Träningstips
1 april 2022 16:13
Ridsportplus

Träna styrka och koordination utan att sitta i sadeln

Experten tipsarIs i backen och ingen ork att sadla? Lugn, det går att träna hästens styrka och koordination från marken. Tränaren Susanne Widner berättar hur.

Träna styrka och koordination utan att sitta i sadeln
Micaela Nordberg och hennes ”Dagge” (Darragon f -09, e Black Diamond xx-Swift, uppf Stall Vita hästen, Elise Bogström) har fått pröva Susanne Widners träningsmetoder, som bland annat innefattar bommar på marken. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att undvika ridbanan är lättare sagt än gjort. Men tränaren Susanne Widner har lyckats inspirera sina elever till andra tankesätt.
    – Mina elever kan träna avsuttet på stallplanen eller i hagen. De är inte så ofta i ridhuset eller på ridbanan, säger hon.

    Träning från marken sker utan belastning på hästens rygg, något som är positivt, anser Susanne Widner.
    – En övning som att göra hundra halter på väg från hagen är uppbyggande. Om det blåser och är kallt och du inte kan eller vill rida har hästen ändå fått träning. Jag tror inte att det här är självklart för alla.

    Susannewidner_01
    Susanne Widner är ridlärare och tränare och har bland annat varit ridskolechef. Sedan 18 år tillbaka driver hon Susanne Widners Häst & Ridaktiviteter och en av hjärtefrågorna är uppbyggande träning. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Behövs bara enkel utrustning

    Utrustningen är enkel; en grimma och ett grimskaft eller ett träns är allt som behövs.
    – Jag rekommenderar också arbete på lång tygel från marken. Tömkörning däremot är nästan svårare än ridning, så där bör det finnas en instruktör och en inhägnad i början, säger Susanne Widner.

    Hennes metod går ut på att träna i intervaller.
    – Jag läste en bok om styrketräning för människa som så tydligt förklarade set och upprepning. De som tränar människor är fantastiska på det här, medan hästtränare inte alltid kan.

    En övning för att bygga styrka ska sätta i gång en muskelgrupp. Därefter ska hästen vila musklerna, för att sedan öka på. Beroende på hästens utbildningsståndpunkt görs olika många set i intervaller.
    – När det handlar om att förbättra hästens koordination är det som att träna balett, de ska kunna snurra och göra saker.

    Från marken går det alltså att träna både styrka och koordination, medan konditionen kan vara svårare att komma åt för den människa som inte har superkondis.
    – Men jag har de elever som är ute och springer med sina hästar.

    Gå gärna i friskt tempo

    De flesta klarar dock av att gå i ett friskt tempo som får upp flåset.
    – Runda hästar kan gärna powerwalka. Gå snabbare i två minuter, sedan en minut vanlig promenad. Men med unga hästar kör jag inte intervall, de får bara gå på.

    För att underhålla konditionen fungerar det med vanliga promenader.
    – Men det ska vara aktiv skritt med långa steg, skritta på så att hästen tycker att det är jobbigt. Den ska öppna upp lungorna, säger Susanne Widner.

    Att det inte behöver handla om uppsutten eller avancerad träning för att vara uppbyggande är något Susanne Widner vill understryka.
    – De som tränar för mig förstår hur de kan bygga sina hästar, det här pumpar muskler.
    – Equiterapeuter som går kurser för mig är eld och lågor, de kan säga saker som att de jobbat i många år men nu kommer de inte behöva massera lika mycket utan kan rekommendera uppbyggande övningar till sina kunder som ett
    komplement.

    Även koordination går att träna avsuttet. Koordination är när hästens kropp övar balans, kroppsmedvetenhet och små muskler. Huvudet måste jobba men hästen upplever det inte som tungt fysiskt.
    – Många glömmer bort koordinationen, det ska vara så mycket tryck hela tiden. Men för att hitta sin egen kropp och bli mer balanserad måste hästen jobba med små muskler i sin överlinje.

    Fakta

    6 övningar för styrka och koordination

    Rakriktning__01
    Rakriktning Foto: Sandra Nordin Johansson

    1. Rakriktning

    I rakriktande arbete är det långa muskler som arbetar. När du ska rakrikta behöver du två punkter att gå mellan. Använd gärna hinkar eller andra föremål och gå från punkt till punkt. Det är också bra att använda slanor eller bommar att gå emellan. Ett tips är att gå på båda sidorna av hästen så att du inte bara går på vänster sida. Rätta in huvudet precis som när du rider.

    En unghäst kan gå 1 x 10 gånger mellan punkterna, medan en vuxen häst kan gå
    4 x 10, alltså fyra intervaller.

    En konvalescent gäller det att ta det försiktigt med, men det kan vara lämpligt att börja med fem gånger mellan punkterna i sex veckor. Kolla med veterinären vad som kan vara lämpligt.

    Overgangar__03
    Åttvolt Foto: Sandra Nordin Johansson

    2. Åttvolt

    Sätt ut något som hästen kan gå mellan, som hinkar eller koner. Gå i en åttvolt. Försök att känna om hästen har det svårare i något varv. Tänk att om hästen vill göra en volt mindre ska den volten göras större, och vice versa. Då blir arbetet uppbyggande. Om hästen har mycket svårare i det ena varvet, gå två varv på den volten och ett varv i den andra volten. Det gör hästen liksidig.

    Unghästar kan gå åttan tio gånger. Den vuxna hästen kan gå tills den dåliga sidan känns bättre, det är ett bra mål. Konvalescenter ska inte jobba på böjt spår.

    Koordnination__01
    Bommar Foto: Sandra Nordin Johansson

    3. Bommar

    Att bara gå över en bom är uppbyggande. Hästen gör fyra lyft för att ta sig över en bom. Om du lägger ut fyra bommar och skrittar tio gånger över bommarna har hästen gjort 160 lyft. Det här pumpar muskler.

    Det går att jobba väldigt enkelt med en slana på stallplanen eller i hagen. Några bygger små gym i skogen eller utnyttjar träd som fallit ner.

    Overgangar__02
    Övergångar Foto: Sandra Nordin Johansson

    4. Övergångar

    Gå fram i skritt och gör halt, backa sedan, gör halt, gå fram i skritt, och så vidare. Se till att leda hästen på båda sidorna annars blir det inte uppbyggande, ofta tittar hästen lite åt det håll du leder den ifrån. Meningen är att hästen ska bli liksidig, och människa och häst ska kunna göra allt från båda sidor.

    För unghästar, upprepa varje gå fram-stanna-backa tio gånger. Vuxna hästar kan upprepa tio gånger tio.

    Det här stärker hästen i skritt och utan en massa tryck, och är jättebra för hästar med ryggproblem, som får i gång musklerna i ryggen. Hästen får jobba med sitt muskulära ”dragspel”.

    Backtraning_04
    Backträning Foto: Sandra Nordin Johansson

    5. Backträning

    Gå med den vuxna hästen i backe, tio gånger upp och ner. Det bygger hela överlinjens muskler eftersom bakdelen skjuter på när det går uppåt och bromsar i nedförsbacke.

    Unghästen bör i stället gå över stock och sten i skogen vid en avsutten promenad, vilket förstås är bra även för vuxna hästar.

    Koordnination__07
    Koordinationsövningar Foto: Sandra Nordin Johansson

    6. Koordinationsövningar

    Att öva framdelsvändning från marken kan lära den unga hästen ”tänket” medan den äldre hästen får öva koordination. Det är också en bra övning för en häst som sitter fast i länden, eftersom det kan lossna när den trampar på lugnt.

    Ett bra sätt att öva är att använda Kyra Kyrklunds fyrkant, där hästen i varje hörn ska flytta sig två steg. Susanne Widners elever får i lugn och ro klura ut hur de ska göra.

    Också bakdelsvändning går att göra, även om det är svårare. Testa och se! En del hästar är känsliga och flyttar sig bara människan närmar sig bakdelen.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Snö, kyla och hästar – hantera vintern som ett proffs (18)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden