sedan gick resan vidare ut i Europa. Framgångarna lät inte vänta på sig och knappt ett år senare tog Fanny Kullmyr och Vox Pop lagsilver vid EM i brittiska Bishop Burton. Stjärnduon var ack så nära individuell medalj med endast ett tidsfel i protokollet inför den tredje avgörande rundan. En liten felbedömning placerade dem slutligen som femma. Se filmer från ponny-EM här under.

    Fanny_voxpop_bidegard_kerstin_johansson
    Fanny Kullmyr tillsammans med Vox Pop, landslagsledaren Ulrika Bidegård och Kerstin Johansson vid ponny-EM i England. Foto: Privat
    Poppen
    Vox Pop de l’Aulne lämnade Sverige en dryg månad efter EM. Foto: Privat

    Tyska landslagsledaren var med

    Med de fina prestationerna på EM var det många som riktade blickarna mot Vox Pop – och kort efter mästerskapet såldes Vox Pop till Magnus Schmidt i Tyskland.
    – Vi trodde att det skulle bli väldigt bra, säger Emelie Kullmyr, mamma till Fanny.

    Hon berättar att familjen har ett större stall utanför München och att föräldrarna är dressyrryttare. Dessutom har hans syster ridit YR-EM i dressyr.

    Det började bra med ett par tävlingar, sedan kunde vi se att han började stanna.

    – När Vox Pop provades så var den tyska landslagsledaren för ponny med. Han var väldigt noga med att poängtera att Poppen behövde ridas så som Fanny red honom.
    – Det började bra med ett par tävlingar, sedan kunde vi se att han började stanna. Han stannade långt före hindren och var svår ibland på vatten, berättar Emelie Kullmyr.

    – Han hade aldrig stannat för Fanny och var alltid väldigt positivt inställd och ärlig. Magnus slutade rida honom ett år efter att han köpt honom.

    Sista internationella tävlingen med Magnus Schmidt gjorde Vox Pop i nationshoppningen i Lamprechtshausen i maj 2019.

    Såldes vidare

    Hösten 2019 skickades Vox Pop till en beridare som tävlade honom bland storhästar och tog tillbaka honom till 1,30. Efter det såldes han till Elena-Maria Reitzner i Tyskland.
    – Där gick det rätt bra, men de var aldrig riktigt uppe i Medelsvår A, säger Emelie Kullmyr.

    Julafton 2020 fick Fanny Kullmyr ett meddelande från den danska ryttaren Anne-Louise Blicher Ravnsbo om att hon hade köpt Vox Pop. Anne-Louise Blicher Ravnsbo rider D-ponnyn Tinnerath Lad (val f-07 e Ashfield Romeo-Callowfeenish Buachill) som bland annat tagit NM-guld i lag med svenska Frida Karlsson. Vox Pops senaste internationella resultat var i oktober i Herning 2021, där han gick tre 1,20-hoppningar med Anne-Louise Blicher Ravnsbo.

    Därefter hände det något på tävling som gjorde att Vox Pop skadade sig. Troligen på ett sätt som gör att tävlingskarriären är över.

    Ledsen över matchningen

    Fanny Kullmyr har följt ”sin” gråa lilla hingst genom åren.
    – Det var väldigt tråkigt att Vox Pop inte fick visa sin talang ännu mer efter att han såldes. Jag var helt säker på att han skulle gå EM igen med någon ny ryttare, säger hon.

    Fanny är ledsen att matchningen inte blev rätt mellan Vox Pop och Magnus Schmidt, som senare blev femma individuellt på ponny-EM i polska Strzegom med An Angel.
    – Jag tror inte att det bara var jag som kunde rida Vox Pop. Men som med alla hingstar måste man vara boss men låta dem tro att de är lite kung också, förklarar Fanny.
    – Jag red honom inte på ett annorlunda sätt än vad jag rider någon hingst, eller sto för den delen. Men jag var noga med att hålla honom glad och berömma honom när han gjorde rätt.

    De gick kanske lite för fort upp i klasserna, vilket gjorde att han blev lite bränd.

    – Av det jag fick höra var de lite för hårda mot honom. De gick kanske lite för fort upp i klasserna, vilket gjorde att han blev lite bränd. Det känns väldigt tråkigt för han var alltid så ärlig och tillitsfull, fortsätter Fanny.

    När Vox Pop var hos Anne-Louise Blicher Ravnsbo kändes det lite bättre.
    – Hon verkar ha tyckt om honom mycket och tagit hand om honom på bästa sätt. Hon skrev också mycket till mig om hur det hade gått, säger Fanny.

    180711_falsterbo_jennyschwielerstaaf_fannykullmyrimg_7730
    Fanny Kullmyr och Vox Pop de l’Aulne i Falsterbo, där de blev fyra i ponnyernas Grand Prix. Foto: Jenny Schwieler Staaf
    Photo-2022-05-11-08-44-26
    Bruksprovsvinnaren Bjennesby Ingrosso (CONN f-17 e Vox Pop de l’Aulne-Poetic Kelly) är en av Vox Pops två godkända söner i Sverige. Foto: Marlene Näslin

    Lärde sig mycket av Vox Pop

    Att Fanny Kullmyr idag rider och radar upp framgångar med Hästaks topphingstar kan hon till stor del tacka Vox Pop för. Nyligen vann hon en trestjärnig 1,45-klass med Kannando Hästak (DWB hingst f-14 e Kannan-Carmargue, uppf Henrik Hansen och HH Horses, äg Hästak AB) i hingstens debut.

    I samma klass blev hon tvåa med sin egen Dima (SWB sto f-14 e Diamantino VDL-Opius, uppf Marian Juhlin, äg Fanny Kullmyr EC Kullmyr AB), som tog testryttaren Jeroen Dubbeldam med storm på Breeders och som köptes in tillsammans med Kerstin Johansson efter försäljningen av Vox Pop. Även Viking Hästak (SWB hingst f-14 e Heartbeat-Carmargue, uppf/äg Hästak AB) är på väg upp i 1,45.

    Han lärde mig mycket om hur man ger och tar när det gäller hingstar.

    Med bruksprovsvinnaren Zezar Hästak (SWB hingst f-17 e Casanova Hästak-Cabachon, uppf/äg Hästak AB) och Thelma Hästak-sonen York Hästak är årets stora mål unghäst-VM. Med den senare gjorde hon nyligen en felfri debut i 1,30.

    – Vox Pop var den första hingsten jag red och han lärde mig mycket om hur man ger och tar när det gäller hingstar, att man måste vara hård men ändå mjuk mot dem. Han var väldigt snäll i all hantering. Trots att han hade fribetäckt kunde vi ha honom bredvid ston i lastbilen när vi åkte, berättar Fanny.
    – Vox Pop betyder väldigt mycket för mig. Man kan nästan säga att han var starten på min riktiga jobbkarriär.

    Ridsport
    Fanny Kullmyr och Vox Pop de L’Aulne var ett sammansvetsat team. Arkivbild: Roland Thunholm
    Hastak_1
    Fanny Kullmyr hoppar Viking Hästak med Anders Kjellson på marken. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Tillbaka där allting började

    Sagan slutar dock inte där, även om det kanske inte blev som det var tänkt. När Vox Pop blev skadad väcktes nämligen hans avelskarriär till liv. Samtidigt slöts cirkeln när han nyligen såldes till Guillaume Levesque som är en välkänd fransk uppfödare av ponnyer för toppsporten. Haras de Florys har producerat inte mindre än fem EM-ponnyer, varav två i hoppning, två i dressyr och en guldmedaljör i fälttävlan.

    Guillaume Levesque var på plats vid ponny-EM i Bishop Burton.
    – Jag har inte missat ett ponny-EM sedan 1993. Jag är där varje år, var det än äger rum i Europa, säger Guillaume Levesque.

    Han har ett fantastiskt språng och stor kapacitet – och ett bra huvud.

    – Jag blev ganska imponerad av att se en connemarahingst hoppa som han gjorde, renrasiga connemaror är de facto ganska sällsynta på EM, fortsätter Guillaume Levesque.
    – Tvåan var också connemara, men Vox Pop gjorde ett starkt intryck på mig. Han har ett fantastiskt språng och stor kapacitet – och ett bra huvud.

    – Jag är inte så förtjust i hans far men mödernelinjen är bra – och Dexter är bra.

    Vox Pops morfar Dexter Leam Pondi (f-91 e Leam Finnigan-Marble) hade stora internationella framgångar med bland annat lagsilver vid EM i Belgien 2001 och en delad sjundeplats individuellt i Saumur 2006.

    Enligt en officiell rankning av de bästa europeiska ponnyhingstarna som presterar internationellt, initierad av Guillaume Levesque som är engagerad i ponnyaveln nationellt i Frankrike, är Vox Pop de l’Aulne den näst bästa aktuella connemarahingsten. Bäst är multipla mästerskapsmedaljören Goliath van de Groenweg (BWP f-02 e Conor Mac Nessa-Coosheen Finn 381) och trea är Dexter Leam Pondi.

    Vox Pop de l’Aulne godkändes på bruksprovet i Sverige som 5-åring och guldbelönades på SCS Riksutställning 2015. Han har två godkända söner i Sverige – Bjennesby Axwell (CONN f-17 e Vox Pop de l’Aulne-Poetic Justice, uppf/äg Paulina Johansson) och bruksprovsvinnaren Bjennesby Ingrosso (CONN f-17 e Vox Pop de l’Aulne-Poetic Kelly, uppf Kerstin Johansson och Frida Molin, äg Kerstin Johansson).

    Photo-2022-05-14-16-30-16
    Guillaume Levesque driver stuteriet Haras de Florys i Saint-Dolay i nordvästra Frankrike. Foto: Privat

    Kommer att märkas av

    Att Vox Pop skulle komma tillbaka till tävlingsbanan ser Guillaume Levesque som osannolikt.
    – Han fick skadan nyligen på en tävling och man har sagt att han ska vila i ett år. Men det är inte säkert att han kan komma tillbaka till sporten igen och det var därför som vi fick köpa honom.

    Han kommer verkligen att märkas av i aveln i Frankrike.

    Guillaume Levesque äger Vox Pop tillsammans med Sophie Bolze som också föder upp connemaraponnyer, men Vox Pop står hos en hingsthållare i västra Frankrike.
    – Intresset bland uppfödarna har varit stort, efter bara några dagar på plats har han redan börjat betäcka ston, berättar Guillaume Levesque.
    – Han kommer att märkas av i aveln i Frankrike.

    Störst avtryck har Vox Pop ändå gjort hos Fanny och Emelie Kullmyr, där cirkeln på något sätt också är sluten.
    – Fanny har en medaljong på sitt halsband där det står ”Vox Pop – to the moon and back”. En liten grå hingst som betytt mycket och som också lärt henne grunden i att rida och hantera hingstar. Idag är sex av de hästar hon rider på Hästak hingstar, säger Emelie.

    – Jag har haft halsbandet på mig sedan han såldes 2018, säger Fanny.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden